Składniki
16 porcja/porcje/porcji
Dekoracja
- 100 g biała czekolada
- 100 g gorzka czekolda (o zawartości 70% kakao)
- 100 g mlecznej czekolady
Batonik
- 1-2 łyżeczki nasion słonecznika
- 60 g trzcinowego cukru pudru
- 90 g platkòw owsianych
- 25 g kokosu (może być świeży)
- 200 g mieszanki suszonych owoców (np. morele, jagody goji, figi, daktyle)
- 70 g ryżu preparowanego
- 40 g oleju kokosowego
- 1/2 słodkiego jabłka
- 2 duże jajka
- 50 g miodu
- 1 łyżeczka nasion chia (szałwia hiszpańska)
- 65 g ryż brązowy
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
-
6
1h 0min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Skropić batoniki roztopioną czekoladą (opcjonalnie). Wszystko zależy od upodobań
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Przygotować formę (20x30) z papierem do pieczenia.
Do naczynia miksującego włożyć brązowy ryż, nasiona siemienia i nasion chia, zmiksować 20s/obr.9. Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć pół jabłka. Rozdrobnić 5-7s/obr.5. Kopystką zgarnąć wszystko na spód naczynia, dodać wszystkie suszone owoce. W pozycji
"Blokada naczynia miksującego" wcisnąć Turbo3 razy, aż suszone owoce zostaną równomiernie posiekane.
Do naczynia miksującego włożyć wcześniej zmiksowany ryż z nasionami oraz pozostałe składniki z listy składników. Wymieszać 20-30s/
"Obroty wsteczne" /obr.3, aż wszystkie składniki suche dobrze się połączą z mokrymi składnikami.
Otrzymaną mieszankę przełożyć do wcześniej przygotowanej formy za pomocą kopystki i dobrze docisnąć do formy. Wygładzić powierzchnię łyżką.
Piec przez 15-20 minut, aż lekko się zrumienią. Pozostawić do ostygnięcia na około 20 minut w formie. Po upływie tego czasu wyciągnąć z formy do całkowitego ostygnięcia przed pocięciem. Pokroić ciasto na 16 kawaków.
Dekoracja:
Przygotowanie masy na batoniki:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Zaprezentowany wyżej przepis nie jest zbyt słodki, dlatego dobrze jest dodać daktyle jako część mieszanki suszonych owoców, ponieważ same w sobie są bardzo słodkie. Spróbuj różnych kombinacji zbóż. W końcu ile ludzi tyle kulinarnych gustów.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPycha
Pycha
pyszene batoniki, robie je regularnie co tydzien!...
pyszene batoniki, robie je regularnie co tydzien! mniam!
Bardzo smaczne nawet bez czekolady dają radę.
Bardzo smaczne
nawet bez czekolady dają radę.
Dodaję do przepisów
Dodaję do przepisów
już nie mogę się doczekać
już nie mogę się doczekać kiedy zrobimy je u nas w domu
)
Ania Ziemlańska
Bardzo mnie takie komentarze
Bardzo mnie takie komentarze ciesza
i cieszy mnie ze zasmakowaly 
Batoniki są wspaniałe, robię
Batoniki są wspaniałe, robię je moim dzieciom i sama chętnie podjadam
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
polecam
ciekawy przepis...wygląda
ciekawy przepis...wygląda pysznie! Polecam
Czy to jest przepis
Czy to jest przepis konkursowy?
Jakoś dziwnie podobne i o jednej porze dodane komentarze, nawet tych co TM nie posiadają.
Jego nick "HUBEK"
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Ciekawy pomysł polecam
Ciekawy pomysł polecam
Super pomysł Zrobię Filipowi
Super pomysł
Zrobię Filipowi do szkoły 
BB
Wygląda bardzo apetycznie
Wygląda bardzo apetycznie
zaraz ide po skladniki do
zaraz ide po skladniki do sklepu
Moja dziewczyna będzie bardzo
Moja dziewczyna będzie bardzo zadowolona z przepisu! Teraz nadchodzi długi weekend więc na bank w tym tygodniu przepis wypróbujemy.
w końcu coś zdrowego dla
w końcu coś zdrowego dla moich łobuzów
(Brak tematu)
Dodane do wypróbowania!
Dodane do wypróbowania!
mniam mniam
mniam mniam