Składniki
duza standardowa prostokatna blache
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru zwykłego
- 1 1/4 szklanki maki pszennej tortowej
- 1 lyzeczka kopiasta proszku do pieczenia
- 1 kg bananow
- 1 galaretka zolta, rozpuszczona w 1 szkl. wody
- 1 galaretka czerwona, rozpuszczona w 1 szkl. wody
- 1 maslo lub margaryna
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
biszkopt
Do naczynia wbić całe jajka, dodać cukier i ubijać przy pomocy motylka - czas 4 minuty, temp. 37 st., obroty poz. 4.
Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać ok 20-30 sekund, obroty poz. 2.
Piec - czas około 20 - 25 minut w temperaturze 180 st. czas pieczenia uzalezniony jest od tego jaki mamy piekarnik jak robie tak, ze pieke okolo 18 minut na pozycji gora dol a potem na 5 minut wlaczam termoobieg. w sumie 22 - 23 minuty w zaleznosci od wielkosci jajek.UWAGA PATENT potem wyciagam blache z ciastem z piekarnika i upuszczam ja na kafelki z wysokosci ok 30-40cm to rzucanie ciasta pozwala pozbyc sie powietrza z ciasta i nie opada
masa
banany obrac ze skorki oczywiscie
wrzucic do TM i miksowac okolo minuty na pozycji 6 zwiekszajac do 9 tak aby wszystko bylo mocno zmiksowane takie pure
przelozyc do innego naczynia
do czystego TM wlozyc maslo lub margaryne i motylek i krecic krecic krecic
okolo 3 minut w poz 3 z tym, ze jesli chodzi o maslo to co jakis czas sciagalam kopystka maslo ze scianek i sprawdzalam tez miekkosc i kolor masla wiec wszystko trzeba robic na wyczucie tak aby maslo sie utarlo na miekki bialy puch. wyciagasz motylek zgarniasz ze scianek maslo powoli dodajac do niego pol szklanki cukru i ucierasz kolejne 2 minuty poz 4 a potem dorzucasz po 1 zoltku (bialko bedzie ci potrzebne) gdy krem juz jest coraz bardziej aksamitny dorzucasz banany i mieszasz do polaczenia sie skladnikow a potem dodajesz galaretke zolta rozpuszczona w 1 szkl. wody (taka juz lekko stezala)
wylewasz na zimny biszkopt
piana
dokladnie myjesz i suszysz TM (jesli nie masz pewnosci, ze masz BARDZO dokladnie osuszony TM, to ubij piane w osobnym naczyniu)
na noze zakladasz motylek wlewasz 3 bialka i ubijasz w TM piane okolo 4 minut / poz 3-4 potem dolewasz czerwona galaretke rozpuszczona w 1 szkl. wody (taka na wpol stezala) piane wykladasz na ciasto
SMACZNEGO
ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
ciasto najlepsze jest tylko w ten sam dzien i na nastepny potem pianka sie robi gumowata
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzAniu i tak tez smakuje (jesli
Aniu i tak tez smakuje (jesli oczywiscie lubisz banany
ElaK napisał: UWAGA PATENT
Elu potwierdzam... to super patent przy pieczeniu biszkoptów zwłaszcza na tort. Ja jedynie podkładam koc jak rzucam blaszkę na ziemię aby zminimalizować niezbyt miłe odczucia dźwiekowe ;o) Rzucam cieplym ciastem a potem studzę w otwartym piekarniku. Jeszcze mi się nie zdarzylo aby opadł. Od boków odcinam dopiero po całkowitym wystudzeniu. Wychodzi równiutki i wysoki jak z cukierni.
Jak zrobię fotki to zamieszczę przepis na idealny biszkopt ;o)
A przepis na bananowca chętnie wypróbuję... nie musze się martwić, że się zepsuje drugiego dnia, bo u mnie takiej opcji nie ma... na drugi dzień to nawet okruszki nie zostają po takim cieście ;o)
;o)
Super przepis zrobię w
Super przepis
zrobię w święta
wyglada pysznie 
Wypròbuje, wyglada smakowicie
Wypròbuje, wyglada smakowicie

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

UWAGA PATENT potem wyciagam
UWAGA PATENT potem wyciagam blache z ciastem z piekarnika i upuszczam ja na kafelki z wysokosci ok 30-40cm to rzucanie ciasta pozwala pozbyc sie powietrza z ciasta i nie opada
Zaskoczyłaś mnie tym patentem :O Jeszcze nigdy o takim nie słyszałam ale bardzo chętnie wypróbuję
Banany to nie są moje ulubione owoce w cieście ale zrobię z innymi (mam gruszki w słoiku).
Podoba mi się też ten sposób na pianę z galaretką
Robiłam kiedyś z kiślem ale nie polecam.
Dzięki za przepis, pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
gabi49 napisał: Przepięknie
Gabi kremy sa proste tylko tak sie wydaje ale robi sie je naprawde szybciutko
Przepięknie wygląda! Patent
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
dziekuje za przepis, jadłam
dziekuje za przepis, jadłam kiedyś takiego pysznego bananowca na szkoleniu
a teraz sama upiekę na niedzielę 