- TM 31
Składniki
ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 1 kieliszek rumu
- 2 łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- 125 ml oleju
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g drobnego cukru
- 4 jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Na noże nakładamy motylek. Wbijamy jajka,dodajemy cukier, miksujemy 2 min/obr. 3,5. Miksujemy kolejną minutę na obr. 3 dodając stopniowo olej i 200ml mleka (50ml zostawiamy na później!). Uwaga bo pryska
Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej proszek. Ściągamy motylka. Bez czasu nastawiamy obr.4 i dodajemy mąkę do uzyskania jednolitej masy. Ja dla lepszego połączenia pod koniec zwiększałam obroty do 6. Masę dzielimy na 3 równe części.
1. biała - wylewamy do wysmarowanej formy babkowej,opruszonej bułką
2 - dodajemy rum i kakao, wylewamy na białą masę
3 - dodajemy resztę mleka i przyprawę piernikową, dodajemy do reszty w formie.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy ok 50 minut.
Wariant drugi:
-pomieszałam 250g mąki pszennej i 150g mąki orkiszowej
-do drugiej warstwy zamiast kako starłam gorzką czekoladę - 2 paski i zamiast rumu dałam amaretto i dodałam 3 łyżki zmielonych migdałów
Porady
Z opisu może wydawać się skomplikowana, ale jest banalnie prosta i można jak widać kombinować. Mi zawsze wyszła, a wyrosta wyżej od komina! Ja osobiście użyłam formy silikonowej więc babka pięknie się błyszczy. SMACZNEGO!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Do wypròbowania Pozdrawiam
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Are you sure to delete this comment ?