Składniki
0 porcja/porcje/porcji
- polewa czekoladowa lub 20 dag gorzkiej czekolady
- 30 dag marmolady
- Dodatkowo:
- 3 łyżki skórki pomarańczowej
- 15 dag mielonych orzechów
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki sody
- 1 przyprawa do piernika
- 3 jajka
- 1 kg mąki
- 1.1/2 szklanki cukru
- 1/2 l miodu
- 25 dag margaryny
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Margarynę, cukier i miód rozpuszczamy razem obr.2/temp.50st., studzimy.
2. Dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku,dosypujemy mąkę i resztę składników.
3. Wyrabiamy gładkie ciasto 2 min/"Ciasto"
i odstawiamy w chłodne miejsce na około dwa tygodnie.
4. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę, z jednej części ciasta pieczemy pierniczki, z drugiej piernik.
5. Piernik pieczemy około 40 min w temp 180st.
6. Zimne ciasto dzielimy na dwa placki, które potem przecinamy na połowę przez środek po długości. Ciasto smarujemy marmoladą i układamy jeden na drugim, polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Pierniczki smarujemy polewą i dekorujemy lukrem .
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
ciasto lepiej przygotować na 2 razy. podzielić składniki na pół i 2 razy wyrobić ciasto a następnie połączyć ze sobą
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzGennewife: Napewno do przełożenia piernika....
Gennewife: Napewno do przełożenia piernika. Proponuję powidła śliwkowe z gorzką, rozpuszczoną czekoladą. Przepyszne.
Ja zmodyfikowałam trochę przepis- zamiast...
Ja zmodyfikowałam trochę przepis- zamiast margaryny dałam masło i...smalec a zamaist cukru białego- cukier brązowy. Przyprawę do pierników zrobiłam sama. Bez kakao.
Do posmarowania przekrojonego piernika ( na wierzch i w środek) proponuję powidła śliwkowe z rozuszczoną gorzką czekoladą. Pycha!!!
Czy te 30 dag marmolady mam dodać do ciasta, czy...
Czy te 30 dag marmolady mam dodać do ciasta, czy to jest już ta do jego przełożenia? Z góry dzięki!
robimy ciasto i odstawiamy
robimy ciasto i odstawiamy surowe do lodówki lub chłodnego miejsca, potem pieczemy
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
można w obu tych wariantach.
można w obu tych wariantach. Można upiec placki lub gotowe ciasto pokroić na warstwy. na zdjęciu choinka również upieczona w takiej wersji
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Ciasto po zrobieniu ma
Ciasto po zrobieniu ma leżakować a później pieczemy.
Ja mam pytanie odnośnie pieczenia-czy ciasto z połowy porcji mozna upiec w keksówce i potem po upieczeniu przekroic na pół? Czy lepiej rozwałkować na cienkie polacki, upiec osobno i potem złozyć przekładając np.powidłami? Prosze o odpowiedź bo jeszce takiego piernika nie piekłam, a w lodówce juz dojrzał...
witam:) czyli robie masę i
witam czyli robie masę i ile mam czekać ,aby dojrzał ? czy mam upiec i wtedy ma dojrzeć? Może dla kogoś oczywiste ale naprawdę nie wiem
Ciasto odstawione do
Ciasto odstawione do skruszenia, dosyć rzadkie, wczesniej inne pierniki były bardziej gęste, ale zobaczymy co wyjdzie w smaku dobre, orzechy dodają fajny smak, ale nie miałem skórki pomarańczowej, może dodam przed pieczeniem? Rada dla osób, które robią na dwie części: po pierwszym punkcie warto sobie przelać miód do jakiejś miseczki i dodać później..
Ten piernik jest przepyszny
Ten piernik jest przepyszny
Bardzo dziekuję za przepis!
Ja dodaję tylko masło zamiast margaryny.
Pozdrawiam świateczno-noworocznie
kasia
Kasia
Boski smak! POLECAM
Boski smak! POLECAM
U mnie juz nawet wspomnienie
U mnie juz nawet wspomnienie nie zostalo... Swietny Poszlo i to migiem, i wszystkie inne piernikowe ciastka , i ciasteczka, ktòre poszykowalam .... W domu jedlismy jak najeci, sporo poszlo w prezentach.... Moja còrka stwierdzila, ze pierniczki mozna zrobic troche czesciej, a nie tylko na swieta Polukrowane aby, albo w czekoladzie, bez ozdòb, a na swieta sie zrobi te wszystkie pieknie ozdobione
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Po pysznym pierniku zostało
Po pysznym pierniku zostało słodkie wspomnienie... Pierniczki z choinki też zjedzone Dzięki za ten przepis Na następne Święta też z niego skorzystam.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Pierniczki bardzo rosną, wiec
Pierniczki bardzo rosną, wiec trzeba zachować spore odstępy. Dziurki do zawieszenia na choince robiłam tuż po upieczeniu - zanim zastygły "na kamień". Wyszły bardzo lekkie i suche ja sucharki, ale po lukrowaniu szybko miękną i nadają się do zjedzenia.
Karo, nie ma co rozpaczać.
Karo, nie ma co rozpaczać. Każde pierniki można uratować, jeśli nie są spalone na węgiel Ja najczęsciej trzymam swoje w blaszanym pudełku wyłożonym pergaminem i jak są za twarde to na wierzch kładę dojrzałe zdrowe jabłko i dorodną pomarańczę, i ustawiam pudełko w zimnym miejscu Do takiego pojemnika trzeba co kilka dni zaglądać, żeby sprawdzić czy owoce się nie psują. Wilgoć w nich zawarta zmiękcza pierniki a dodatkowo zyskują piękny zapach. Do takiego zmiękczania nie nadają się pierniki polukrowane.
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Lidio dla mojej rodzinki taka
Lidio dla mojej rodzinki taka ilość cukru + miód w zupełności wystarczy Ale ja najczęściej zmniejszam ilość w przepisach. W tym przepisie nie zmieniłam, bo wydawało mi się w sam raz a poza tym planowałam do nich słodką dekorację, czyli polewę czekoladową i lukier
Ulżyło mi, że to nie ja namieszałam z tymi zdjęciami
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Chlip chlip ( Ciasto tak sie
Chlip chlip Ciasto tak sie kleilo do rak ze doypalam chyba az 2 szklanki maki, oczywiscie powoli dosypywalam i dosypywalam a ono zjadalo ja ze smakiem. Ile piekliscie swoje pierniki? U mnie wystarczylo 10 - 15 min i byly gotowe. Te na gorze wyrosly ladnie te nizej troche mniej. Ale wszystkie sa bardzo twarde. Zamknelam je w szsczelnym opakowaniu plastikowym, moze zrobia sie miekkie. U was tez zjadly tak duzo maki?
Elu, a czy pierniki nie są za
Elu, a czy pierniki nie są za mało słodkie? nie wiem czy dobrze pamiętam, że nie były zbyt słodkie i zastanawiam się nad dodaniem większej ilości cukru
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Elu, piekne dzielo
Elu, piekne dzielo I ja zaczynam piernik powoli, no i troche ciasteczek tez
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
nie, to ja usunęłam swoje bo
nie, to ja usunęłam swoje bo tak mi się podobają te pierniki
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Lidio, przepraszam. Zdaje
Lidio, przepraszam. Zdaje się, że wstawiając swoje zdjęcie do przepisu usunęłam Twoje a ponieważ to nie mój przepis to nie mogę tego cofnąć. Przykro mi teraz, wystarczyło dodać zdjęcie tylko do komentarza...
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
WOW
WOW
gratuluję! na prawdę piękne
gratuluję! na prawdę piękne te pierniki cieszę się bardzo, że się udały. Tym bardziej, że sama korzystałam z przepisu tylko raz w zeszłe Święta, ale w tym roku również niedługo nastawię piernik do dojrzewania
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Lidio, melduję że pierniki
Lidio, melduję że pierniki upieczone!!! Z połowy upiekłam dwa pierniki w foremkach silikonowych a z reszty zrobiłam fantastyczne serca z piernika To jest przepis, którego szukałam od lat! Dzięki za niego
Ciasto zgęstniało ale nie było twarde; po podsypaniu dość obficie mąką wałkowało się dobrze i można było wykrawać ładne serca. Po upieczeniu i wystudzeniu malowałam je polewą czekoladową Polecam każdemu
Jutro robię kolejną porcję, tym razem dla siebie; bo ta upieczona została zjedzona na Dniu Otwartym
[[wysiwyg_imageupload:156:]]
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Po 2 tygodniach lezakowania
Po 2 tygodniach lezakowania ciasto ciut zgestnialo ale nadal jest klejace i lepi sie do rak. Potrzymam je jeszcze tydzien w zimnie. Bo nic sie nie da z nim zrobic. Nie wiem w czym tkwi blad. Wszystko robilam jak w przepisie. W ten weekend postaram sie je upiec. Nawet jesli bedzie sie ciagnelo podsypie maki. Mam nadzieje ze ich nie zepsuje. Ech... Juz nie moge sie doczekac. Nowe foremki czekaja :]
wydaje mi się że balkon nie
wydaje mi się że balkon nie zaszkodzi jeśli pogoda zbytnio nie dopisze myślę, że na słońcy raczej nie powinno to stać
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Lidio moim marzeniem było
Lidio moim marzeniem było upiec prawdziwy piernik nigdy nie trafiłam na odpowiedni przepis.Czytajc przepis i Wasze komentarze ucieszyłam się że mogę zrobić rodzinie nispodziankę na święta mam pytanie czy ciasto może leżakować na balkonie? czy musi być w lodówce? Jeszcze raz dziękuje i serdecznie pozdrawiam
Lidio, mam nadzieję, że
Lidio, mam nadzieję, że nareszcie znalazłam przepis podobny (a może taki sam) wg którego pieczono piernikowe serca w przedszkolu Sióstr Urszulanek, do którego uczęszczały moje dzieci. Co roku, gdy do przedszkola przychodził Święty Mikołaj wszystkie dzieci dostawały duuuże serce piernikowe polane różowym lukrem, pięknie ozdobione i owinięte w celofon Siostry same piekły te cudeńka i widać było, że w każdym takim sercu jest cząstka serca Siostry kucharki... Gdy patrzyłam na radość w oczach moich dzieci przypominało mi się moje dziecińtwo i serca tzw. Katarzynki , Przepis na piernikowe serca był słodką tajemnicą Sióstr Przez jakiś czas szukałam ale to nie były czasy takiego łatwego dostępu do internetu, potem odpuściłam... A teraz mam przeczucie, że to właśnie taki przepis jak Twój! Ciasto zarobiłam kilka dni temu i jak dojrzeje spróbuję zrobić serca. Dam znać jak wyszły.
Dzięki za przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
szczerze mówiąc to nie
szczerze mówiąc to nie potrafię powiedzieć ile pierniczków wyjdzie z połowy ciasta bo ja robiłam piernik, ale wydaje mi się że w zupełności połowa porcji wystarczy na ciasteczka. jeśli dobrze pamiętam to z całej porcji wychodzi coś ok 2 litrów ciasta, tak kojarzę z zeszłych świąt bo przechowywałam w takiej misce mniej wiecej. jeśli obawiasz się o ilość to możesz zrobić z całości porcji, a później ocenisz ile Ci potrzeba ciasteczek a z reszty można upiec po prostu ciasto
a co do leżakowania, to również trudno mi powiedzieć bo piernik szybko znikł, ale nie obawiałabym się o leżakowanie. pierniki z ogółu im dłużej leżą tym są lepsze. parę lat temu po świętach zapomniałam o piernikach schowanych z pojemniku, a po kilku miesiącach jak je odnalazłam, na pewno nie były gorsze ale ten przepis wykorzystałam pierszy raz rok temu
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Lidien chcialabym zrobic
Lidien chcialabym zrobic polowe i z nich upiec tylko pierniczki. Ile ich wyjdzie? Lezakuja tak samo?
chyba nie ma znaczenia, ja
chyba nie ma znaczenia, ja miałam zamknięty w plastikowym pojemniku z pokrywką
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
przez te 2 tyg ciasto
przez te 2 tyg ciasto lezakuje w zamknieciu? czy na wolnosci? :}
Kocham pierniki w kazdej
Kocham pierniki w kazdej postaci Super Jedyny minus, ze trzeba czekac az 2 tyg, zamiast zajadac sie od razu .... ale mysle, ze warto, wiec poczekam
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
wyszedł super i szybko znikł
wyszedł super i szybko znikł obdarowani również byli zachwyceni nie tylko smakiem
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Hej Lidzia, no widzę, że
Hej Lidzia, no widzę, że piernik się udał!!! jak w smaku? bo jak "na oko" to REWELACJA !!!
też mnie korciło żeby już
też mnie korciło żeby już upiec pierniki ale się powstrzymałam cieszę się, że wyszły smaczne.. już nie mogę się doczekać aż zrobię swoje wyglądają przepysznie
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
chyba wstawiłam jednak fotkę
chyba wstawiłam jednak fotkę moich pierniczków ale twoja fotka zniknęła.... sorry
pozdrawiam
Droga LIdien ja nie
Droga LIdien
ja nie wytrzymałam i po tygodniu leżakowania ciasta zabrałam się za wypiek pierniczków!!
Powiem tak:
1-ciasto u mnie ciut zgęstniało więc żeby zrobić ciastka podsypywałam mąki, ale dało się zrobić
2- moja rada: należy robić dość cienkie placki na pierniczki i na blaszce układać z zapasem miejsca dla każdego bo dużo wyrastają (pierwsze wyszły mi prawie jak "buły" )
3- piec 10-15 min
4- smakowo- REWELACJA!!!! ja z jednej strony posmarowałam czekoladą- wyglądają i smakują jak ze sklepu !!!!
5 piernik upiekę w środę albo czwartek
daj znać jak wyszły Twoje. Wstawiłabym tu fotkę ale nie wiem jak
pozdrawiam i WESOŁYCH ŚWIĄT !!!!!!
po tygodniu leżakowania
po tygodniu leżakowania ciasto zgęstniało i jest bardzo zwarte, więc nie będzie problemu z wałkowaniem i wycinaniem pierników
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
ciasto urośnie dzięki sodzie.
ciasto urośnie dzięki sodzie. przyznam się, że dopiero sama wyprobówuję przepis. ciasto leżakuje już zagniecione, również wyszło mi gęste ale lekko lejące, chyba takie ma być
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
aaaa...tak myślałam:) ale
aaaa...tak myślałam
ale nie będzie później ciasto twarde?
czy z tego przepisu wychodzą pierniczki takie mięsiste jak ze sklepu? czy taka cienizna?
przed samym pieczeniem
przed samym pieczeniem pierników będzie można wgniwść trochę więcej mąki jeśli jest lejące, aby dało się wałkować
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
witam jakiej konsystencji
witam
jakiej konsystencji powinno być nieupieczone ciasto?
bo zrobiłam i jest dość gęste ale lekko lejące i nie wydaje mi się abym za 2 tygodnie mogła je rozwałkować i powycinać ciasteczka....
proszę o odp i radę jeśli zrobiłam coś nie tak...