3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Angelica- slodki wieniec ze sliwkami i czekolada


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 100 gramów rodzynek sułtanek
  • 50 gramów rhumu lub brandy
  • 1 cytryna, skòrka
  • 25 gramów cukru
  • 150 gramów mleka
  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 3 bialko do smarowania ciasta (zostalo oddzielone od zoltka)
  • 30 gramów oleju z oliwek
  • 60 gramów maki "silnej"
  • 290 gramów mąki tortowej
  • szczypta soli
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • sliwki w kawaleczkach
  • 100 gramów Czekolady mlecznej
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Zmielic skòrke z cytryny i cukier: 10sek / obr 8. Dodac mleko, drozdze, zòltka, olej, make i sòl: 1min / Blokada naczynia miksującego / Ciasto. Rozwalkowac na cienki prostokat ( albo 2 mniejsze), porozkladac rodzynki uprzednio namoczone w alkoholu i odcisniete, skòrki pomaranczowe, kawalki sliwek ( mozna posypac cukrem, jesli sliwki sa bardzo kwaskowe). Zwinac w rulon, zamknac 1 koniec, walek rozciac na pòl. Splesc w wieniec, polozyc na blaszke do wyrosniecia ( az podwoi objetosc). Piec w nagrzanym piekarniku: 175-180° / okolo 25-30min. Czekolade rozpuscic w wodnej kapieli, polac ciasto.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciekawy przepis. Wrzucam do wyprobowania

    Zgłoszony przez Leonek2013 na stycznia 8, 2018 at 16:25.

    Ciekawy przepis. Wrzucam do wyprobowania Lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ponieważ jestem poczatkująca mam pytanie, czy...

    Zgłoszony przez Ajmaga1978 na grudnia 5, 2016 at 14:24.

    ponieważ jestem poczatkująca mam pytanie, czy zaczynu z drożdzy nie trzeba robic? temperatura mieszania?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha, połączenie ciasta ze

    Zgłoszony przez Monisia13 na września 12, 2014 at 12:28.

    Pycha, połączenie ciasta ze skórką cytrynowy- bajka. Ja oczywiście nie miałam innej mąki,jak pszenna, ale i tak wyszło super. Polecam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzièkuje! no przeciez

    Zgłoszony przez pancio na czerwca 13, 2012 at 07:03.

    Dzièkuje! no przeciez manitoba prawie tylko na niej jade! prawda jest najlepsza do wypiekòw.pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aniu, wyjdzie, ròb

    Zgłoszony przez veronicab71 na czerwca 12, 2012 at 13:27.

    Aniu, wyjdzie, ròb spokojnietmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) . Maka silna pomaga w rosnieciu ciasta i spulchnia, dlatego jest bardzo "cenna" do wypiekòw drozdzowych, ale i z maki pszennej, tortowej, czy tej, ktòrej uzywasz zazwyczaj, wyjdzie, spokojnietmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Od lat robie to ciasto, wypròbowalam je juz na wszystkie chyba mozliwe sposoby, wychodzi zawsze dobre, jakiej maki bys nie dodala. Owszem, zmieniajac make, wynik nie jest ten sam, ale zawsze dobre. Mozna zrobic i bez sliwek, z czym chcesz, ale tym razem mialam po prostu ochote na polaczenie sliwki z czekolada, tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ale pyszności, muszę tylko

    Zgłoszony przez Anna500 na czerwca 12, 2012 at 08:31.

    Ale pyszności, muszę tylko pokombinować z tą mąką "silną", dam zwykła pszenną zobaczymy co z tego wyjdzietmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pancio, ty jestes we

    Zgłoszony przez veronicab71 na czerwca 10, 2012 at 18:16.

    Pancio, ty jestes we Wloszech, wiec nie ma problemu- to manitoba, 0, ta amerykanska, mix mak 0. Jest super do wypiekòw na drozdzach. To takie ròzowawe opakowanie. Tutaj zrobilam wariant "angeliki", po swojemu. Jak wejdziesz na neta, to szukaj tez tego klasycznego, jak chcesz: "angelica dolce". Ja robie przepis "sorelle Simili", przerabiajac, oczywiscie na TM.  Teraz zrobilam ze sliwkami i pozmienialam dawki maki po swojemu,  dla odmiany, ale i ten klasyczny jest bardzo pyszny. DoradzamBig Smile Big Smile tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • WYGLàDA APETYCZNIE! A JAKA TO

    Zgłoszony przez pancio na czerwca 10, 2012 at 09:09.

    WYGLàDA APETYCZNIE! A JAKA TO MàKA SILNA? JA TU ZNAM TYLKO "00" ALBO "0" KTòRà PREFERUJE.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze