thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 100 gramów rodzynek sułtanek
  • 50 gramów rhumu lub brandy
  • 1 cytryna, skòrka
  • 25 gramów cukru
  • 150 gramów mleka
  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 3 bialko do smarowania ciasta (zostalo oddzielone od zoltka)
  • 30 gramów oleju z oliwek
  • 60 gramów maki "silnej"
  • 290 gramów mąki tortowej
  • szczypta soli
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • sliwki w kawaleczkach
  • 100 gramów Czekolady mlecznej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Zmielic skòrke z cytryny i cukier: 10sek / obr 8. Dodac mleko, drozdze, zòltka, olej, make i sòl: 1min / Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" . Rozwalkowac na cienki prostokat ( albo 2 mniejsze), porozkladac rodzynki uprzednio namoczone w alkoholu i odcisniete, skòrki pomaranczowe, kawalki sliwek ( mozna posypac cukrem, jesli sliwki sa bardzo kwaskowe). Zwinac w rulon, zamknac 1 koniec, walek rozciac na pòl. Splesc w wieniec, polozyc na blaszke do wyrosniecia ( az podwoi objetosc). Piec w nagrzanym piekarniku: 175-180° / okolo 25-30min. Czekolade rozpuscic w wodnej kapieli, polac ciasto.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Angelica- slodki wieniec ze sliwkami i czekolada

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 8, 2018 at 16:25

    Ciekawy przepis. Wrzucam do wyprobowania Lol

  • grudnia 5, 2016 at 14:24

    ponieważ jestem poczatkująca mam pytanie, czy zaczynu z drożdzy nie trzeba robic? temperatura mieszania?

  • września 12, 2014 at 12:28
    5.0

    Pycha, połączenie ciasta ze skórką cytrynowy- bajka. Ja oczywiście nie miałam innej mąki,jak pszenna, ale i tak wyszło super. Polecam 

  • czerwca 13, 2012 at 07:03

    Dzièkuje! no przeciez manitoba prawie tylko na niej jade! prawda jest najlepsza do wypiekòw.pozdrawiam.

  • czerwca 12, 2012 at 13:27

    Aniu, wyjdzie, ròb spokojnietmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) . Maka silna pomaga w rosnieciu ciasta i spulchnia, dlatego jest bardzo "cenna" do wypiekòw drozdzowych, ale i z maki pszennej, tortowej, czy tej, ktòrej uzywasz zazwyczaj, wyjdzie, spokojnietmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Od lat robie to ciasto, wypròbowalam je juz na wszystkie chyba mozliwe sposoby, wychodzi zawsze dobre, jakiej maki bys nie dodala. Owszem, zmieniajac make, wynik nie jest ten sam, ale zawsze dobre. Mozna zrobic i bez sliwek, z czym chcesz, ale tym razem mialam po prostu ochote na polaczenie sliwki z czekolada, tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • czerwca 12, 2012 at 08:31
    5.0

    Ale pyszności, muszę tylko pokombinować z tą mąką "silną", dam zwykła pszenną zobaczymy co z tego wyjdzietmrc_emoticons.D

  • czerwca 10, 2012 at 18:16

    Pancio, ty jestes we Wloszech, wiec nie ma problemu- to manitoba, 0, ta amerykanska, mix mak 0. Jest super do wypiekòw na drozdzach. To takie ròzowawe opakowanie. Tutaj zrobilam wariant "angeliki", po swojemu. Jak wejdziesz na neta, to szukaj tez tego klasycznego, jak chcesz: "angelica dolce". Ja robie przepis "sorelle Simili", przerabiajac, oczywiscie na TM.  Teraz zrobilam ze sliwkami i pozmienialam dawki maki po swojemu,  dla odmiany, ale i ten klasyczny jest bardzo pyszny. DoradzamBig Smile Big Smile tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • czerwca 10, 2012 at 09:09

    WYGLàDA APETYCZNIE! A JAKA TO MàKA SILNA? JA TU ZNAM TYLKO "00" ALBO "0" KTòRà PREFERUJE.

Are you sure to delete this comment ?