3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chłodnik z buraków


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Chłodnik z buraków

  • 500 g buraków czerwonych, opcjonalnie dodać botwinkę
  • 600 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w termomiksie
  • 465 g kefiru
  • 250 g śmietanki do zup i sosów 18%
  • 5 g octu jabłkowego
  • 15 g soku z cytryny
  • 140 g ogórków kiszonych
  • 15 g koperku
  • 15 g Szczypiorku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz do smaku
  • jajka ugotowane w koszulkach lub na miękko, najlepiej w płynnym żółtkiem
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. W Blokada naczynia miksującego umieścić buraki (opcjonalnie można dodać jeszcze mały pęczek botwinki- w takim wypadku dodać w kolejnym punkcie 100 ml więcej wody/bulionu) pokrojone na mniejsze kawałki, zmiksować 5s obr.6
    Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego
    Dodać wodę, koncentrat bulionu (można zamiennie użyć 600 g czystego bulionu)
    Gotować z nałożoną miarką 20 min 100°C obr 1
    Po ugotowaniu umieścić w innym naczyniu, ostudzić.
    Naczynie miksujące opłukać, umieścić w nim kefir, śmietankę, ocet, sok z cytryny, ogórki pokrojone na mniejsze kawałki, koperek, szczypiorek oraz przyprawy, zmiksować 10s obr 6-7 (w zależności od upodobań miksować dłużej lub krócej do uzyskania porządanej grubości składników)
    Zawartość Blokada naczynia miksującego wlać do przestudzonego wywaru z buraków, delikatnie wymieszać aż do uzyskania jednolitego koloru.
    Chłodnik mocno schłodzić w lodówce, podawać wedle uznania z ugotowanymi jajkami i/lub ziemniakami
    Opcjonalnie doprawić do smaku lub wedle uznania dodać odrobinę więcej lub mniej poszczególnych składników
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy