 
                                            
                                     
                                    Czas przygotowania
                                1h 20min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 50min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     15 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 5
opublikowany: 19/11/19
                            
                zmieniono dnia: 19/11/19
                    Składniki
Chlebek turecki FLADEN idealny na grilla
- 750 g mąki pszennej
- 400 g ciepłej wody
- 1 kostka drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 5 łyżek oleju
- 250 g masła ziołowego lub opcjonalnie do masła utrzeć mniej lub więcej łyżeczek sambal oelek
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wszystkie składniki oprócz masła i jego dodatków smakowych ( zioła i sambal oelek ) włożyć do  "Blokada naczynia miksującego"  i 2 minuty / "Blokada naczynia miksującego"  i 2 minuty / "Ciasto" 1 wyrabiać ciasto. Następnie wyłożyć do miski, przykryć ściereczką i na pół godziny pozostawić do wyrośnięcia. "Ciasto" 1 wyrabiać ciasto. Następnie wyłożyć do miski, przykryć ściereczką i na pół godziny pozostawić do wyrośnięcia.
 Piekarnik nastawić na 200 stopni.
 Ciasto rozwałkować na stolnicy i wysmarować masłem ziołowym lub z sambal oelek.
 Ciasto pokroić na 2 cm paski i zwinąć jak harmonijkę każdy pasek.
 Zwinięte paski układać w natłuszczonym szklanym naczyniu żaroodpornym.
 Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Porady
Masło ziołowe czy z sambal oelek można zastąpić swoim innym masłem smakowym. 
Smacznego !!!
                        Smacznego !!!
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze