Czas przygotowania
                                1h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 30min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     10 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Spód
- 150 g herbatników pełnoziarnistych
 - 100 g orzechów laskowych
 - 1-2 łyżki cukru
 - skórka z 1 cytryny
 - 120 g masła
 
Nadzienie
- 5 żółtek
 - skórka z 1 cytryny, (opcjonalnie)
 - 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
 - ok. 2/3 - 3/4 szklanki soku z cytryny
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Motylek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. W naczyniu 
"Blokada naczynia miksującego"  umieścić masło, stopić 2min/60°C/obr.1, przelać do innego naczynia.
2. W naczyniu
"Blokada naczynia miksującego"  umieścić herbatniki, orzechy, cukier oraz skórkę z cytryny, zemleć 10s/obr. 8.
3. Dodać roztopione masło i wymieszać aż wsiąknie (ok. 30s/obr.3), ewentualnie wymieszać kopystką.
4. Ciasto przełożyć do formy na tartę (24 cm średnicy), wylepić dno oraz brzegi.
5. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C. Wystudzić. - 1. W naczyniu 
"Blokada naczynia miksującego"  umieścić żółtka oraz opcjonalnie skórkę z cytryny (rozdrobnioną wcześniej 3-5 s/obr.10). Założyć motylek i ucierać do jasnej, puszystej masy 30-40s/obr. 3. 
2. Mieszać dalej z motylkiem 2 min./obr.3 i w trakcie mieszania dodawać powoli mleko skondensowane oraz sok z cytryny.
3. Wyjąć motylek, zostawić masę na ok 15 minut, aby zgęstniała.
4. Wylać masę na spód i piec ok 15-20 minut w temperaturze 165°C. Masa powinna stężeć.
5. Wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
Spód
Nadzienie
Porady
Polecam herbatniki pełnoziarniste Bonitki z Biedronki (w zielonym opakowaniu).
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze