Tu jesteś:
4
Składniki
Maślane bułeczki drożdżowe z kruszonką
Ciasto
- 20 g drożdży świeżych
- 200 mleka, ml, ciepłego
- 4 łyżki cukru
- 450 g mąki pszennej
- 80 g masła, roztopionego
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
Kruszonka
- 25 g masła
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
dodatkowo
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Zacząć od kruszonki. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać zimne masło pokrojone na kawałki i cukier, rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać 3 minuty/37°C/obr. 1. Dodać pokruszone drożdże, cukier, mąkę, jajko, miękkie masło i sól, wymieszać 15 sekund/obr.6. Następnie wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na równe części. Formować bułeczki. Układać na blasze posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 15 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 20-30 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/
*przepis ze strony http://www.tysiagotuje.pl/
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz