Czas przygotowania
                                1h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     6 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            Składniki
ŻUR ŚLĄSKI
- 1400 g bulion na wędzonce
 - 200 g kiełbasy, pokrojonej w plastry
 - 250 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostke
 - 120 g grzybów, mrożonych podgrzybków, pokrojonych na kawałki(można zastąpić pieczarkami)
 - 60 g cebuli, obranej przekrojonej na 4
 - 300 g zakwasu na żur gotowego
 - 4 ząbki czosnku
 - 30 g oleju
 - 1 łyżeczka majeranku
 - 2 liście laurowe, suszone
 - 6 ziaren ziela angielskiego
 - 1-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
 - 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
 
BULION NA WĘDZONCE
- 1500 g ciepłej wody
 - 200 g kości wędzonych, pokrojonych na mniejsze kawałki
 - 250 g włoszczyzny pokrojonej na kawałki, (marchew ,seler, pietruszka,por)
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 liście laurowe, suszone
 - 6 ziaren ziela angielskiego
 - 1-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
 - 3 szczypty pieprzu, mielonego
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Koszyczek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.W naczyniu miksującym umieszczamy nakładkę na noże miksujące (jeśli nie posiadasz użyj koszyczka).
2.Do naczynia wkładamy wszystkie składniki na bulion i gotujemy 30min./100C/obr.1
3.Gotowy bulion cedzimy i odstawiamy na bok. - 1.Do naczynia miksującego wkładamy cebule 3s./obr.5 zgarniamy kopystką do innego naczynia.
2.Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy kiełbase do zrumienienia, po czym dodajemy kolejno zsiekaną cebule i grzyby.
3.W tym czasie do naczynia miksującego wkładamy czosnek 3s./obr.5
4.Do naczynia wkładamy ziemniaki ,podsmażoną kiełbase z cebulą i grzybami ,liście laurowe,ziele angielskie,pieprz, przyprawe uniwersalną i gotowy bulion gotujemy 12min./100C/obr.1
"Obroty wsteczne" 
5.Do zupy dodajemy zakwas i majeranek gotujemy 12-15min./100C./Obr.1
"Obroty wsteczne" 
6.Podajemy odrazu po przygotowaniu . 
BULION NA WĘDZONCE
ŻUR ŚLĄSKI
Porady
1.Bulion można zastąpić 1400g wody wymieszanej z dwoma łyżeczkami (kostki bulionu na wedzonce- przepis znajdziecie w moich przepisach) lub koncentratem bulionu drowego albo warzywnym wykonanego w TM
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze