3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ŻUR ŚLĄSKI


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

ŻUR ŚLĄSKI

  • 1400 g bulion na wędzonce
  • 200 g kiełbasy, pokrojonej w plastry
  • 250 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostke
  • 120 g grzybów, mrożonych podgrzybków, pokrojonych na kawałki(można zastąpić pieczarkami)
  • 60 g cebuli, obranej przekrojonej na 4
  • 300 g zakwasu na żur gotowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego

BULION NA WĘDZONCE

  • 1500 g ciepłej wody
  • 200 g kości wędzonych, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 250 g włoszczyzny pokrojonej na kawałki, (marchew ,seler, pietruszka,por)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 3 szczypty pieprzu, mielonego
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    BULION NA WĘDZONCE
  1. 1.W naczyniu miksującym umieszczamy nakładkę na noże miksujące (jeśli nie posiadasz użyj koszyczka).
    2.Do naczynia wkładamy wszystkie składniki na bulion i gotujemy 30min./100C/obr.1
    3.Gotowy bulion cedzimy i odstawiamy na bok.
  2. ŻUR ŚLĄSKI
  3. 1.Do naczynia miksującego wkładamy cebule 3s./obr.5 zgarniamy kopystką do innego naczynia.
    2.Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy kiełbase do zrumienienia, po czym dodajemy kolejno zsiekaną cebule i grzyby.
    3.W tym czasie do naczynia miksującego wkładamy czosnek 3s./obr.5
    4.Do naczynia wkładamy ziemniaki ,podsmażoną kiełbase z cebulą i grzybami ,liście laurowe,ziele angielskie,pieprz, przyprawe uniwersalną i gotowy bulion gotujemy 12min./100C/obr.1Obroty wsteczne
    5.Do zupy dodajemy zakwas i majeranek gotujemy 12-15min./100C./Obr.1Obroty wsteczne
    6.Podajemy odrazu po przygotowaniu .
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1.Bulion można zastąpić 1400g wody wymieszanej z dwoma łyżeczkami (kostki bulionu na wedzonce- przepis znajdziecie w moich przepisach) lub koncentratem bulionu drowego albo warzywnym wykonanego w TM


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy