 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                2h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 35min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     1 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            - TM 6
- TM 5
- TM 31
opublikowany: 17/11/19
                            
                zmieniono dnia: 18/11/19
                    Składniki
chleb na serwatceciasto
- 350 g serwatki
- 30 g drożdży świeżych
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej 450
- 250 g mąki żytniej 720
dodatkowo
- 1 jajko
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Serwatkę , drożdze , sol i cukier umieszczamy  "Blokada naczynia miksującego"  podgrzewamy 2min/ 37`c / obr2. w między czasie smarujemy miskę tłuszczem i odstawiamy . Po podgrzaniu dodajemy obie mąki i wyrabiamy3,5 minuty "Blokada naczynia miksującego"  podgrzewamy 2min/ 37`c / obr2. w między czasie smarujemy miskę tłuszczem i odstawiamy . Po podgrzaniu dodajemy obie mąki i wyrabiamy3,5 minuty "Ciasto" .Ciasto wyjmujemy z "Ciasto" .Ciasto wyjmujemy z "Blokada naczynia miksującego"  ciasto lekko sie klei , przekładamy do miski ,przykrywamy sciereczką i odstawiamy w cieple miejce na ok 60min aż podwoi konsystencję.Jak ciasto nam już wyrośnie przekładamy je do wyłożonej papierem blaszki bądz formujmy na kamien do wypieku i odstawiamy na 30 min .Chleb smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami wg uznania.Nagrzewamy piekarnik na 220`c Chleb pieczemy ok 35 min. "Blokada naczynia miksującego"  ciasto lekko sie klei , przekładamy do miski ,przykrywamy sciereczką i odstawiamy w cieple miejce na ok 60min aż podwoi konsystencję.Jak ciasto nam już wyrośnie przekładamy je do wyłożonej papierem blaszki bądz formujmy na kamien do wypieku i odstawiamy na 30 min .Chleb smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami wg uznania.Nagrzewamy piekarnik na 220`c Chleb pieczemy ok 35 min.
Porady
serwatka powstała z sera , ale można ją zamienić na maślankę .
chleb na drugi dzien jest miekki
                        chleb na drugi dzien jest miekki
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 6W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze