3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rogaliki krucho-drożdżowe


Wydrukuj:
4

Składniki

Rogaliki krucho-drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 160ml śmietany 18%
  • 40 g świeżych drożdży, Lub niecałe 2 saszetki suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru pudru
  • marmolada
  • Cukier puder
  • 6
    2h 4min
    Czas całkowity 1h 47min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. śmietanę podgrzać do 45st,
  2. dodaj cukier puder, drożdże. Całość mieszaj 2min/37st/2 obr.
  3. dodaj mąkę, Ciepłe masło do zaczynu, ciastoCiasto/2min
  4. [size= 16px; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; letter-spacing: 0.5px; -webkit-tap-highlight-color: rgba(0, 0, 0, 0); -webkit-text-size-adjust: 100%]Ciasto przełóż na oprószony mąką blat i uformuj z niego zgrabną kulę. Zawiń ją luźno w przezroczystą folię spożywczą i umieść w lodówce na minimum godzinę (można też przygotować ciasto wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc). [/size]
  5. [size= 16px; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; letter-spacing: 0.5px; -webkit-tap-highlight-color: rgba(0, 0, 0, 0); -webkit-text-size-adjust: 100%]Po przynajmniej godzinnym leżakowaniu wyjmij ciasto z lodówki i folii (urośnie nawet w lodówce).
    podziel na 4 części i z każdej rozwałkuj koło, a z niej wykrój 8 rogalików [/size]
  6. Rozgrzej piekarnik 200 st i piecz rogaliki ok. 17 min
  7. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Masło powinno być ciepłe


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy