 
                                            
                                     
                                    Czas przygotowania
                                45min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     30 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            - TM 6
- TM 5
- TM 31
opublikowany: 05/12/19
                            
                zmieniono dnia: 06/12/21
                    Składniki
LEBKUCHEN - pierniczki z lukrem
- 85 g migdałów, ze skórką
- 250 g mąki pszennej
- 300 g miodu
- 85 g masła
- 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do  "Blokada naczynia miksującego" wsypać migdały , zmielić 10s/ob7 "Blokada naczynia miksującego" wsypać migdały , zmielić 10s/ob7
 Przesypać do miski, odstawić.
 Do "Blokada naczynia miksującego"  włożyć miód i masło, rozpuścić 3m/60°C/obr2 "Blokada naczynia miksującego"  włożyć miód i masło, rozpuścić 3m/60°C/obr2
 Pozostawić do przestudzenia składników
 Dodać pozostałe składniki , wymieszać 3m/ "Ciasto" "Ciasto"
 Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną).
 Piec w temperaturze 180ºC przez 10-12 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche i twarde). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem .
Porady
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 6W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze