
Czas przygotowania
1h 40min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 09/11/16
zmieniono dnia: 16/11/16
Składniki
Szynka gotowano-pieczona
- 1 Szynka
- Przyprawy wg.uznania
- 2 krople Oliwa z oliwek do natarcia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- To moja taka improwizacja po przeczytaniu kilku przepisów tak więc:
Szynke umywam osuszylam
Natarlam przyprawami (według własnego uznania w moim przypadku tylko przyprawa do wieprzowiny papryka słodka granulowany czosnek i oliwa z oliwek( już wiem że następnym razem dodam więcej przypraw takich jak liść laurowy ziele angielskie a i przede wszystkim pieprz...teraz się bałam bo to był mój pierwszy raz)nie dodawałam żadnej soli bo szynka "irlandzka"(mieszkam w Irlandii) jest chyba konserwowana w solance i musiałam ją dobrze opłukać z nadmiaru)
Zapeklowane mieso wsadzilam do worka do pieczenia a potem owinelam folia spożywcza i sięgnęłam gumkami recepturkami(następnym razem samo mięso scisnę sznurkiem mocno i nast.do wora)mieso zostawiłam na caly dzień w lodowce (można i dłużej).
Do naczynia wlałam 1500g wody na przystawke varoma położyłam szynke zamknęłam
70min/varoma/obr1.
Następnie odlalam wodę z szynki odpakowalam z foli i worka samą szynke dalam do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik rozgrzać góra dół 200st. Wsadzić naczynie z szynka po 15 min na każdą stronę i gotowe.
Do rana zostawiłam w naczyniu na blacie do wystygnięcia.
Porady
W każdym thermomixie można ją zrobić nie tylko tm5 😊😉
WYJAŚNIENIE :
Napisałam "szynka irlandzka" bo mieszkam w Irlandii i zaopatruję się w lokalnym sklepie tutaj szynka sprzedawana jest hermetycznie zapakowana i przede wszystkim irlandczycy konserwuja ja w solance dlatego zanim ja przyprawie i przygotuję do gotowania to muszę długo oplukiwac żeby pozbyć się nadmiaru soli 😉
WYJAŚNIENIE :
Napisałam "szynka irlandzka" bo mieszkam w Irlandii i zaopatruję się w lokalnym sklepie tutaj szynka sprzedawana jest hermetycznie zapakowana i przede wszystkim irlandczycy konserwuja ja w solance dlatego zanim ja przyprawie i przygotuję do gotowania to muszę długo oplukiwac żeby pozbyć się nadmiaru soli 😉
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Jedzenie na wynos
Przepis dla dużej rodziny
Przepis dla studenta
Przepis dla starszych osób
Przyjęcie
Bufet
Wakacje
Urodziny
Urodziny dziecka
Piknik
Grill
Gotowanie na co dzień
Przystawka
Starter
Dodatek
Śniadanie
Kolacja
Kolacja
Przekąska
Wiosna
Lato
Jesień
Zima
Walentynki
Karnawał
Wielkanoc
Dzień Matki
Halloween
Boże Narodzenie
Sylwester
Chiński Nowy Rok
Dzień Ojca
Dzień Babci i Dziadka
Łatwe
Naturalne
Szybkie
Kreatywne
Niedrogie
Przepis dla dzieci
Gotowanie
Pieczenie
Potrawa mięsna
Polska
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Dorisdoris:Sądząc z całego tekstu, ta szynka powinna być wcześniej zapeklowana.
Jak piec w naczyniu ? Otwartym czy zamkniętym ?
Super przepis.Szyneczka rewelacyjna
Surowa szynka.
Chętnie bym spróbowała, ale o co chodzi z tą szynką irlandzką? Czy to musi być jakiś specjalny rodzaj szynki czy po prostu surowa szynka?