Składniki
pasztet
- 1000 g selera, surowego
- 100 g marchwi, surowej
- 100 g cebuli, surowej
- 30 g suszonych grzybów
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki wody
- 1 kostka grzybowa, lub 1 łyżeczka koncentratu drobiowego wykonanego w TM
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego, duże
- 1-1,5 szklanki płatków owsianych górskich, w zależności od tego jak "mokry" jest seler
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 całe surowe jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
DO NACZYNIA MIKSUJĄCEGO WŁOŻYĆ POŁOWĘ SELERA, MARCHWI, CEBULI, GRZYBÓW I CZOSNKU – OCZYWIŚCIE WARZYWKA POKROJONE NA MNIEJSZE KAWAŁKI, ROZDROBNIĆ 5S/OBR. 5. PRZEŁOŻYĆ DO INNEGO NACZYNIA. Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI CZYNNOŚĆ POWTÓRZYĆ.
2. PRZEŁOŻYĆ WSZYSTKIE WARZYWA DO NACZYNIA TM, DODAĆ WODĘ, KOSTKĘ GRZYBOWĄ, LIŚĆ LAUROWY I ZIELE ANG., GOTOWAĆ 25 MIN/100°C/OBR.2. CAŁKOWICIE WYSTUDZIĆ!
3. JEŻELI NAM SIĘ UDA ZNALEŹĆ, TO WYJĄĆ LIŚĆ LAUROWY. DODAĆ PŁATKI OWSIANE, PRZYPRAWY I JAJKA 50 S/OBR. 7-9.
4. DŁUŻSZĄ FORMĘ DO PIECZENIA (KEKSÓWKĘ)LUB DWIE MNIEJSZE WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA LUB WYSMAROWAĆ MASŁEM I WYSYPAĆ BUŁKĄ TARTĄ. PIECZEMY W PIEKARNIKUOK 1 GODZ./160-170°.
PASZTET MA BARDZO CIEKAWY SMAK I GENIALNIE NADAJE SIĘ NP. NA WIGILIĘ, GDZIE NA STOLE KRÓLUJĄ POSTNE DANIA.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam bez grzybów i czosnku. Bardzo dobry
Bardzo smaczny 🙂
Zrobiłąm pasztet zgodnie z przepisem. Nie jest zły ale dla mnie trochę zbyt selerowy. Następnym razem dam więcej przypraw.
hej Weroniko
możesz zrobić wieczorem 23 lub z samego rana w Wigilię. Ja ten ze zdjęcia robiłam wieczorem ok 22 a kroiłam rano
Dzieki Kasiu Czyli zrobie 23-go wieczorem, to mysle, ze bedzie dobrze, co Ty na to ? Czy lepiej zrobic 24-go ? Co mi radzisz ? Po upieczeniu musi troche przestygnac, do krojenia, prawda ?
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Pasztet jest dobry od razu po upieczeniu, nie trzeba go wcześniej przygotowywać. Ja teraz zrobię go dwa razy więcej, wcześniej robiłam na prezentację i ani ja, ani mój Jarek go zbytnio nie popróbowaliśmy bo zniknął w oka mgnieniu
To masz przekichane Weroniko z tym gotowaniem
Jestem pewna Kasiu, ze bedzie smakowal, nie tylko jej, ale nam wszystkim Ja to bym juz zrobila z checia i spròbowala, no ale obiecalam na swieta... Tym bardziej, ze wielu pysznych rzeczy nie je, ktòre jadla przedtem ( np. ryby), wiec niektòre potrawy robie rzadziej, inne 1/2 porcji.... Tak wiec musze miec cos fajnego, smacznego, nowego, dla niej na swieta, na Wigilie I musi smakowac przy okazji innym, bo calkiem osobno, to ani mysle gotowac Powiedz mi, ile dni wczesniej moge przygotowac ? Jak dlugo sie trzyma ? Buziaczki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
No i wyszła góóóóóóóra pasztetu marchewkowego
Weroniczko,
mam nadzieję, że pasztet będzie smakował Twojej córci Tak to już jest, że przed świętami urobimy się zawsze "po pachy" , , , , , , ale zadowolenie naszych bliskich - bezcenne
Grażynko wyjdzie Ci góóóóra marchewkowego pasztetu
Are you sure to delete this comment ?