3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczny pasztet z selera (przepis od Joasi Niebelskiej)


Wydrukuj:
4

Składniki

20 plaster/plastry/plastrów

pasztet

  • 1000 g selera, surowego
  • 100 g marchwi, surowej
  • 100 g cebuli, surowej
  • 30 g suszonych grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 kostka grzybowa, lub 1 łyżeczka koncentratu drobiowego wykonanego w TM
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego, duże
  • 1-1,5 szklanki płatków owsianych górskich, w zależności od tego jak "mokry" jest seler
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 całe surowe jajka
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. DO NACZYNIA MIKSUJĄCEGO WŁOŻYĆ  POŁOWĘ  SELERA, MARCHWI, CEBULI, GRZYBÓW I CZOSNKU – OCZYWIŚCIE WARZYWKA POKROJONE NA MNIEJSZE KAWAŁKI, ROZDROBNIĆ 5S/OBR. 5. PRZEŁOŻYĆ DO INNEGO NACZYNIA. Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI CZYNNOŚĆ POWTÓRZYĆ.

    2.       PRZEŁOŻYĆ WSZYSTKIE WARZYWA DO NACZYNIA TM, DODAĆ WODĘ, KOSTKĘ GRZYBOWĄ, LIŚĆ LAUROWY I ZIELE ANG., GOTOWAĆ 25 MIN/100°C/OBR.2. CAŁKOWICIE WYSTUDZIĆ!

    3.       JEŻELI NAM SIĘ UDA ZNALEŹĆ, TO WYJĄĆ LIŚĆ LAUROWY. DODAĆ PŁATKI OWSIANE, PRZYPRAWY I JAJKA 50 S/OBR. 7-9.

    4.       DŁUŻSZĄ FORMĘ DO PIECZENIA (KEKSÓWKĘ)LUB DWIE MNIEJSZE WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA LUB WYSMAROWAĆ MASŁEM I WYSYPAĆ BUŁKĄ TARTĄ. PIECZEMY W PIEKARNIKUOK 1 GODZ./160-170°.

     

    PASZTET MA BARDZO CIEKAWY SMAK I GENIALNIE NADAJE SIĘ NP. NA WIGILIĘ, GDZIE NA STOLE KRÓLUJĄ POSTNE DANIA.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobiłam bez grzybów i czosnku. Bardzo dobry ...

    Zgłoszony przez Adrijah na listopada 19, 2019 at 13:22.

    Zrobiłam bez grzybów i czosnku. Bardzo dobry Smile

    pasztet z selera bez grzybówpasztet z selera bez grzybów

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny 🙂

    Zgłoszony przez Agnes_12 na maja 25, 2019 at 10:36.

    Bardzo smaczny 🙂

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłąm pasztet zgodnie z

    Zgłoszony przez Grace07 na lutego 1, 2016 at 22:04.

    Zrobiłąm pasztet zgodnie z przepisem. Nie jest zły ale dla mnie trochę zbyt selerowy. Następnym razem dam więcej przypraw.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • hej Weroniko możesz zrobić

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 18, 2012 at 12:42.

    hej Weroniko tmrc_emoticons.)

    możesz zrobić wieczorem 23 lub z samego rana w Wigilię. Ja ten ze zdjęcia robiłam wieczorem ok 22 a kroiłam rano tmrc_emoticons.)

    Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzieki Kasiu :love:  Czyli

    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 18, 2012 at 12:01.

    Dzieki Kasiu Big Smile Love  Czyli zrobie 23-go wieczorem, to mysle, ze bedzie dobrze, co Ty na to ? Czy lepiej zrobic 24-go ? Big Smile Big Smile Co mi radzisz ? Po upieczeniu musi troche przestygnac, do krojenia, prawda ? Big Smile Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet jest dobry od razu po

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 16, 2012 at 22:13.

    Pasztet jest dobry od razu po upieczeniu, nie trzeba go wcześniej przygotowywać. Ja teraz zrobię go dwa razy więcej, wcześniej robiłam na prezentację i ani ja, ani mój Jarek go zbytnio nie popróbowaliśmy bo zniknął w oka mgnieniu tmrc_emoticons.)

    To masz przekichane Weroniko z tym gotowaniem Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jestem pewna Kasiu, ze bedzie

    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 16, 2012 at 21:43.

    Jestem pewna Kasiu, ze bedzie smakowal, nie tylko jej, ale nam wszystkim Big Smile  Ja to bym juz zrobila z checia i spròbowala, no ale obiecalam na swieta... Tym bardziej, ze wielu pysznych rzeczy nie je, ktòre jadla przedtem ( np. ryby), wiec niektòre potrawy robie rzadziej, inne 1/2 porcji.... Tak wiec musze miec cos fajnego, smacznego, nowego, dla niej na swieta, na Wigilie Big Smile Big Smile I musi smakowac przy okazji innym, bo calkiem osobno, to ani mysle gotowac tmrc_emoticons.;)  Powiedz mi, ile dni wczesniej moge przygotowac ? Jak dlugo sie trzyma ? Buziaczki Big Smile Big Smile Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No i wyszła góóóóóóóra

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 16, 2012 at 21:39.

    No i wyszła góóóóóóóra pasztetu marchewkowego tmrc_emoticons.D Big Smile Big Smile tmrc_emoticons.D Party Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Weroniczko, mam nadzieję, że

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 16, 2012 at 21:28.

    Weroniczko,

    mam nadzieję, że pasztet będzie smakował Twojej córci tmrc_emoticons.) Tak to już jest, że przed świętami urobimy się zawsze "po pachy" Cooking 6 , Cooking 9 , Cooking 7 , Cooking 2 , Cooking 1 , Cooking 10 ,  ale zadowolenie naszych bliskich - bezcenne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko wyjdzie Ci góóóóra

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 16, 2012 at 21:25.

    Grażynko wyjdzie Ci góóóóra marchewkowego pasztetu Big Smile  tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja còrka wegetarianka,

    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 15, 2012 at 13:49.

    Moja còrka wegetarianka, zazyczyla sobie pasztet na swieta, wiec cala robota zostala przelozona na "przed swietami" Big Smile  Stwierdzila, ze jak swiateczne, to na swieta, tym bardziej, ze to cos nowego Big Smile tmrc_emoticons.;) Ale dam znac, jak zrobie Big Smile Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kasiu ale strzeliłam babola

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 15, 2012 at 13:31.

    Kasiu ale strzeliłam babola tmrc_emoticons.J) Żle przepisałam  ilość  marchewki,zamiast 100g  napisalam 1000g i w/g tego zaczęłam robić pasztet  Big Smile  i dziwię się że mam takie ilości ,które nie mieszczą sie do TM  tmrc_emoticons.J) tmrc_emoticons.J) tmrc_emoticons.J) Przełożyłam wszystko do garnka i gotuję na gazie zobaczymy co z tego wyjdzie tmrc_emoticons.(( tmrc_emoticons.(( tmrc_emoticons.(( Pozdrawiam Party Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • daj znać koniecznie po moim

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 10, 2012 at 14:01.

    daj znać koniecznie tmrc_emoticons.) po moim nie została nawet okruszyna tmrc_emoticons.;) Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet w planie na jutro

    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 10, 2012 at 10:55.

    Pasztet w planie na jutro Big Smile Big Smile  Moja còrka wniebowzieta, bo jest wegetarianka... w sam raz cos dla niej Big Smile Big Smile  A i nam slinka leci tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p   Dam znac, jak wyszedl Big Smile Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu dzięki zapewniam Cię,

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 10, 2012 at 08:22.

    Haniu dzięki tmrc_emoticons.) zapewniam Cię, że nie tylko ładnie wygląda ale również ma fajny smak - taka alternatywa dla mięska, które zresztą bardzo lubię tmrc_emoticons.;) A przepis jak widzisz pochodzi od Joasi z naszego biura.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Weroniczko dzięki

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 10, 2012 at 08:20.

    Weroniczko dzięki tmrc_emoticons.) Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Kasia pasztet wygląda

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na grudnia 10, 2012 at 04:56.

    tmrc_emoticons.)Kasia pasztet wygląda ciekawie tmrc_emoticons.;) Przepis dodany do wypróbowania tmrc_emoticons.8)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :party: Swietny Kasiu

    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 10, 2012 at 00:39.

    Party Party Swietny Kasiu Big Smile Big Smile  I gratuluje 1-wszego przepisu Party Party Party Party  Ps. dalas sobie w koncu rade z zamieszczeniem Big Smile Big Smile Love Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziewczyny jesteście

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 9, 2012 at 22:24.

    Dziewczyny jesteście niesamowite Big Smile DZIĘKUJĘ tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gratuluję debiutu!   Pasztet

    Zgłoszony przez gabi49 na grudnia 9, 2012 at 22:18.

    Cooking 6 Love Gratuluję debiutu!   Pasztet świetny i bardzo zdrowy! Będę go robić. Bardzo lubimy pasztety.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, bardzo

    Zgłoszony przez magi1 na grudnia 9, 2012 at 22:17.

    Super przepis, bardzo ciekawy, inny tmrc_emoticons.D napewno wypróbuję tmrc_emoticons.D pozdrawiam cieplutko tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko, cieszę się, że Cię

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 9, 2012 at 22:16.

    Grażynko, cieszę się, że Cię poznałam tmrc_emoticons.). W ogóle osoby na przepisowni są bardzo sympatyczne. Spotkałam się tylko i wyłącznie z życzliwością. A taka nowa osoba jak ja potrzebuje wsparcia...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • och, dziękuję Kochana jestem

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 9, 2012 at 22:12.

    och, dziękuję Kochana tmrc_emoticons.)

    jestem strasznie przejęta - to mój pierwszy przepis tmrc_emoticons.) wczoraj i dzisiaj miałam przezentację w Wyższej Szkole Żywienia i Bankowości i m.in. podawałam ten pasztet. Musze Ci powiedzieć, że wszystkie osoby, co do jednej poprosiły o przepis tmrc_emoticons.)

    buziaki

    Kasia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rude dziękuję za

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 9, 2012 at 22:08.

    Rude dziękuję za przepis,napewno wypróbuję przed świętami Cooking 1 Pozdrawiam tmrc_emoticons.D Big Smile Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze