Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Shakshuka na Varomie
- 70 g Cebula czerwona
- 400 g Pomidory (malinowe)
- 2 jaja kurze
- 1/2 łyżeczki Kmin rzymski (kumin)
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 szczypty chili w proszku
- 20 g masło klarowane
- 1 pęczka szczypiorek
-
6
20min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wkładamy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Rozdrabniamy 3 s/ obr. 5.
"Miksowanie"
- 2. Zgarniamy kopystką na dno. Dodajemy masło klarowane, wsypujemy przyprawy, dusimy 3 min/120°C/ obr. 1.
"Podgrzewanie"
- 3. Wrzucamy pokrojone w ćwiartki pomidory. Rozdrabniamy 10 s/ obr. 3.
- 4. Dusimy wszystko 10 min/100°C/ obr. 1. bez pokrywki. Jeżlei pomidory będą bardziej 'wodniste' wydłużamy czas o kolejne 10 minut.
- 5. Głęboką nakładkę Varomy wykładamy zmiętym, najlepiej wilgotnym papierem do pieczenia, tak by brzegi wystawały poza nią.
- 6. Do środka przekładamy uduszone pomidory. Wbijamy jajka tak aby żółtko się nie rozpłynęło.
- 7. Do kielicha wlewamy 500 ml wody. Nakładamy Varomę, gotujemy na parze 8 min/ Varoma/ obr. 1 (do ścięcia białka w jajkach)
- 8. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem
Shakshukę
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSHAKSHUKA NA VAROMA sounds like a delicious twist...
SHAKSHUKA NA VAROMA sounds like a delicious twist on a classic dish! At ostora tv , we're always on the lookout for unique recipes like this. Can't wait to give it a try!