3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasteczka francuskie z łososiem i koperkiem


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto francuskie

  • 150 g masło, niesolone, w kawałkach, uprzednio zamrożone
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 szczypty sól
  • 75 g zimna woda

Farsz

  • 150 g wędzony łosoś, lub pstrąg łososiowy
  • 70 g serek, typ Saint-Moret, Philadelphia lub Łaciaty
  • 5 g koperku, świeżego, lub mrożonego
  • 4 szczypty curry, mielone
  • 1 szczypty pieprz czarny, mielony
  • 0,5 porcji sok z cytryny
5

Przygotowanie

    Ciasto francuskie
  1. Umieść wszystkie składniki na ciasto w naczyniu, zmiksuj 15 s/obr. 6, następnie 10 s/Counter-clockwise operation/obr 2 w celu odklejenia ciasta od naczynia.
  2. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, którego długość jest trzy razy większa niż szerokość. Złóż ciasto na 3, obróć o 90° i powtórz tę czynność 3 razy. Włóż ciasto do lodówki na czas przygotowywania farszu. Umyj i wysusz naczynie.
  3. Farsz
  4. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  5. Do naczynia włóż wędzonego łososia, serek, koper, curry, pieprz, sok z cytryny i posiekaj 7 s/obr 3. Wyjmij wszystko z naczynia do miski za pomocą kopystki.
  6. Rozwałkuj ciasto na posypanym uprzednio mąką blacie. Za pomocą kopystki rozsmaruj uzyskaną masę na cieście.
  7. Zroluj ciasto z farszem najpierw z jednej strony (do połowy) i później zrób to samo z drugiej. Owiń zrolowane ciasto folią spożywczą, żeby się nie rozwijało. Włóż je na 30 min. do lodówki (lub na 15 min. do zamrażalnika), żeby ciasto stwardniało, co ułatwi krojenie go na mniejsze kawałki.
  8. Po wyjęciu ciasta z lodówki odkrój końce rolady i przekrój ją na ciasteczka o szerokości maksymalnej 0,5 cm. Porozkładaj ciastka na blasze, przykrytej wcześniej papierem do pieczenia, zapewniając im odstęp, żeby mogły wyrosnąć. Delikatnie spłaszcz wszystkie ciasteczka przed pieczeniem za pomocą plastikowego kubeczka.
  9. Piecz 20-25 min w temperaturze 180°C. Ciasteczka powinny być złote.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepis jest niedokończony. Brak info o czasie...

    Zgłoszony przez Lenka2006 na września 9, 2017 at 19:18.

    Przepis jest niedokończony. Brak info o czasie pieczenia .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze