3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ZAKWAS NA ZUREK SLASKI (na bazie wody fermentacyjnej)


Wydrukuj:
4

Składniki

800 g wody, 3 lyzki kopiaste maki zytniej z grubego przemialu, 2-3 zabkow czosnku, ziele angielskie (opcjonalnie), lisc laurowy (opcjonalnie)

  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid wlac wode i wsypac make, Closed lid ustawic na 3 min./37°C/1Counter-clockwise operation Po tym czasie zawartosc przelac do sloika i dodac reszte skladnikow. Odstawic na 2-3 dni. Z gotowego zakwasu ugotowac zurek slaski.

    Drugie zdjecie dotyczy zakwasu chlebowego, po wyrosnieciu wstawilam do lodowki tym samym jest uspiony aby go wzbudzic nalezy dodac troche wody cieplej i wsypac lyzke maki zytniej, ustawic w cieple miejsce, zostanie pobudzony i zakwas bedzie rosl, uzyc do wypiekow.
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy