thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 16/04/20
zmieniono dnia: 16/04/20

Składniki

TUNEZYJSKA SZAKSZUKA

  • 400 g całych pomidorów z puszki z zalewą, (przekrojonych na połówki)
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 40 g oleju
  • 100 g fasoli z puszki, opłukanej z zalewy
  • 100 g papryki, bez gniazd, pokrojonej na kawałki
  • 1 papryczka chili , świeża lub marynowana, (można zastąpić płatkami chili)
  • 4 jajka
  • 50 g pomidorków cherry
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, świeżej
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 2 szczypty pieprzu, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 1/2 łyżeczki oregano, suszonego
  • 1/2 łyżeczki bazylii, suszonej
  • 500 g ciepłej wody
  • 4 ząbki czosnku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    TUNEZYJSKA SZAKSZUKA
  1. 1.Do naczynia miksującego włożyć cebule,papryke i czosnek rozdrobnić 3s/obr.5
    2.Składniki zgarnąć na dno naczynia za pomocą kopystki.
    dodać olej , dusić 3min./VAROMA/obr.1Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"
    3.Dodać pomidory z puszki ,fasole,sól,pieprz,oregano,bazylię
    Zamisat miarki na pokrywe naczynia miksującego nałożyć nakładkę lub koszyczek dusić 5-6min./VAROMA/obr.0,5Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"
    4.Górną część VAROMY wyłożyć papierem do pieczenia,pozostawiając boczne otwory nie zakryte.
    Na przygotowany wkład VAROMY wylać masę pomidorową .Na środku za pomocą kopystki zrobić cztery zagłębienia,następnie wbić w nie jajka. Całość przykryć pokrywą VAROMY i odstawić.
    5.Do czystego nacznia miksującego wlac wodę , nałożyć przystawke VAROMA gotować 10-15 min./VAROMA/obr.1
    6.Pomidorki cherry i papryczke chilli pokroić na kawałki ,pietruszke grubo posiekać .
    7.Szakszuke posypać natką pietruszki i kawałkami pomidorków i papryczek chili.Doprawić do smaku.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Porady

Czas gotowania na prze szakszuki zależey od osobistych preferenci jak mocno lubimy mieś ściente jajka.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

TUNEZYJSKA SZAKSZUKA

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: