3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

TUNEZYJSKA SZAKSZUKA


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

TUNEZYJSKA SZAKSZUKA

  • 400 g całych pomidorów z puszki z zalewą, (przekrojonych na połówki)
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 40 g oleju
  • 100 g fasoli z puszki, opłukanej z zalewy
  • 100 g papryki, bez gniazd, pokrojonej na kawałki
  • 1 papryczka chili , świeża lub marynowana, (można zastąpić płatkami chili)
  • 4 jajka
  • 50 g pomidorków cherry
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, świeżej
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 2 szczypty pieprzu, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 1/2 łyżeczki oregano, suszonego
  • 1/2 łyżeczki bazylii, suszonej
  • 500 g ciepłej wody
  • 4 ząbki czosnku
5

Przygotowanie

    TUNEZYJSKA SZAKSZUKA
  1. 1.Do naczynia miksującego włożyć cebule,papryke i czosnek rozdrobnić 3s/obr.5
    2.Składniki zgarnąć na dno naczynia za pomocą kopystki.
    dodać olej , dusić 3min./VAROMA/obr.1Counter-clockwise operation
    3.Dodać pomidory z puszki ,fasole,sól,pieprz,oregano,bazylię
    Zamisat miarki na pokrywe naczynia miksującego nałożyć nakładkę lub koszyczek dusić 5-6min./VAROMA/obr.0,5Counter-clockwise operation
    4.Górną część VAROMY wyłożyć papierem do pieczenia,pozostawiając boczne otwory nie zakryte.
    Na przygotowany wkład VAROMY wylać masę pomidorową .Na środku za pomocą kopystki zrobić cztery zagłębienia,następnie wbić w nie jajka. Całość przykryć pokrywą VAROMY i odstawić.
    5.Do czystego nacznia miksującego wlac wodę , nałożyć przystawke VAROMA gotować 10-15 min./VAROMA/obr.1
    6.Pomidorki cherry i papryczke chilli pokroić na kawałki ,pietruszke grubo posiekać .
    7.Szakszuke posypać natką pietruszki i kawałkami pomidorków i papryczek chili.Doprawić do smaku.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

Czas gotowania na prze szakszuki zależey od osobistych preferenci jak mocno lubimy mieś ściente jajka.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Smaczne, pożywne i proste danie. Super przepis!

    Zgłoszony przez Paulinek na maja 22, 2020 at 14:42.

    Smaczne, pożywne i proste danie. Super przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze