3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

TUNEZYJSKA SZAKSZUKA


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

TUNEZYJSKA SZAKSZUKA

  • 400 g całych pomidorów z puszki z zalewą, (przekrojonych na połówki)
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 40 g oleju
  • 100 g fasoli z puszki, opłukanej z zalewy
  • 100 g papryki, bez gniazd, pokrojonej na kawałki
  • 1 papryczka chili , świeża lub marynowana, (można zastąpić płatkami chili)
  • 4 jajka
  • 50 g pomidorków cherry
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, świeżej
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 2 szczypty pieprzu, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 1/2 łyżeczki oregano, suszonego
  • 1/2 łyżeczki bazylii, suszonej
  • 500 g ciepłej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 6
    35min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    TUNEZYJSKA SZAKSZUKA
  1. 1.Do naczynia miksującego włożyć cebule,papryke i czosnek rozdrobnić 3s/obr.5
    2.Składniki zgarnąć na dno naczynia za pomocą kopystki.
    dodać olej , dusić 3min./VAROMA/obr.1Obroty wsteczne
    3.Dodać pomidory z puszki ,fasole,sól,pieprz,oregano,bazylię
    Zamisat miarki na pokrywe naczynia miksującego nałożyć nakładkę lub koszyczek dusić 5-6min./VAROMA/obr.0,5Obroty wsteczne
    4.Górną część VAROMY wyłożyć papierem do pieczenia,pozostawiając boczne otwory nie zakryte.
    Na przygotowany wkład VAROMY wylać masę pomidorową .Na środku za pomocą kopystki zrobić cztery zagłębienia,następnie wbić w nie jajka. Całość przykryć pokrywą VAROMY i odstawić.
    5.Do czystego nacznia miksującego wlac wodę , nałożyć przystawke VAROMA gotować 10-15 min./VAROMA/obr.1
    6.Pomidorki cherry i papryczke chilli pokroić na kawałki ,pietruszke grubo posiekać .
    7.Szakszuke posypać natką pietruszki i kawałkami pomidorków i papryczek chili.Doprawić do smaku.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Czas gotowania na prze szakszuki zależey od osobistych preferenci jak mocno lubimy mieś ściente jajka.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Smaczne, pożywne i proste danie. Super przepis!

    Zgłoszony przez Paulinek na maja 22, 2020 at 14:42.

    Smaczne, pożywne i proste danie. Super przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze