Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
TUNEZYJSKA SZAKSZUKA
- 400 g całych pomidorów z puszki z zalewą, (przekrojonych na połówki)
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 40 g oleju
- 100 g fasoli z puszki, opłukanej z zalewy
- 100 g papryki, bez gniazd, pokrojonej na kawałki
- 1 papryczka chili , świeża lub marynowana, (można zastąpić płatkami chili)
- 4 jajka
- 50 g pomidorków cherry
- 1/2 pęczka natki pietruszki, świeżej
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- 2 szczypty pieprzu, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
- 1/2 łyżeczki oregano, suszonego
- 1/2 łyżeczki bazylii, suszonej
- 500 g ciepłej wody
- 4 ząbki czosnku
-
6
35min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1.Do naczynia miksującego włożyć cebule,papryke i czosnek rozdrobnić 3s/obr.5
2.Składniki zgarnąć na dno naczynia za pomocą kopystki.
dodać olej , dusić 3min./VAROMA/obr.1"Obroty wsteczne"
3.Dodać pomidory z puszki ,fasole,sól,pieprz,oregano,bazylię
Zamisat miarki na pokrywe naczynia miksującego nałożyć nakładkę lub koszyczek dusić 5-6min./VAROMA/obr.0,5"Obroty wsteczne"
4.Górną część VAROMY wyłożyć papierem do pieczenia,pozostawiając boczne otwory nie zakryte.
Na przygotowany wkład VAROMY wylać masę pomidorową .Na środku za pomocą kopystki zrobić cztery zagłębienia,następnie wbić w nie jajka. Całość przykryć pokrywą VAROMY i odstawić.
5.Do czystego nacznia miksującego wlac wodę , nałożyć przystawke VAROMA gotować 10-15 min./VAROMA/obr.1
6.Pomidorki cherry i papryczke chilli pokroić na kawałki ,pietruszke grubo posiekać .
7.Szakszuke posypać natką pietruszki i kawałkami pomidorków i papryczek chili.Doprawić do smaku.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
TUNEZYJSKA SZAKSZUKA
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Czas gotowania na prze szakszuki zależey od osobistych preferenci jak mocno lubimy mieś ściente jajka.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSmaczne, pożywne i proste danie. Super przepis!
Smaczne, pożywne i proste danie. Super przepis!