3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Omlet śródziemnomorski z pesto z rukoli i słonecznika, kawa kuloodporna


Wydrukuj:
4

Składniki

1 osoba/osoby

Omlet śródziemnomorski z pesto z rukoli i słonecznika, kawa kuloodporna

  • 0,25 litra kawa, zaparzona
  • 2 łyżeczki olej kokosowy
  • 1 łyżki masło
  • 2-3 szczypty cynamon, kardamon, imbir
  • 1 łyżeczki erytrol, opcjonalnie
  • 100 g RUKOLA
  • 50 g słonecznik łuskany
  • 3 ząbki czosnek
  • 2 łyżki płatki drożdżowe, nieaktywne
  • 1 łyżeczki Sòl morska
  • 10 g papryczka chili, świeża
  • 3 jajka
  • 40 g mleczko kokosowe
  • 1 szczypty pieprz, mielony
  • 25 g szpinak
  • 50 g pomidory koktajlowe
  • 40 g ser feta
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Pesto
  1. Do naczynia miksującego przekładamy rukolę, słonecznik i czosnek. Rozdrabniamy 4 s/ obr. 7. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
  2. Dodajemy oliwę z oliwek, płatki drożdżowe nieaktywne i sól. Mieszamy 40 s/ obr. wsteczne 2,5.
  3. Przekładamy do szklanego słoiczka , zamykamy, przechowujemy w lodówce do 5 dni. nadmiar pesto można również zamrozić.
  4. Omlet śródziemnomorski
  5. Do naczynia miksującego przekładamy obrany czosnek, chili w kawałkach (bez pestek). Rozdrabniamy 4 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
  6. Dodajemy jaja, mleczko kokosowe, sól, pieprz do smaku. Mieszamy 5 s/ obr. wsteczne 9.
  7. Na górnej przystawce Varomy wykładamy papier do pieczenia. Rozkładamy szpinak, pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, oliwki czarne pokrojone w plasterki i pokruszony ser feta.
  8. Całość zalewamy masą jajeczną.
  9. Naczynie miksujące myjemy, wlewamy 400 ml wody, zakładamy Varomę. Gotujemy 15 min/ Varoma/ obr. 1,5.
  10. Omlet podajemy z pesto.
    W międzyczasie zaparz 250 ml kawy (1 osoba).
  11. Kawa kuloodporna
  12. Do naczynia miksującego wlewamy zaparzoną gorącą kawę, dodajemy masło, olej kokosowy, erytrol (opcjonalnie) i doprawiamy przyprawami. Gotujemy 1 min/ 80°C/ obr. 6.
  13. Na koniec miksujemy 5 s/ obr. 10. Dzięki temu powstanie jeszcze lepsza pianka.
  14. Przelewamy do filiżanek.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Pesto trzymamy w lodówce, przyda się jeszcze w kolejnych dniach diety.
Mleczko kokosowe w omlecie możemy zamienić na śmietankę 30%.
Jedna porcja kawy dostarczy: Kcal: 128 | B: 0,5 g (2%) | T: 13,3 g (93%) | W: 1,6 g (5%). W kolejnych dniach diety, jeżeli chcemy zwiększyć jeszcze tłuszcz w diecie, możemy dodać do jadłospisu taką kawę. W dniu dzisiejszym jest już wliczona w makroskładniki.
Jeżeli nie lubisz kawy, możesz zamienić ją na herbatę, wyjdzie również pyszna.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy