Składniki
4 słoik/słoiki/słoików
,
- 1300-1500 g mirabelek
- 330 g cukru
- 1 opakowania dzemixu
-
6
25min
Czas całkowity 25minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Mirabelki myjemy.Napelniamy owocami naczynie miksujace do pelna- jest to ok.1,3kg-1,5kg. Nastawiamy obroty wsteczne, temp.100stopni, czas 10minut. W czasie gotowania mirabelek przygotowac nalezy koszyczek z podpieta kopystka. Koszyczek nalezy wlozyc do duzej miski. Po gotowaniu przelewamy mus do koszyczka i mieszamy mus lyzka tak dlugo az w koszyku zostana skorki i pestki
Po zagotowaniu musu z dzemixem i cukrem przelewamy go do sloikow. Sloiki stawiamy dnem do gory przez pierwsze 10 minut.
smacznego
Mus mirabelkowy z miski wlewamy do naczynia miksujacego, przy wlaczonej wadze. I tutaj dalej nalezy postepowac wg zalecen na dzemixie w zaleznosci od wagi musu. Ja dodalam dzemix delecty, nastawilam, obroty 2, temp. 100st. czas 15 minut- i tutaj uwaga- nalezy obserwowac temperature, jak tylko mus z dzemixem osiagnie 98-100 stopni dodajemy 330g cukru i gotujemy calosc tylko 2 minuty- postepowalam wg zalecen z dzemixu. Dlatego nastawiony wstepny czas 15 minut jest czasem orientacyjnym nastawionym pod wskazowki z dzemixu. Samo gotowanie trwa duzo krocej.
1. przygotowanie musu
3. napelnianie sloikow
2. gotowanie musu z dzemixem i cukrem
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
w zaleznosci od uzytego dzemixu dodajemy odpowiednia ilosc cukru, warto tez zwazyc wlewany mus mirabelkowy do naczynia i wtedy do jego wagi dobieramy ilosc dzemixu i cukru- wtenczas na 100% wyjdzie wspanialy dzem
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDżem wyszedł super zamiast żelfixu dodałam...
Dżem wyszedł super zamiast żelfixu dodałam taki bio z dodatkiem pektyny znalazłam w sklepie ze zdrową żywnością
Jolanta Bakłażec: Jolu ja też unikam chemii jak...
Jolanta Bakłażec: Jolu ja też unikam chemii jak ognia, ale nie wiem czy w tym przypadku to ma sens. Tak długie gotowanie zabija bardzo dużo witamin, a lepiej mieć bomby witaminowe z odrobiną chemii czy jałowy dżem bez chemii. Nie wiem, to jest moje spostrzeżenie, jakiś fachowiec musiałby się wypowiedzieć.
Cieszę się, że jako pierwsza
Cieszę się, że jako pierwsza podejmuję wyzwanie. Dostałam mirabelki i szkoda by było, żeby się zmarnowały. Nie dałam w prawdzie dżemfixu, ponieważ nie lubię "chemii", w zamian za to gotowałam 2 razy po 30 minut.
Początkowo obawiałam się, jak usłyszałam "szczęk"pestek - obroty 0,5 - ale zaryzykowalam. Po przecedzeniu uzyskałam czysty skarb. Nieco płynny, ale uznałam, że i tak wypróbuję przepis dalej.
Smak, kolor i zapach - NIEPOWTARZALNE. Bez dżemfixu przypomina mi, co prawda, sok, ale mnie to nie przeszkadza. Pysznosci. Najwyżej bede dodawala do herbatki