3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Czekolada plastyczna


Wydrukuj:
4

Składniki

Czekolada plastyczna 1

  • 100 gramów czekolady - bialej, mlecznej lub ciemnej, BARDZO DOBREJ JAKOSCI
  • 30 gramów cukru
  • 20 gramów (ok.), wody
  • 30 gramów glukozy w plynie lub plynnego miodu

Czekolada plastyczna 2

  • 100 gramów czekolady (wg upodoban)
  • 50 gramów glukozy w plynie lub plynnego miodu
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Przygotowac syrop z wody i cukru: doprowadzic do wrzenia, na bardzo malym ogniu. Jak tylko cukier sie rozpusci, a wszystko zaczyna wrzec, wylaczyc, zostawic do calkowitego ostudzenia. W miedzyczasie rozpuscic czekolade ( ja rozpuszczam w mokrofalòwce), nie wiecej niz po 30 sek na raz, za kazdym razem sprawdzam, zeby nie przypalic. Jak tylko czekolada sie rozpusci, nie do konca, ale prawie, wyjac i mieszac , az znikna najmniejsze kawaleczki. Do czekolady dodac 15g syropu cukrowego i glukoze, wyrabiac. Jesli bedzie wyplywal tluszcz, wyrabiac dotad, dopòki nie wyplynie . Zawinac w folie, zostawic na 12h do "odpoczynku".

    Czekolada 2 : czekolade rozpuscic, jak wyzej, dodac glukoze, wyrabiac do elastycznosci, pomagajac sobie , jesli jest potrzeba, cukrem pudrem. Zawinac w folie, zostawic na 30min ( to jest szybsza wersja).

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • koala57@gmail.com

    Zgłoszony przez veronicab71 na kwietnia 15, 2013 at 10:06.

    koala57@gmail.com

    Nie moge zrozumiec dlaczego podgrzewa Pani czekolade w kuchence mikrofalowej , jezeli mozna to wykonac na 50C w thermomixie, Podobnie cukier na kuchence? To chyba jakies nieporozumienie. Nie uzywa Pani w ogole thermomixu.

    Na to zeby zrobic czekolade plastikowa uzywa sie smietany co najmniej 35%  tlusczu i czkolade w proporcji 2:1 Tzn 100g smietany i 200 gramow czekolady. Mozna uzyc 1:1 jezeli ma to byc polewa tylko na wierzch.

    Pozdraiwam

    Maria

    Wszystko, a wlasciwie prawie wszystko mozna zrobic spokojnie w TM, jasne, trzeba bardzo uwazac..... bo nic z tego nie wyjdzie.... Do czekolady plastycznej nie dodaje absolutnie smietany. To nie jest polewa na ciasto. To jest masa, z ktòrej mozna lepic, wykrawac dekoracje na torty. Smietana wiec nie wchodzi tu w rachube, w tym akurat przepisie. To jest powiedzmy plastylina, nie polewa . Pozdrawiam Veronica

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie moge zrozumiec dlaczego

    Zgłoszony przez koala57@gmail.com na kwietnia 14, 2013 at 11:59.

    Nie moge zrozumiec dlaczego podgrzewa Pani czekolade w kuchence mikrofalowej , jezeli mozna to wykonac na 50C w thermomixie, Podobnie cukier na kuchence? To chyba jakies nieporozumienie. Nie uzywa Pani w ogole thermomixu.

    Na to zeby zrobic czekolade plastikowa uzywa sie smietany co najmniej 35%  tlusczu i czkolade w proporcji 2:1 Tzn 100g smietany i 200 gramow czekolady. Mozna uzyc 1:1 jezeli ma to byc polewa tylko na wierzch.

    Pozdraiwam

    Maria

    Pozdrawiam 


    Maria

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapisane do wykorzystania

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 7, 2013 at 20:47.

    Zapisane tmrc_emoticons.D do wykorzystania tmrc_emoticons.D dzieki kochana tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam też w zeszycie Dzięki za

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 6, 2013 at 19:39.

    tmrc_emoticons.) Mam też w zeszycie Big Smile Dzięki za przepis Love Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • w kajecie

    Zgłoszony przez lidien na kwietnia 6, 2013 at 12:50.

    w kajecie tmrc_emoticons.)

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • napewno wypróbuje

    Zgłoszony przez ilonaw na kwietnia 6, 2013 at 12:07.

    napewno wypróbuje tmrc_emoticons.) Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze