Tu jesteś:
4
Składniki
1 słoik/słoiki/słoików
- 200 g cukru
- 1 laska wanilii, pokrojona na kawałki
-
6
2min
Czas całkowity 2minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Kawałki laski wanilii i cukier włożyć do słoika typu twist. Potrząsnąć sloikiem, żeby wymieszać wanilię z cukrem, pozostawić do wyschnięcia na 2-3 dni.
- Do naczynia miksującego wsypać zawartość słoika, zemleć 15 /obr.10. Przełożyć do słoika i przechowywać w suchym miejscu.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzJuż w słoiczki, wielkie dzięki
Już w słoiczki, wielkie dzięki
Przetestowałam. Z małą modyfikacją. Laskę...
Przetestowałam. Z małą modyfikacją. Laskę wanilii pozostawiłam w cukrze na cały tydzień
Pyszny, polecam. o wiele bardziej aromatyczny niż...
Pyszny, polecam. o wiele bardziej aromatyczny niż gotowy - cukier WANILINOWY.
Robię taki od dawna ale odkąd
Robię taki od dawna ale odkąd mam TM robienie cukru stało się przyjemnością a i czasu zostaje więcej np. na dobrą książkę przy dobrej kawie zmielonej w TM
Odkąd mam Thermomix nie
Odkąd mam Thermomix nie kupuję cukru waniliowego ty!ko robię go z tego przepisu. Polecam ☺
Prawdziwy cukier waniliowy
Prawdziwy cukier waniliowy
Niezastąpiony w kuchni 
Ten przepis jest odpisany 1:1
Ten przepis jest odpisany 1:1 z ksiazki kucharskiej ABC
Świetny i aromatyczny,nie
Świetny i aromatyczny,nie kupuje już tego ze sklepu od kiedy mam swój cukier waniliowy z Termisia
U mnie już jest w słoiku Ma
U mnie już jest w słoiku
Ma całkiem inny zapach niż cukier waniliowy który kupujemy w sklepie
zamknięty
zamknięty
A jak powinno się odstawić-
A jak powinno się odstawić- słoik otwarty czy zamknięty?
zrobione, super;-)
zrobione, super
Mając TM cukier waniliowy
Mając TM cukier waniliowy jest cały czas w użyciu więc polecam zrobić już na samym starcie!
mała rzecz a jak cieszy
mała rzecz a jak cieszy
Rewalacyjny i bardzo wydajny
Rewalacyjny i bardzo wydajny
Świetny i naturalny!
Świetny i naturalny!
Meg
Przepis polecam, na
Pysznosci bardzo lubie
Pysznosci
bardzo lubie wanilie i juz kilka razy robilam ten cukier. Polelcam
zawsze to wlasny cukier a nie kupiony i smaczniejszy 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Nie ma jak pyszny cukier
Nie ma jak pyszny cukier waniliowy
Właśnie zrobilam sobie z dwoma laseczkami 
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
ja po kilku dniach
ja po kilku dniach leżakowania laski wanilii w cukrze wydłubałam ziarenka do cukru i zmieliłam ale nie na puder. kocham te kropeczki w cukrze
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
miksuje się z tymi kawałkami
miksuje się z tymi kawałkami wanilii?
Z pewnościa go zrobie:)