3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CIASTO NA PIEROGI IDEALNE


Wydrukuj:
4

Składniki

60 porcja/porcje/porcji

CIASTO NA PIEROGI IDEALNE

  • 500 g mąka pszenna, do typu 650, przy czym poznańska (typ 500) oraz szymanowska najbardziej polecane
  • 50 g masło klarowane, (ghee) albo zwykłe masło ➡ MIĘKKIE
  • 2 porcji żółtko
  • 1 porcji jajko
  • 1 łyżeczki sól
  • 200 g woda, 👉🏻 LETNIA
  • 6
    37h 0min
    Czas całkowity 37h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wrzuć do miski robota i nastaw na 6 minut/ugniatanie Ciasto


    👉🏻
  2. Wyciągnij ciasto, zrób z niego kulę, przykryj ściereczką i daj ciastu odpocząć jakieś 30 minut (ale nie więcej)



    👉🏻
  3. Po tym czasie zabierz się do wałkowania, wykrawania, nałożenia farszu, lepienia, gotowania …. i smakowania
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1. Ciasto zaraz po wyrobieniu może być delikatnie “mokre”, ale poradzisz sobie przy wyciąganiu go z misy. Delikatnie oprósz mąką i odstaw je na odpoczynek, bo warto! Po około 30 minutach odpoczynku (ale nie więcej), ciasto się robi przecudnie elastyczne i dzięki temu praca z nim to sama przyjemność. Idealnie się wałkuje, nie musisz mieć wytrenowanego 💪🏻

2. Ciasto znajdziesz również na stronie

https://luksusowakuradomowa.com/seria-thermomix-podstawy-ciasto-na-pierogi/

3. Przygotowane pierogi można zamrozić!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy