Tu jesteś:
4
Składniki
1 słoik/słoiki/słoików
- 50 g parmezanu, pokrojonego na kawałki
- 200 g selera naciowego
- 250 g marchewki
- 100 g cebuli
- 100 g pomidorów
- 150 g cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 50 g grzybów, świeżych, lub świeżych pieczarek
- 1 liść laurowy, suszony
- 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych, (bazylia, szałwia, rozmaryn), tylko liście
- 4 gałązki pietruszki, świeżej
- 120 g soli morskiej, gruboziarnistej
- 30 g białego wytrawnego wina
- 1 łyżka oliwy z oliwek
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
- Pociąć wszystkie warzywa na kawałki, włożyć je razem z ziołami do naczynia miksującego, rozdrobnić 10 s/obr. 7.
- Dodać sól, białe wino, oliwę z oliwek, gotować 40 min/Varoma/obr. 2, na pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki postawić koszyczek.
- Zdjąć koszyczek, dodać parmezan, założyć miarkę, zmiksować 1 min/obr. 10. Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz -
Naczynie termiczne
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzNie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tego...
Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tego bulionu. Jest niesłychanie potrzebny do wszystkiego, do zup, do sosów, do mięs, do gulaszu. No po prostu jest rewelacyjny. Zamiast parmezanu dałam za pierwszym razem zwykłą goudę startą na tarce, a za drugim razem 30 g płatków drożdżowych nieaktywnych. Pycha.
PaulinaR87: Ile i jakich dała pani suszonych...
PaulinaR87: Ile i jakich dała pani suszonych warzych?
PaulinaR87: ile dałaś koncentratu?
PaulinaR87: ile dałaś koncentratu?
Czy trzeba dodac szałwię bo u mnie nigdzie nie...
Czy trzeba dodac szałwię bo u mnie nigdzie nie ma nawet suszonej
kami_milka:Witam zamiast parmezanu można dodać...
kami_milka:Witam
zamiast parmezanu można dodać 30g nieaktywnych płatków drożdżowych.
Polecam
Polecam
Czy ktoś wekował lub pasteryzował ten bulion na...
Czy ktoś wekował lub pasteryzował ten bulion na zimę?
Witam!...
Witam!
Czy może ktoś z Was się orientuje czy można wykonać koncentrat bez soli i parmezanu? Jeżeli tak to w jaki sposób przechowywać? Ze względów zdrowotnych i na małe dziecko musim ograniczyć sól do minimum. Do tej pory robiłam bulion bez thermomixa i wekowałam, ale forma koncentratu byłaby zdecydowanie wygodniejsza.
Super przepis
Super przepis
Witam, jestem nową użytkowniczką Thermomix'a....
Witam, jestem nową użytkowniczką Thermomix'a. Chciałam zapytać ile można przechowywać taki koncentrat w lodówce i czy można go np. zamrozić w pojemnikach na lód i dodawać bezpośrednio do potraw. Robi tak ktoś z Was?
Pozdrawiam,
Ania
Super przepis!!!...
Super przepis!!!
ROBIŁAM Z POMINIĘCIEM PARMEZANU I WINA.Zamiast pomidorów dałam koncentrat pomidorowy, zamiast świeżych ziół dałam suszone i wyszło super !!!!Zdrowy bulion na zdrowe zupki 😊
p_topcia: jaką temperaturę ustawiacie ????
p_topcia: jaką temperaturę ustawiacie ????
Bardzo dobre. Nie dodałam parmezanu, grzybów...
Bardzo dobre. Nie dodałam parmezanu, grzybów oraz wina, które zastąpiłam wodą. Mi również przywarło do dna, ale nie miałam problemów z wyczyszczeniem dna naczynia.
Wyjątkowy!
Wyjątkowy!
"Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika,...
"Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia."
Tzn że gorące trzeba wlać do słoika i od razu szczelnie zamknąć czy może przestygnąć ww otwartym pojemniku?
patryszka121:...
patryszka121:
Można, ale sól ma właściwości konserwujące i nie postoi zbyt długo.
Robię tak, jak jest w przepisie, ale bez...
Robię tak, jak jest w przepisie, ale bez parmezanu. Wychodzi świetny.
Wydaje mi się żę dodatek sera powoduje...
Wydaje mi się żę dodatek sera powoduje przyklejenie się warstwy do dna. Czy tej soli nie można dać mniej ?
Bulion wychodzi super...a co zrobić z resztą...
Bulion wychodzi super...a co zrobić z resztą wina
?

Nie dodaję parmezanu, grzyby suszone (chwilę wcześniej namoczone) i gotuję wg książki 25 do 30 min.
Nie przypala się.
pytanie: ile potrzeba soli drobnej????
pytanie: ile potrzeba soli drobnej????
Lamka
Bulion super chociaż nie
Bulion super chociaż nie dałam parmezanu a grzyby dodałam suszone mielone - efekt doskonały bo nie musiałam szorować
"Blokada naczynia miksującego" 
Ja daje suszone zioła i seler
Ja daje suszone zioła i seler zarówno korzeń jak i naciowy. Bulion wychodzi bardzo dobry.
Grażka
Życie jest lekkie, łatwe i przyjemne.
Dziewczyny a jak bym tak
Dziewczyny a jak bym tak zamieniła świeże ziola
na suszone? Jak myślicie cos z tego bedzie ? Nie ma u mnie nigdzie szałwi ani rozmarynu! Nawet selera naciowego nie ma. Czy moge naciowy zamienić na korzeń selera?
U mnie bez parmezanu,a i tak
U mnie bez parmezanu,a i tak się przypaliło
Bulion jednak i tak super 
Pasta rewelacyjna i szybka w
Pasta rewelacyjna i szybka w przygotowaniu! Parmezan starłam osobno i nic mi się nie przypaliło.
Rzekła lilia do motyla: "nikt nie patrzy, niech pan zapyla!"
W sumie to chyba identyczny
W sumie to chyba identyczny przepis był w jednej z książek, ale dobrze, że znaleźć można też tutaj
Robiłam już drugi raz i świetnie się sprawdza przy zupach, które produkuję w ilości hurtowej. Zamiast świeżych grzybów dałam suszone i też wyszło bardzo smaczne, plus dodałam jeszcze korzeń pietruszki. Co do przypalania się, to już za pierwszym razem miałam podejrzenie, że to się tak skończy, więc profilaktycznie dodałam 100g wody. Nie pomogło, przywarło i tak, ale dało się to wyczyścić po odmoczeniu. Za drugim razem (dzisiaj) analogicznie - przy tym przepisie bez skrobania się chyba nie obejdzie. Jak ktoś lubi zupy i nie chce używać kupnych kostek to mimo wszystko warto 
bulion zrobilam ,nic sie nie
bulion zrobilam ,nic sie nie przpaliło.do mojego bulionu nie dodawalam wina oraz parmezanu...dzieci nie lubią nawet samego zapachu parmezanu
uwazam ze nawet bez tych dwóch skladnikow wyszedl zdrowy bulionik.
świetny przepis , i co
świetny przepis , i co najwazniejsze bulion bardzo długo może stać w lodówce.
Ja robiłam bez parmezanu i
Ja robiłam bez parmezanu i też jest ok
zastanawiam się czy można
zastanawiam się czy można dorzucić suszone grzyby zamiast świeżych? zawsze to ładniejszy aromat
Świetny przepis, doskonałe
Świetny przepis, doskonałe proporcje. Używam bardzo często.
Mając TM bulion warzywny
Mając TM bulion warzywny warto zrobić już na samym starcie bo jest praktycznie bez przerwy w uzyciu.
Świetny przepis i bardzo
Świetny przepis i bardzo pomocny
Ja nie rozdrabniam parmezanu w TM5, tylko przy pomocy tarki i wtedy nie przypieka się na dnie.
Przpieka się, to fakt. Ale to
Przpieka się, to fakt. Ale to super zamiennik chemicznej kostki rosołowej. Moze naprawdę długo stać w lodówce. Warto się pomęczyć.
do autora mam 2 pytania. 1 co
do autora mam 2 pytania. 1 co masz na mysli "10. Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia."
czy to znaczy ze musi ostygnac w otwartym sloiku, czy zakrecic na goraco i poczekac az wystygnie słoik zupa zamkniety? Chyba to drugie.
i 2. Zawsze sie boje ze lisc laurowy sie potnie ale nie na miał i bedzie wyciaganie z ust podczas jedzenia. Tak nie było? Dz
Czy juz doszłaś do tego czemu
Czy juz doszłaś do tego czemu musiałas szorować
"Blokada naczynia miksującego" ? Dobrze wiedzieć zanim zrobię. Dz
Również chciałam się zapytać
Również chciałam się zapytać czy można zrobić bulion bez wina?
czy mozna zrobic bulion bez
czy mozna zrobic bulion bez wina?
To co się stało z dnem to
To co się stało z dnem
"Blokada naczynia miksującego" to trudno opisać, całe dno przypalone, szorowałam równo godzinę.
Mam nadzieję, że dla smaku było warto. Zobaczymy jak będę robić zupkę.