Bulion warzywny Przepis jest testowany
Author picture Thermomix
utworzono: 11/17/10 zmieniono dnia: 11/29/11

3
  • thumbnail image 1


Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bulion warzywny

Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

1 słoik/słoiki/słoików

Bulion warzywny
  • 50 g parmezanu, pokrojonego na kawałki
  • 200 g selera naciowego
  • 250 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 100 g pomidorów
  • 150 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g grzybów, świeżych, lub świeżych pieczarek
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych, (bazylia, szałwia, rozmaryn), tylko liście
  • 4 gałązki pietruszki, świeżej
  • 120 g soli morskiej, gruboziarnistej
  • 30 g białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 6
    45min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
    2. Pociąć wszystkie warzywa na kawałki, włożyć je razem z ziołami do naczynia miksującego, rozdrobnić 10 s/obr. 7.
    3. Dodać sól, białe wino, oliwę z oliwek, gotować 40 min/Varoma/obr. 2, na pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki postawić koszyczek.
    4. Zdjąć koszyczek, dodać parmezan, założyć miarkę, zmiksować 1 min/obr. 10. Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wydaje mi się żę dodatek sera powoduje...
    Zgłoszony przez patryszka121 na listopada 9, 2016 at 16:03.

    Wydaje mi się żę dodatek sera powoduje przyklejenie się warstwy do dna. Czy tej soli nie można dać mniej ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bulion wychodzi super...a co zrobić z resztą...
    Zgłoszony przez Znany_Hodowca_Drobiu na listopada 7, 2016 at 19:16.

    Bulion wychodzi super...a co zrobić z resztą wina tmrc_emoticons.;) ?

    Cooking 1

    Nie dodaję parmezanu, grzyby suszone (chwilę wcześniej namoczone) i gotuję wg książki 25 do 30 min.

    Nie przypala się.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pytanie: ile potrzeba soli drobnej????
    Zgłoszony przez Lamka na października 19, 2016 at 18:19.

    pytanie: ile potrzeba soli drobnej????

    Lamka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bulion super chociaż nie
    Zgłoszony przez Gladzinka na września 14, 2016 at 00:33.

    Bulion super chociaż nie dałam parmezanu a grzyby dodałam suszone mielone - efekt doskonały bo nie musiałam szorowaćClosed lid tmrc_emoticons.)

     

    Uczucie wdzięczności jest ciężarem, który mogą unieść tylko silne charaktery.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja daje suszone zioła i seler
    Zgłoszony przez Frażka na marca 17, 2016 at 21:46.

    Ja daje suszone zioła i seler zarówno korzeń jak i naciowy. Bulion wychodzi bardzo dobry.

    Grażka

    Życie jest lekkie, łatwe i przyjemne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziewczyny a jak bym tak
    Zgłoszony przez Annabell na marca 5, 2016 at 01:13.

    Dziewczyny a jak bym tak zamieniła świeże ziola

    na suszone? Jak myślicie cos z tego bedzie ? Nie ma u mnie nigdzie szałwi ani rozmarynu! Nawet selera naciowego nie ma. Czy moge naciowy zamienić na korzeń selera?

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie bez parmezanu,a i tak
    Zgłoszony przez Mac na marca 4, 2016 at 19:01.

    U mnie bez parmezanu,a i tak się przypaliło tmrc_emoticons.( Bulion jednak i tak super tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasta rewelacyjna i szybka w
    Zgłoszony przez kasia.kaha na marca 2, 2016 at 00:08.

    Pasta rewelacyjna i szybka w przygotowaniu! Parmezan starłam osobno i nic mi się nie przypaliło.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W sumie to chyba identyczny
    Zgłoszony przez Wilusz22 na lutego 28, 2016 at 19:18.

    W sumie to chyba identyczny przepis był w jednej z książek, ale dobrze, że znaleźć można też tutaj tmrc_emoticons.) Robiłam już drugi raz i świetnie się sprawdza przy zupach, które produkuję w ilości hurtowej. Zamiast świeżych grzybów dałam suszone i też wyszło bardzo smaczne, plus dodałam jeszcze korzeń pietruszki. Co do przypalania się, to już za pierwszym razem miałam podejrzenie, że to się tak skończy, więc profilaktycznie dodałam 100g wody. Nie pomogło, przywarło i tak, ale dało się to wyczyścić po odmoczeniu. Za drugim razem (dzisiaj) analogicznie - przy tym przepisie bez skrobania się chyba nie obejdzie. Jak ktoś lubi zupy i nie chce używać kupnych kostek to mimo wszystko warto tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bulion zrobilam ,nic sie nie
    Zgłoszony przez Macyszynka na lutego 27, 2016 at 09:42.

    bulion zrobilam ,nic sie nie przpaliło.do mojego bulionu nie dodawalam wina oraz parmezanu...dzieci nie lubią nawet samego zapachu parmezanu tmrc_emoticons.;)uwazam ze nawet bez tych dwóch skladnikow wyszedl zdrowy bulionik.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • świetny przepis , i co
    Zgłoszony przez grayeyse na listopada 20, 2015 at 15:44.

    świetny przepis , i co najwazniejsze bulion bardzo długo może stać w lodówce.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja robiłam bez parmezanu i
    Zgłoszony przez AngelinaK na sierpnia 18, 2015 at 22:41.

    Ja robiłam bez parmezanu i też jest ok tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zastanawiam się czy można
    Zgłoszony przez izu na lipca 13, 2015 at 14:05.

    zastanawiam się czy można dorzucić suszone grzyby zamiast świeżych? zawsze to ładniejszy aromat tmrc_emoticons.-)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis, doskonałe
    Zgłoszony przez Agary na kwietnia 27, 2015 at 13:43.

    Świetny przepis, doskonałe proporcje. Używam bardzo często.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mając TM bulion warzywny
    Zgłoszony przez Mabuti na marca 19, 2015 at 21:22.

    Mając TM bulion warzywny warto zrobić już na samym starcie bo jest praktycznie bez przerwy w uzyciu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis i bardzo
    Zgłoszony przez marta6000 na marca 5, 2015 at 22:16.

    Świetny przepis i bardzo pomocnytmrc_emoticons.) Ja nie rozdrabniam parmezanu w TM5, tylko przy pomocy tarki i wtedy nie przypieka się na dnie. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przpieka się, to fakt. Ale to
    Zgłoszony przez anastazja.k na maja 18, 2014 at 18:47.

    Przpieka się, to fakt. Ale to super zamiennik chemicznej kostki rosołowej. Moze naprawdę długo stać w lodówce. Warto się pomęczyć.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • do autora mam 2 pytania. 1 co
    Zgłoszony przez r.ewelka na stycznia 26, 2014 at 23:14.

    do autora mam 2 pytania. 1 co masz na mysli "10. Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia." 

    czy to znaczy ze musi ostygnac w otwartym sloiku, czy zakrecic na goraco i poczekac az wystygnie słoik zupa zamkniety? Chyba to drugie. 

    i 2. Zawsze sie boje ze lisc laurowy sie potnie ale nie na miał i bedzie wyciaganie z ust podczas jedzenia. Tak nie było? Dz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy juz doszłaś do tego czemu
    Zgłoszony przez r.ewelka na stycznia 26, 2014 at 23:11.

    Czy juz doszłaś do tego czemu musiałas szorowaćClosed lid? Dobrze wiedzieć zanim zrobię. Dz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Również chciałam się zapytać
    Zgłoszony przez magicznygarnek na lutego 28, 2013 at 11:08.

    Również chciałam się zapytać czy można zrobić bulion bez wina?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy mozna zrobic bulion bez
    Zgłoszony przez zapasniczek na stycznia 13, 2013 at 17:33.

    czy mozna zrobic bulion bez wina?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To co się stało z dnem  to
    Zgłoszony przez p_topcia na września 24, 2011 at 23:02.

    To co się stało z dnem Closed lid to trudno opisać, całe dno przypalone, szorowałam równo godzinę.

    Mam nadzieję, że dla smaku było warto. Zobaczymy jak będę robić zupkę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze