3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kawa rozgrzewająca, usuwająca zaflegmienie i zimno z organizmu


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Kawa rozgrzewająca, usuwająca zaflegmienie i zimno z organizmu

  • 1/2 l zimnej wody (energia produktu - WODA/słony)-1 kropla cytryny lub 1 żurawina, (energia produktu - DRZEWO-kwaśny)-1 czubata łyżka kawy naturalnej najlepiej zmielonej wcześniej w Thermomixie lub kawy zbożowej /nie kawa rozpuszczalna!/ oraz ew. dodatkowo dla zmarzluchów 1 łyżka wina czerwonego (energia produktu OGIEŃ/gorzki)-1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu lub/i lukrecji (energia produktu - ZIEMIA/słodki)-1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu lub 2-3 ziarenka (energia produktu - METAL/ostry)-1/2 łyżeczki zmielonego suszonego imbiru lub plasterek świeżego (energia produktu - METAL/ostry)- 1-2 łyżki miodu do smaku (energia produktu - ZIEMIA/słodki)
  • 6
    8min
    Czas całkowity 8min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Ważne: Wg Tradycyjnej Chińskiej Medycyny by posiłek zadziałał leczniczo, wszystkie składniki (tj. 5 podstawowych smaków energetycznych produktów: słodki-ostry-słony-kwaśny-gorzki itd.) zawsze podajemy w odpowiedniej kolejności, tj. w kole 5 przemian, czyli;

    1.Wlewamy wodę do Thermomixu, dodajemy kroplę cytryny lub 1 żurawinkę, ew. łyżkę wina i wstawiamy na obr. Gentle stir setting lub 1 na 4 min. temp. 100 C.

    2.Otwieramy pokrywę lub w dziurkę w pokrywie wsypujemy najpierw kawę, następnie cynamon (ew.pół na pół z lukrecją) , kardamon + imbir i dajemy na obroty 2 lub 3 na 3 min. w temp.100 C.

    3.Przelewamy kawę do dzbanka i doprawiamy miodem.
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • doskonaly smak. Mam nadzieje ze naprawde usuwa...

    Zgłoszony przez sylwiakos na października 29, 2016 at 22:09.

    doskonaly smak. Mam nadzieje ze naprawde usuwa zaflegmienie, bo szukam sposobu ns pozbycie die tej przykrej dolegliwości. Proszę o info o dawkowanie, czy można częściej niż raz dziennie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super! najwięcej przepisów

    Zgłoszony przez Elzbieta57 na października 22, 2015 at 20:37.

    Super! najwięcej przepisów jest z kawy rozpuszczalnej, w końcu coś zdrowszego !!! Brawo!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cudowna w smaku i aromacie

    Zgłoszony przez Angel Ica na lipca 8, 2014 at 22:45.

    Cudowna w smaku i aromacie aby więcej przepisów wg kuchni 5 przemian

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam Bardzo ciekawy przepis

    Zgłoszony przez kasiak na września 16, 2013 at 15:41.

    Witam

    Bardzo ciekawy przepis . Wlaśnie mnie coś chyba rozkłada więc go dzis przetestuję.

    Czy przetestowała już Pani w thermomisie inne przepisy przygotowane zgodnie z Tradycyjna Chińską Medycyną

    Pozdrawiam

    KK

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Znam fanki tej chińskiej

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 10, 2011 at 15:54.

    Znam fanki tej chińskiej diety 5 przemian  i one nie chcą słyszeć o thermomiksie, bo muszą gotować w garnkach emaliowanych, długo, długo (dieta A.Ciesielskiej). Czy rzeczywiście thermomix jest wtedy zbyteczny?  Będę wdzięczna za odpowiedź.

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetnie opisane, w dodatku

    Zgłoszony przez doriz na grudnia 1, 2010 at 17:10.

    Świetnie opisane, w dodatku zgodnie z przemianami Kuchni Chińskiejtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis doskonały o tej porze

    Zgłoszony przez Mixi na grudnia 1, 2010 at 15:38.

    Przepis doskonały o tej porze roku. Polecam dołączenie zdjęciatmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam Mixi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze