Składniki
2 butelka/butelki/butelek
ADWOKAT
- 450 g cukru
- 12 żółtek
- 2 opakowania cukru waniliowego po 16g
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
- 500 ml czystej wódki
Przygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć : żółtka, cukier i cukier waniliowy - podgrzewać 10min / temp. 65-70 stopni / obr. 3
Przy włączonym TM po 5 minutach przez otwór w pokrywie naczynia wlać skondensowane mleko i wódkę.
Przelać do butelek i pozostawić do wystygnięcia ( nie nalewać do pełna - zostawić trochę miejsca w szyjce butelki )
ADWOKATU
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
1. Na drugi dzień sprawdzić czy konsystencja nam odpowiada , jeżeli jest zbyt gęsta dolać czystej wódki i wymieszać aż połączy się z zawartością butelki.
2. Jeżeli chcemy uzyskać inny smak to możemy dodać kakao lub kawę rozpuszczalną .
[[wysiwyg_imageupload:1487:]]
NA ZDRÓWKO !
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCzy mogę prosić o informację ile ml ajerkoniaku...
Czy mogę prosić o informację ile ml ajerkoniaku wychodzi z przepisu?
pycha, dziś zrobiłem i faktycznie ciepłe też...
pycha, dziś zrobiłem i faktycznie ciepłe też smakuje
Dzięki za przepis!
ANDY4444: szczypta soli serio polepsza smak
ANDY4444: szczypta soli serio polepsza smak
Niunia1261: w lodówce czyli w 4st C wytrzyma...
Niunia1261: w lodówce czyli w 4st C wytrzyma spokojnie rok bo ma około 18% alkoholu. Przechowasz nawet dłużej ale trzeba przestrzegać kilku zasad: nie stawiać na stół żeby się ogrzało, wystarczy odlać ile potrzeba; szczelnie zakręcać po odłożeniu do lodzi, wstrząsać co jakiś czas bo bez sztucznych emulgatorów może się rozwarstwiać
Rewelacja. ...
Rewelacja.
Bardzo niebezpieczny przepis. Cały czas zaglądam...
Bardzo niebezpieczny przepis. Cały czas zaglądam do lodówki
Smak superowy, polecam.
Będę próbować z innymi smakami.
Genialny przepis
Genialny przepis
Ile czasu może stać ajerkoniak w lodówce?...
Ile czasu może stać ajerkoniak w lodówce? Chciałabym spróbować to zrobić tylko że ja dużo alkoholu nie pije i zastanawiam się ile by mi przetrwał?
Zniknął zdecydowanie za szybko Bardzo dobry...
Zniknął zdecydowanie za szybko
Bardzo dobry bowiem był
Dziękuję ślicznie za komentarze i ocenki....
Dziękuję ślicznie za komentarze i ocenki.
Pozdrawiam
Pyszne!!! Obaliłam już pól butelki 🙂...
Pyszne!!! Obaliłam już pól butelki 🙂 Użyłam motylka do rozmieszania cukru z żółtkami i wszystko idealnie się rozpuściło.
Kremik super . Ja cukier przed dodaniem...
Kremik super
. Ja cukier przed dodaniem pozostałych płynnych skadników, rozdrobniłem w TM 8s, obroty 10. Wydłużyłem też czas mieszania, w ten sposób problemu z rozpuszczeniem cukru nie miałem. Smak kremu taki że chyba często będę do tego przepisu wracał
. Dzięki za przepis. Dodaję go do ulubionych i POLECAM.
oj... bardzo dobry cukier tez mi sie do końca...
oj... bardzo dobry
cukier tez mi sie do końca nie rozpuścił, ale nieszkodzi.. moze postoi i zejdzie na dno butelki
albo rozpusci się samoistnie w butelce.
Przepyszny
monikadietomix napisał:...
Witam, u mnie 4.46 nad ranem, właśnie jestem w trakcie robienia owego eliksiru
miłego dnia wszystkim
Polecam przepis - dodalam laske wanilii i cukier...
Polecam przepis - dodalam laske wanilii i cukier wanililinowy dla zwiekszenia intensywnosci - cukru samego doadalam mniej - wyszedl bardzo smaczny.
Bardzo dobry przepis
Bardzo dobry przepis
Ajerkoniak przepyszny, ja dodałam trochę spirytusu dla wzmocnienia smaku, ale to zależy już od smaku i gustu
Druga wersja z kawą te pyszna 
mmmm.............pyszne
mmmm.............pyszne
niestety w ciagu 15 min
niestety w ciagu 15 min cukier nie rozpuścił się i musiałam nastawić ponownie, oczywiście sam ajerkoniak pyszny ale wybrałabym ksylitol zamiast cukru bo inaczej jest to bomba kaloryczna
W życiu lepszego nie piłam-
W życiu lepszego nie piłam- rewelacja!!!!

Anetta dziękuję Ci bardzo za
Anetta dziękuję Ci bardzo za komentarz
Super,że smakowało...nawet z połówki
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="
" height="19" width="19">
Oj, muszę go wypróbować
Oj, muszę go wypróbować
ciekawe jaki mi wyjdzie 
wlasnie zrobilam, na poczatek
wlasnie zrobilam, na poczatek z polowy skladnikow aby wyprobowac smak, ale przepis super, bardzo smaczny, teraz kolej na bombardino
A ja czasami zamiast wódki
A ja czasami zamiast wódki dodaje rum. Wychodzi coś na kształt włoskiego bombardino.
Gonieczek jak miło przeczytać
Gonieczek jak miło przeczytać taki komentarz
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="
" height="19" width="19"> Dziękuję Ci też bardzo za ocenkę
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="
" height="19" width="19"> 
Pyszny!!! Zrobiony pierwszy
Pyszny!!!
Zrobiony pierwszy raz zniknął tego samego wieczora. Przed chwilą zrobiłam kolejny raz - pewnie rano go nie będzie
pannaj super,że smakuje Jak
pannaj super,że smakuje
Jak nie doczeka do świąt to zawsze można zrobić jeszcze raz 

Dziękuję za komentarz i życzę Smacznych Świąt
" height="19" width="19">
Naprawdę przepyszny...właśnie
Naprawdę przepyszny...właśnie się studzienki i mam nadzieję, że doczeka do świąt. ...
Ataeblik super,że Ci
Ataeblik super,że Ci smakuje...i fakt uderza do głowy szczególnie jak jest gorący
palce lizać i cudownie uderza
palce lizać i cudownie uderza do głowy
Bardzo mi miło Izo, że dałaś
Skusiłam się na Święta mmmm
Skusiłam się na Święta
mmmm warto było, pyszotka 
Magdus83 widzę, że jest coraz
I mój ulubiony... Delikatny,
I mój ulubiony... Delikatny, puszysty, kremowy... Poezja...
Grażynko bardzo się cieszę !
Moniś, to jest ulubiony
Moniś, to jest ulubiony trunek mojego męża
Pozdrawiam 
Evita 1703 bardzo się cieszę,
własnie zrobiłam polecam
własnie zrobiłam polecam bardzo dobry.. hehhehe nawet na cieplo
Aniu bardzo mi miło,że trunek
Z pewnością do trzech
Pyszny mam termomix 2
Pyszny
mam termomix 2 miesiace a ten przepis wykorzystuje 4 raz
polecam
czasami robię, naprawdę
czasami robię, naprawdę pyszny .. jednak jak długo można go przechowywać ?
Ala i ja polecam samodzielne
Ala i ja polecam samodzielne wykonanie !
Pilam u kolezanki. Jest pycha
Pilam u kolezanki. Jest pycha musze zrobic go sama.
Agnieszko bardzo się ciesze,
Przed chwilką zrobiłam,
Przed chwilką zrobiłam, REWELACJA!!!!!! Nawet nie doczekałam żeby wystygł!!!! Pychotka!!!!!
Dodaję do wypróbowania,na
Dodaję do wypróbowania,na pewno smaczne
,pozdrawiam
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa