thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 27/04/13
zmieniono dnia: 23/05/22

Składniki

Ryż z jabłkami

  • 800 g mleka, (4 szklanki)
  • 5 jabłek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 woreczki ryżu - 200g
  • 20 g cukru, ja dałam trzcinowy
  • cynamon
  • 1 laski wanilii, mielonej, lub 3 krople olejku waniliowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ryż z jabłkami
  1. Założyć motylek, wsypać ryż, wlać mleko, olejek lub wanilię (rozkrawamy wanilię na pół i wydrążamy waniliowe nasiona-kulki). Nastawiamy 30min/90stopni/obr.1Pod koniec gotowania dodajemy cukier. Przekładamy do innego naczynia.

  2. Jabłka (obrane, pokrojone w ćwiartki) miksujemy 30s/obr.8. Gotujemy 8min/VAROMA/obr.1

  3. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i wykładamy na przemian-ryż, jabłka. Posypujemy cynamonem i zapiekamy 10min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ryż z jabłkami - na mleku

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 6, 2023 at 19:46

    Za mala ilość mleka do podanej proporcji ryzu, zrobiła się breja klejąca, ja dałam 500 gramów jabłek i jak dla mnie ok, zmniejszyłam również ilość obrotów w miksowaniu i nie obierałam ze skórki jabłek. W smaku dobre. Ale koniecznie trzeba zmienić proporcje w przepisie bo inaczej klapa.

  • listopada 7, 2021 at 19:19

    Dzisiaj wypróbowałam przepis i mi niestety nie wyszło. Motylek zaciął się przy 23min. gotowania.Ryż się rozgotował i skleił. Na podaną ilość ryżu według mnie jest za mało jabłek.Dodalam od siebie 1 więcej ale i tak dalej całość jest sucha. Spróbuję jeszcze raz ale w innych proporcjach i bez motylka.

  • stycznia 16, 2021 at 08:13
    5.0

    pyszne i proste, dziś mieliśmy na śniadanko - rodzinka zachwycona! Zapomniałam o cukrze waniliowym,a i tak było pyszne. Pominęłam etap zapiekania w piekarniku. Zapisuję do powtórektmrc_emoticons.;)

  • listopada 19, 2020 at 10:28

    Bardzo pyszny polecam 🥰😋

  • maja 30, 2020 at 13:13

    Szczerze polecam ♥️ Idealny przepis, idealna konsystencja, ryż nierozgorowany. Deser słodziutki, ale nie przytłacza.... Ilość idealna na 2 śniadanko czy deser.
    Będę go przygotowywać częściej, jest zdrowy, szybki w przygotowaniu. Pychota! Gotowe desery ze sklepu się nie umywają do tego! Smacznego

  • lutego 19, 2020 at 11:30

    Rewelacja! Lepszego ryżu z jabłkami nie jadłam. Polecam!

  • października 10, 2018 at 20:56
    5.0

    Danie bardzo dobre. Też nie zakładałam motylka i wyszło super. Polecam

  • lipca 25, 2017 at 15:08

    Bardzo dobre jedzonkoSmilepolecamBig Smile

  • maja 17, 2017 at 16:19
    5.0

    Uwielbiam takie rarytaski Tongue

  • maja 17, 2017 at 10:50

    Bardzo smaczne danie

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: