3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Potrawka z indyka


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Składniki

  • 100 gramów marchewki
  • 400 gramów fileta z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 gramów cebuli
  • 200 gramów brązowego ryżu
  • 150 gramów cukini
  • 300 gramów pomidorów
  • 100 gramów zielonego groszku
  • 30 gramów oliwy z oliwek
  • 350 gramów wody
  • 1 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 szczypty świeżego pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • oliwki czarne i zielone do dekoracji
  • pietruszka zielona do dekoracji
  • Parmezan do posypania
  • przyprawa typu Vegeta z TM
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. Mięso oczyszczam i kroję w kostkę, ok 2x2 (nie ma to większego znaczenia bo mięsko rozpadnie się podczas gotowania), posypuję przyprawą typu Vegeta z TM mieszam i odstawiam. W koszyczku płuczę ryż - odstawiam. Cukinię kroję w kawałki ok 2x2 - odstawiam, marchew rozdrabiam 3s/obr4 - przekładam i odstawiam, pomidory (mogą być z puszki) kroję jakkolwiek - odstawiam. 

    2. Do Blokada naczynia miksującego wrzucam cebulę i czosnek siekam 7s/obr 5, zgarniam na dno dodaję oliwę duszę 4min/120 stopni/obr 1.

    3. Dodaję wodę, mięso i ryż brązowy (jeżeli biały to nie teraz!!!) gotuję 15min/100 stopni/Obroty wsteczne/obr 1

    4. Dodaję marchew, cukinię, pomidory, groszek, zioła prowansalskie, pieprz, sól gotuję 15min/100 stopni/Obroty wsteczne/obr1 (jeżeli mamy biały ryż to teraz go wrzucamy)

    5. Zawartość naczynia rozdzielić na porcje, udekorować kilkoma oliwkami przekrojonymi na pół, posypać pietruszką i parmezanem! SMACZNEGO!!!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Indyka można zastąpić kurczakiem,

Nie polecam groszku z puszki - lepiej wziąć mrożony lub pominąć ten składnik choć będzie brakować tego koloru na talerzu  tmrc_emoticons.)

Najczęściej moje potrawy dla innych są zbyt mało słone, więc przed podaniem skosztuj i dopraw swoje danie wg swoich smaków tmrc_emoticons.)

Sprawdź ile producent zaleca gotować ryż, który chcesz wykorzystać do tego dania tmrc_emoticons.)

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Smaczna potrawka, Dziękuję

    Zgłoszony przez natalia.kowalska3 na kwietnia 8, 2021 at 11:58.

    Smaczna potrawka, Dziękuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczna potrawka. Przepis super dokladnie...

    Zgłoszony przez kami.kami na kwietnia 13, 2019 at 16:50.

    Bardzo smaczna potrawka. Przepis super dokladnie opisany. Zrobilam bez groszku, bo akurat nie mialam, razem z synami chetnie i z przyjemnoscia zjedlismy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo precyzyjnie przedstawiony przepis- lubi...

    Zgłoszony przez Dorisdoris na października 19, 2016 at 11:12.

    Bardzo precyzyjnie przedstawiony przepis- lubi takietmrc_emoticons.-) Wypróbuję!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze