Składniki
6 porcja/porcje/porcji
Składniki
- 100 gramów marchewki
- 400 gramów fileta z indyka
- 2 ząbki czosnku
- 150 gramów cebuli
- 200 gramów brązowego ryżu
- 150 gramów cukini
- 300 gramów pomidorów
- 100 gramów zielonego groszku
- 30 gramów oliwy z oliwek
- 350 gramów wody
- 1 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 szczypty świeżego pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki soli
- oliwki czarne i zielone do dekoracji
- pietruszka zielona do dekoracji
- Parmezan do posypania
- przyprawa typu Vegeta z TM
-
6
45min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Mięso oczyszczam i kroję w kostkę, ok 2x2 (nie ma to większego znaczenia bo mięsko rozpadnie się podczas gotowania), posypuję przyprawą typu Vegeta z TM mieszam i odstawiam. W koszyczku płuczę ryż - odstawiam. Cukinię kroję w kawałki ok 2x2 - odstawiam, marchew rozdrabiam 3s/obr4 - przekładam i odstawiam, pomidory (mogą być z puszki) kroję jakkolwiek - odstawiam.
2. Do
"Blokada naczynia miksującego" wrzucam cebulę i czosnek siekam 7s/obr 5, zgarniam na dno dodaję oliwę duszę 4min/120 stopni/obr 1.
3. Dodaję wodę, mięso i ryż brązowy (jeżeli biały to nie teraz!!!) gotuję 15min/100 stopni/
"Obroty wsteczne" /obr 1
4. Dodaję marchew, cukinię, pomidory, groszek, zioła prowansalskie, pieprz, sól gotuję 15min/100 stopni/
"Obroty wsteczne" /obr1 (jeżeli mamy biały ryż to teraz go wrzucamy)
5. Zawartość naczynia rozdzielić na porcje, udekorować kilkoma oliwkami przekrojonymi na pół, posypać pietruszką i parmezanem! SMACZNEGO!!!
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Indyka można zastąpić kurczakiem,
Nie polecam groszku z puszki - lepiej wziąć mrożony lub pominąć ten składnik choć będzie brakować tego koloru na talerzu
Najczęściej moje potrawy dla innych są zbyt mało słone, więc przed podaniem skosztuj i dopraw swoje danie wg swoich smaków
Sprawdź ile producent zaleca gotować ryż, który chcesz wykorzystać do tego dania
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSmaczna potrawka, Dziękuję
Smaczna potrawka, Dziękuję
Bardzo smaczna potrawka. Przepis super dokladnie...
Bardzo smaczna potrawka. Przepis super dokladnie opisany. Zrobilam bez groszku, bo akurat nie mialam, razem z synami chetnie i z przyjemnoscia zjedlismy
Bardzo precyzyjnie przedstawiony przepis- lubi...
Bardzo precyzyjnie przedstawiony przepis- lubi takie
Wypróbuję!