thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 1 cebula mała
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g śmietanki do zup i sosów 18%, najlepiej w kartoniku
  • 100 g sera pleśniowego niebieskiego
  • 6-8 suszonych pomidorów odączonych z zalewy
  • 6 plastrów boczku wędzonego
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki
  • makaron
  • sól, pieprz, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa
  • pestki słonecznika, opcjonalnie
  • parmezan, opcjonalnie
  • 20-30 g masła lub oleju kokosowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. kurczaka przypraw i upiecz w piekarniku w worku do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym - temp. 180*C około 25 minut

    2. makaron ugotuj

    3. cebulę i czosnek wrzuć do naczynia miksującego i rozdrabniaj 5s/obr.5

    4. zgarnij kopystką ze ścianek naczynia, dodaj masło lub olej kokosowy i smaż 5 min/Varoma/obr.1

    5. dodaj śmietankę i szpinak i gotuj 15 min/100*C/obr.2

    6. boczek pokrój na drobne kawałki i smaż na suchej patelni

    7. dodaj ser pleśniowy i suszone pomidory i gotuj 5min/100*C/obr.2

    8. upieczone piersi z kurczaka pokrój na drobniejsze kawałki

    9. wszystko razem wymieszaj, posyp słonecznikiem i parmezanem (opcjonalnie)

Porady

kurczaka zamiast w piekarniku można przygotować na pokrywie Varoma umieszczając ją na naczyniu miksującym między krokiem 3 a 4.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

MAKARON ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 24, 2021 at 15:14

    Ja zrobiłam z tego co miałam w lodówce,nie piekłam kurczaka tylko zrobiłam na parze,zamiast sera pleśniowego zwykły,zamiast smietany serek kremowy i suszonych pomidorów nie mialam więc dałam koktajlowe,wyszło super,polecam 😊
    No i zwykle liście szpinaku nie mrożony tmrc_emoticons.)

  • listopada 27, 2019 at 22:21
    5.0

    Makaron wyszedł świetny.
    Robię go już drugi raz... Robię wersję wege. Bez kurczaka i bez boczku, za to dodaję więcej suszonych pomidorów. Polecam.

  • września 28, 2019 at 17:07
    5.0

    Makaron wyszedł pyszny.
    Co prawda nie dodałam boczku, ale myślę że nie mialo to wielkiego wpływu.
    Szczerze polecam.

  • października 3, 2018 at 14:41

    Czy mozna uzyc swierzego szpinaku zamiast mrozonego czy torobi jajas roznice,dzieki.

  • września 17, 2018 at 15:57
    4.0

    Smaczne danie tmrc_emoticons.) Dodałam sera gorgonzola, taki akurat był w lodówce, spory pęczek natki pietruszki i trochę mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu. Mięso doprawiłam sosem sojowym, czosnkiem, imbirem, pieprzem, papryką i curry, następnie usmażyłam na patelni i pod koniec przygotowywania dania dorzuciłam do naczynia miksującego. Następnym razem dodam więcej pieprzu, jak dla mnie mogłoby być trochę bardziej pikantne.

  • września 12, 2018 at 13:03
    5.0

    Danie pyszne, ja dodałam jeszcze kilka pieczarek, bo akurat nie miałam co z nimi zrobić. Bardzo fajne smaczne danie wyszłoSmile

Are you sure to delete this comment ?