3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

LASAGNE BROKUŁOWA Z ŁOSOSIEM


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

LASAGNE

  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 600 g różyczek brokułu, niedużych
  • 1 pęczek koperku, bez gałązek
  • 40 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 40 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 120 g śmietany kremówki, 30% lub 36%
  • 130 g mleka
  • 2 szczypty białego pieprzu
  • 2 szczypty gałki muszkatalowej
  • 100 g sera bel passe lub mozzarella, pokrojonego w plastry
  • 9 płatów makaronu lasagne
  • 200-250 g wędzonego łososia, w plastrach
5

Przygotowanie

  1.  Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. W przystawce Varoma ułożyć różyczki brokułu, nałożyć przystawkę Varoma, gotować 13min/Varoma/obr.1. Opróżnić i ostudzić naczynie miksujące, zachować płyn z gotowania.

  2.  Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 3s/obr.8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

  3.  Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać masło, dusić 3min/Varoma/obr.1

  4.  Dodać mąkę, podgrzać 3min/100'C/obr.1.

  5.  Dodać 250 g płynu z gotowania, śmietanę, mleko, pieprz i gałkę muszkatałową, gotować 5min/90'C/obr.4.

  6.  Dodać 75 g sera i rozdrobniony koperek, gotować 1min/90'C/obr.4.

  7.  Rozgrzać piekarnik do temp. 200'C.

  8.  Kwadratową formę (ok.25x25cm) posmrować niewielką ilością sosu, na nim ułożyć obok siebie 3 płaty makaronu lasagne. Na makaronie ułożyć połowę różyczek brokułu i połowę łososia, polać 1/3 sosu, przykryć 3 płatami lasagne i pozostałymi różyczkami brokułu i łososia. Całość polać 1/3 sosu, przykryć 3 płatami lasagne, ostatnią warstwę polać pozostałym sosem, na wierzchu ułożyć plastry sera.

  9. Piec 45 min (200'C).

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

 Jeżeli na ok. 15 min przed końcem pieczenia wierzch lasagne zbyt mocno się zrumieni, należy przykryć ją folią aluminiową. 

 Podawać na ciepło.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobiłam dla gości, byli zachwyceni. Wręcz...

    Zgłoszony przez Polina32 na lipca 22, 2017 at 17:53.

    Zrobiłam dla gości, byli zachwyceni. Wręcz rozpływali się pałaszując dokładki tmrc_emoticons.) Drugim razem zrobiłam ciut więcej sosu i była jeszcze smaczniejsza. Daje wędzonego łososia, rodrabniam na małe kawałki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam! Ja dałam świeżego łososia cienko...

    Zgłoszony przez aniaaglowacka na lutego 20, 2017 at 09:02.

    Polecam! Ja dałam świeżego łososia cienko pokrojonego i tez super 🙂

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze