Składniki
4 porcja/porcje/porcji
LASAGNE
- 500 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 600 g różyczek brokułu, niedużych
- 1 pęczek koperku, bez gałązek
- 40 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 40 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 120 g śmietany kremówki, 30% lub 36%
- 130 g mleka
- 2 szczypty białego pieprzu
- 2 szczypty gałki muszkatalowej
- 100 g sera bel passe lub mozzarella, pokrojonego w plastry
- 9 płatów makaronu lasagne
- 200-250 g wędzonego łososia, w plastrach
-
6
1h 30min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. W przystawce Varoma ułożyć różyczki brokułu, nałożyć przystawkę Varoma, gotować 13min/Varoma/obr.1. Opróżnić i ostudzić naczynie miksujące, zachować płyn z gotowania.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 3s/obr.8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać masło, dusić 3min/Varoma/obr.1
Dodać mąkę, podgrzać 3min/100'C/obr.1.
Dodać 250 g płynu z gotowania, śmietanę, mleko, pieprz i gałkę muszkatałową, gotować 5min/90'C/obr.4.
Dodać 75 g sera i rozdrobniony koperek, gotować 1min/90'C/obr.4.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200'C.
Kwadratową formę (ok.25x25cm) posmrować niewielką ilością sosu, na nim ułożyć obok siebie 3 płaty makaronu lasagne. Na makaronie ułożyć połowę różyczek brokułu i połowę łososia, polać 1/3 sosu, przykryć 3 płatami lasagne i pozostałymi różyczkami brokułu i łososia. Całość polać 1/3 sosu, przykryć 3 płatami lasagne, ostatnią warstwę polać pozostałym sosem, na wierzchu ułożyć plastry sera.
Piec 45 min (200'C).
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jeżeli na ok. 15 min przed końcem pieczenia wierzch lasagne zbyt mocno się zrumieni, należy przykryć ją folią aluminiową.
Podawać na ciepło.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZrobiłam dla gości, byli zachwyceni. Wręcz...
Zrobiłam dla gości, byli zachwyceni. Wręcz rozpływali się pałaszując dokładki
Drugim razem zrobiłam ciut więcej sosu i była jeszcze smaczniejsza. Daje wędzonego łososia, rodrabniam na małe kawałki.
Polecam! Ja dałam świeżego łososia cienko...
Polecam! Ja dałam świeżego łososia cienko pokrojonego i tez super 🙂