Składniki
- 400 g bulionu drobiowego
 - 1 szczypta szafranu
 - pół łyżeczki kiurkumy
 - 1 szczypta słodkiej papryki
 - 2 ząbki czosnku
 - szczypta soli
 - 150 g ryżu, białego lub arborio
 - 50 g oliwy z oliwek
 - 1 papryka, czerwona
 - 100 g zielonej fasolki szparagowej, ugotowanej, pokrojonej na 2 cm kawałki
 - 1 cebula
 - 100 g zielonego groszku mrożonego
 - 250 g krewetek królewskich, mrożonych
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek oraz paprykę, rozdrobnić 3s/obr.5.
Dodać oliwę, poddusić 3 min/Varoma/
"Mieszanie" Dodać ryż, sól, szafran, paprykę słodką. gotuj 5 min/Varoma/
"Obroty wsteczne" /
"Mieszanie" W tym czasie na dużej, płaskiej patelni podgrzej bulion. Dodaj zawartość naczynia miksującego, krewetki, groszek oraz fasolkę. Gotuj przez 5 minut na dużym ogniu. Następnie gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, aby bulio odparował. Jeśli chcesz, aby ryż był chrupiący, na 2 minuty przed końcem gotowania zwiększ ogień. Wyłącz palnik, przykryj patelnię papierem do pieczenia i pozostaw na 10 minut. Podawaj skropione kilkoma kroplami cytryny.
Porady
Można również użyć bulionu rybnego. Danie można modyfikować, w zależności od tego, co mamy w lodówce.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Nic nie rozumiem z tego przepisu. Kiedy dodaje się ryż?
Co to znaczy ryż biały lub arborio??!!!
Nie można przyrządzić paelli z pierwszego lepszego ryżu, tylko dlatego, że jest biały!!!
Kwestia wchłaniania bulionu i konsystencji ryżu jest tu najwazniejsza.
To tak samo, jak by spróbować zrobić sushi z "jakiegoś białego ryżu" !!!
Przepis jest rewelacyjny. Robię już drugi raz i cała rodzina pałaszuje.
Super przepis , dodałam mix owoców morza.
Bardzo dobre. Polecam!
Rewelacja
 po pierwszym razie to jest już mój ulubiony przepis 😊 dziękuję za ten przepis 
 paella będzie często u mnie serwowana .
            
Rewelacja - zamiast krewetek dałem torebkę owoców morza, paella jak w Hiszpanii
 Trochę problemów z muszlami, następnym razem zrobię z krewetkami.
            
Pycha. Zamiast krewetek dodalam kurczaka.