thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Fit szpinakowa zapiekanka konjac z kurczakiem i warzywami

  • 600 g pierś z kurczaka
  • 0,25-0,3 litra mleczko kokosowe
  • 250-300 g szpinaku wodnego
  • 200 g jogurt naturalny, 0%
  • 1 porcje cebula
  • 5 g masła
  • 2 ząbki ząbka czosnku
  • 2,5 łyżeczki curry, mielone
  • 1 łyżeczki papryka, mielona
  • 1/5 łyżeczki papryka ostra, mielona
  • 1/5 łyżeczki kurkuma, mielona
  • 1/5 łyżeczki czosnek, granulowany
  • 1 szczypty sól
  • 1 szczypty pieprz, mielony
  • 150-200 g brokułu
  • 120-150 g marchwi
  • 10-150 g cukinii
  • 1 paczuszki Konjac
  • 100-120 g ser feta

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Pokroić brokuł, marchew i cukinię, lekko posolić.
    Ułożyć na tacce Varomy.
    Odstawić — Varomę postawić na TM6, gdy curry będzie miało 10 min do końca


    Do naczynia: cebula + czosnek → 5 sek / obr. 5.
    Dodać oliwę (i masło, jeśli używasz) → 3 min / 120°C / obr. 1.
    Dodać przyprawy → 30 sek / 120°C / obr. 1.
    Dodać kurczaka + mleczko kokosowe →
    15 min / 100°C / reverse / obr. 1.
    → Po 5 minutach postawić Varomę na pokrywie.
    Dodać szpinak → 4 min / 100°C / reverse / obr. 1.
    Dodać jogurt śmietankowy →
    4 min / 90°C / reverse / obr. 1.


    Bardzo dokładnie przepłukać zimną wodą.
    Zalać wrzątkiem na 2 minuty.
    Odcedzić.

    W misce wymieszać konjac + 1 łyżkę jogurtu śmietankowego + pieprz + oregano.
    Dodać szpinak (z curry lub dodatkowy).
    Pokruszyć 100–120 g fety i lekko wymieszać, żeby zostały większe kawałki.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Zapiekać 10–12 min / 180°C, aż feta się roztopi i stworzy kremowy sos.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Fit szpinakowa zapiekanka konjac z kurczakiem i warzywami

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy