3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej z białym serem


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

zapiekanka

  • bułka tarta, do obsypania formy
  • łyżka masła, oraz masło do wysmarowania formy
  • cebula, pokrojona w części
  • 0,5 szklanki śmietany
  • ok. 80-100 sera żółtego
  • 250 g sera bialego
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • sól, pieprz i galka muszkatałowa, do smaku
5

Przygotowanie

    Zapiekanka z kaszy kukurydzianej z białym serem
  1. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

  2. Układać warstwę ugotowanej kaszy kukurydzianej, ser biały, posolić, popieprzyć, następna warstwa kaszy kukurydzianej. Na wierzch posypać startym żółtym serem.

  3. Do Blokada naczynia miksującego włożyć cebulę, miksować 3s/obr.5, w razie czego czynność powtórzyć. Kopystką zgarnąć cebulę ze ścianek. Dodać śmietanę wymieszać 6s/obr.2. Śmietanę z cebulą wylać na wierzch zapiekanki. Posypać gałką muszkatałową.

  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika temp. 170 st.C, funkcja termoobieg, czas pieczenia 30 min.

    Można zjeść samą lub podać z surówką. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ugotuj kaszę: na 1 szklankę kaszy potrzeba 2 szklanki wrzącej wody. Dodać do wody szczyptę soli i łyżkę masła. Gotuj na małym ogniu lub do chwili wchłąnięcia wody ok. 10-15 min.

Przepis z opakowania Kaszy Sante. 

Ser biały można zastąpić bryndzą,a ser żółty - oscypkiem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy