3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej z białym serem


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

zapiekanka

  • bułka tarta, do obsypania formy
  • łyżka masła, oraz masło do wysmarowania formy
  • cebula, pokrojona w części
  • 0,5 szklanki śmietany
  • ok. 80-100 sera żółtego
  • 250 g sera bialego
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • sól, pieprz i galka muszkatałowa, do smaku
5

Przygotowanie

    Zapiekanka z kaszy kukurydzianej z białym serem
  1. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

  2. Układać warstwę ugotowanej kaszy kukurydzianej, ser biały, posolić, popieprzyć, następna warstwa kaszy kukurydzianej. Na wierzch posypać startym żółtym serem.

  3. Do  włożyć cebulę, miksować 3s/obr.5, w razie czego czynność powtórzyć. Kopystką zgarnąć cebulę ze ścianek. Dodać śmietanę wymieszać 6s/obr.2. Śmietanę z cebulą wylać na wierzch zapiekanki. Posypać gałką muszkatałową.

  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika temp. 170 st.C, funkcja termoobieg, czas pieczenia 30 min.

    Można zjeść samą lub podać z surówką. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Ugotuj kaszę: na 1 szklankę kaszy potrzeba 2 szklanki wrzącej wody. Dodać do wody szczyptę soli i łyżkę masła. Gotuj na małym ogniu lub do chwili wchłąnięcia wody ok. 10-15 min.

Przepis z opakowania Kaszy Sante. 

Ser biały można zastąpić bryndzą,a ser żółty - oscypkiem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy