- TM 31
Składniki
Naleśnika
- 250 g mąki
- 4 jajka
- 1/2 litra mleka
- 1/2 kostki margaryny, może być z lodówki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki włozyc do naczynia i miksować 30 sekund, obroty 5. Blachę z piekarnika wyłożyc papierem do pieczenia (można go leciutko natłuscić papierem namoczonym w oleju). Uzyskaną masę wylać równomiernie i wstawic do rozgrzanego piekarnika 180 stopni, na 25 minut. Cisto wyglada jak od karpatki, trzeba przebić pęcherze i za pomocą noża oddzielić ciasto od papieru. Wizualnie podzielić ciasto na 3 części i na środkowej wyłozyć farsz, przykryć jednym bokiem, dołożyć farszu i zakryć drugim bokiem. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiec ok 20 minut, do zarumienienia
SMACZNOŚCI
FARSZ - naleśnik nadaje sie na słono jak i na słodko, oto moje propozycje:
1. 500g pieczrek, cebula, ogórek kiszony, papryka konserwowa - pieczarki podsmażyć z cebulką i odstawic do wystygnięcia, dodać ogórka i papryke pokrojona w kostkę
2. 500g sera białego, 100g śmietany 18%, cukier wg uznania, 1 jajko - wszystko włożyc do naczynia miksującego i wymieszać np. 20 sekund, obr. 4
3. 300g mięsa mielonego podsmażyć z cebulką, dodać koncentrat pomidorowy, pół puszki fasoli czerwonej, 1/3 puszki kukurydzy
Naleśnik
Porady
Żeby nalesnik się udał, to trzeba sztywno trzymać się proporcji!!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
POLECAM..!!! PRZEPIS WYPRÓBOWANY. IDEALNY ZARÓWNO NA SŁODKO Z SERKIEM JAK I NA SŁONO Z PIECZARKAMI. 😉😉👌👌👌Ciasto doskonale wypieczone choć trochę za grube. NASTĘPNYM RAZEM ZROBIĘ Z 2/3 CIASTA
Witam. Robiłam dziś tego mega naleśnika z nadzieniem z pieczarek. Wyszedł smaczny. Nie wiem tylko czemu nie upiekł mi się w 25 minut. Musiałam wydłużyć czas o kolejne 25 minut. Czy to przez składniki z lodówki a miały być w temperaturze pokojowej czy może odrobinę zwiększyć następnym razem temperaturę? Piekłam bez termoobiegu tylko góra dół. Pomysł super. Pozdrawiam.
Gratuluję pomysłu i przepisu. super.
Genialny!❤️
Mimo że wyszedł troszkę zakalcowaty to i tak był po prostu pyszny. Muszę nad nim popracować
Farsz zrobiłam coś jak do bolognese, trochę mięsa, dużo pomidorów, dużo sera. Pyszności
Dziś na obiad wersja na słodko lubię naleśniki
Naleśnior pycha!! Robiłam wersję meksykanską z dużą ilością chili Mniam
przepis genialny!!!!!!
polecam gorąco
robiłam z farszemz pieczarek
To fakt, ja już chyba naleśników smażyć nie będę dużo eksperymentowałam z proporcjami (różne mąki, mleko na pół z wodą, roztapiałam margarynę w mikrofali i zawsze coś było nie tak, stąd uwaga, żeby za bardzo nie ingerować w składniki) ale fakt z masłem nie próbowałam prawda jest taka, że to taki naleśnior na winie czyli co się nawinie do farszu hahaha przyslowiowe czyszczenie lodówki a jakie syte...Smaczności
Przepis znakomity jako alternatywa zwykłych naleśników zamiast margaryny dałam masło i wyszło pyyyycha. Miałam za dużo sera białego w lodówce i wariant na słodko jest już sprawdzony + rodzynki, wanilia. Nie trzeba nad nim stać sam się robi
Are you sure to delete this comment ?