1 Langos

3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Langos


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

dodatki

  • 200 g sera zoltego startego
  • 200 g śmietany 18%
  • 2-3 ząbki czosnku, obrane
  • 50 g oliwa z oliwek

smażenie

  • 2 litry oleju rzepakowego

ciasto

  • 240 g mleko
  • 20 g drożdży, lub 10 g drożdżyinstant
  • 10 g cukru
  • 150 g ziemniaki mączyste, ugotowane
  • 420 g mąki pszennej
  • 1 szczypty soli
5

Przygotowanie

    Smażenie
  1. Z wyrośniętego ciasta formować okrągłe cieńkie placki o średnicy 15 cm. Deliktnie kłaść na rozgrzany olej i smażyć na jasno złoty kolor. Ukłądać na ręczniku papierowym. 

  2. Podawanie
  3. Ciepłe placki smarować oliwą z czosnkiem, następnie śmietaną oraz posypać startym serem. 

  4. Podgrzanie oleju
  5. W rondlu lub we frytkownicy rozgrzać olej do temp. 170-180 stopni (mozna wrzucić kawałek surowego ziemniaka, jeśli pojawią się bąbelki będzie gotowy do smażenia)

  6. Przygotowanie dodatków
  7. Do czystego naczynia włożyć ser pokrojony na kawałki i zetrzeć 10s/obr.5. Przełożyć do innego naczynia.

     

  8. Do naczynia miksującego włóżyć czosnek i posiekać 10s/obr.8. Dodać oliwę i podgrzewać 5min/30stopni/Counter-clockwise operation/obr.2. Przełożyć do inndego naczynia

  9. Ciasto
  10. 1. Do naczynia miksującego włożyć mleko, dodajemy drożdże i cuker, podgrzać 2 min/37stopni/obr.1.

     

     

  11. 2. Dodać ziemniaki, mąkę i sól, wyrobić 2 min /Closed lid /Dough mode

  12. 3. Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • super przepis!!! Dodalam do

    Zgłoszony przez alicj@ na stycznia 25, 2016 at 13:44.

    super przepis!!! Dodalam do ciasta kawalki usmażonego kurczaka i sos jogurtowo czosnkowy i zupełna rewelacja!!! pozdrawiam

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Langos rewelacyjny,taki jak

    Zgłoszony przez poiuytrewq1 na stycznia 13, 2016 at 08:18.

    Langos rewelacyjny,taki jak pamiętam z Węgier

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. Bardzo długo

    Zgłoszony przez j.krupa1@wp.pl na stycznia 8, 2015 at 11:40.

    Super przepis. Bardzo długo czekałam na niego. Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze