3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Knedle z jabłkami


Wydrukuj:
4

Składniki

3 porcja/porcje/porcji

Knedle z jabłkami

  • 400 g ziemniaków (ugotowanych i ostudzonych)
  • 220 g mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 100 g twarogu
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli

jabłka

  • 2 małe jabłka
  • cynamon
  • cukier waniliowy
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy na pół. Kawałki jabłek obtaczamy w cynamonie i cukrze waniliowym.

  2. Ziemniaki miksujemy (8s/obr.4). Dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy (20s/obr.4).Gotową masę przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i chwilę wyrabiamy rękami. Gotową masę rozwałkujemy (grubiej niż pierogi) i wykrawamy szklanką krążki. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka, zlepiamy brzegi i formujemy w dłoniach kulkę.
  3. Gotowe knedle wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy 5min od momentu wypłynięcia knedli na wierzch.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

z podanych proporcji wychodzi 15-16 dużych knedli, tj. 3 duże porcje lub 4 mniejsze

ja polewam je roztopionym masłem klarowanym z miodem, cynamonem i orzechami włoskimi


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Your writings stick out to me since the content is...

    Zgłoszony przez lenkalee266 na kwietnia 6, 2024 at 09:44.

    Your writings stick out to me since the content is interesting and simple to understand. Even though I've read a lot of websites, I still like yours more [size= 14.0pt; line-height: 135%; font-family: 'Times New Roman',serif; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA]slope[/size]. Your essay was interesting to read. I can understand the essay better now that I've read it carefully. In the future, I'd like to read more of your writing.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne!!!

    Zgłoszony przez lilik na sierpnia 6, 2017 at 23:00.

    pyszne!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Knedle są bardzo dobre, ale mąki to zużyłem co...

    Zgłoszony przez gosebus na lutego 21, 2017 at 22:21.

    Knedle są bardzo dobre, ale mąki to zużyłem co najmniej dwa razy tyle, inaczej masa bardzo się kleiła

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze