3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Knedle z jabłkami


Wydrukuj:
4

Składniki

3 porcja/porcje/porcji

Knedle z jabłkami

  • 400 g ziemniaków (ugotowanych i ostudzonych)
  • 220 g mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 100 g twarogu
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli

jabłka

  • 2 małe jabłka
  • cynamon
  • cukier waniliowy
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy na pół. Kawałki jabłek obtaczamy w cynamonie i cukrze waniliowym.

  2. Ziemniaki miksujemy (8s/obr.4). Dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy (20s/obr.4).Gotową masę przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i chwilę wyrabiamy rękami. Gotową masę rozwałkujemy (grubiej niż pierogi) i wykrawamy szklanką krążki. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka, zlepiamy brzegi i formujemy w dłoniach kulkę.
  3. Gotowe knedle wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy 5min od momentu wypłynięcia knedli na wierzch.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

z podanych proporcji wychodzi 15-16 dużych knedli, tj. 3 duże porcje lub 4 mniejsze

ja polewam je roztopionym masłem klarowanym z miodem, cynamonem i orzechami włoskimi


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • pyszne!!!

    Zgłoszony przez lilik na sierpnia 6, 2017 at 23:00.

    pyszne!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Knedle są bardzo dobre, ale mąki to zużyłem co...

    Zgłoszony przez gosebus na lutego 21, 2017 at 22:21.

    Knedle są bardzo dobre, ale mąki to zużyłem co najmniej dwa razy tyle, inaczej masa bardzo się kleiła

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze