Składniki
3 porcja/porcje/porcji
Knedle z jabłkami
- 400 g ziemniaków (ugotowanych i ostudzonych)
- 220 g mąki pszennej + mąka do podsypania
- 100 g twarogu
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie)
- szczypta soli
jabłka
- 2 małe jabłka
- cynamon
- cukier waniliowy
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy na pół. Kawałki jabłek obtaczamy w cynamonie i cukrze waniliowym.
- Ziemniaki miksujemy (8s/obr.4). Dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy (20s/obr.4).Gotową masę przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i chwilę wyrabiamy rękami. Gotową masę rozwałkujemy (grubiej niż pierogi) i wykrawamy szklanką krążki. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka, zlepiamy brzegi i formujemy w dłoniach kulkę.
- Gotowe knedle wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy 5min od momentu wypłynięcia knedli na wierzch.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
z podanych proporcji wychodzi 15-16 dużych knedli, tj. 3 duże porcje lub 4 mniejsze
ja polewam je roztopionym masłem klarowanym z miodem, cynamonem i orzechami włoskimi
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzpyszne!!!
pyszne!!!
Knedle są bardzo dobre, ale mąki to zużyłem co...
Knedle są bardzo dobre, ale mąki to zużyłem co najmniej dwa razy tyle, inaczej masa bardzo się kleiła