thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 24/02/17
zmieniono dnia: 24/02/17

Składniki

Burgery

  • 350 g mięso z piersi indyka/kurczaka, 350
  • 1 jajko rozmiar L, sztuka
  • 140 g papryka czerwona
  • 140 g ogórek kiszony
  • 30 g cebula biała
  • 1 szczypiorek siekany, pęczek
  • 2 szczypty sól
  • 2 szczypty chili

Dodatki

  • 4 liści sałata lodowa
  • 2 porcje pomidor
  • 4 plastrów ser camembert/inny

Bułki hamburgerowe

  • 25 g drożdży świeżych
  • 10 g cukru
  • 120 g mleka
  • 25 g masła, temperatura pokojowa
  • 1 łyżeczek miodu
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 szczypty soli

wierzch

  • 1 jajko roztrzepane
  • 1 sezam w ziarnach, garść

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Zacznij od bułek – w czasie, gdy ciasto będzie wyrastać przejdź do przygotowywania burgerów:

    · do Thermomixa włóż drożdże,mleko,cukier i następnie podgrzej mieszając: 2,5 min./37 st C/obr.1

    · do zaczynu dodaj pozostałe składniki na ciasto – wyrabiaj 2 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"


    · Ciasto przełóż do miski, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 minut do wyrośnięcia.

    Następnie:

    · do Thermomixa włóż mięso, zmiel 10 s / obr. 6 – w razie potrzeby wydłuż o 2 s – przełóż do innego naczynia

    · do Thermomixa wrzuć paprykę, ogórka, cebulę pokrojoną na kawałki – posiekaj 8 s/ obr. 4

    · dodaj zmielone mięso, jajko, szczypiorek i wymieszaj 20 s/ obr. 2-2,5

  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Z powstałej masy następnie uformuj 4 burgery, włóż do naczynia żaroodpornego, zakryj przykrywą lub folią aluminiową, piecz w piekarniku przez ok 30-40 minut (po 20 minutach wstaw do pieczenia bułki). W międzyczasie można odlać wodę, którą oddadzą burgery.

  3. W tym czasie z ciasta na bułki:


    · uformuj 4 bułeczki (lepiej bardziej płaskie), wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp obficie sezamem.



    Gdy zostało ok 20 minut pieczenia, wstaw do piekarnika poziom niżej niż burgery (odpowiednia przerwa na wyrastające bułki) bułki hamburgerowe – piecz do końca pieczenia burgerów (ok 20 minut).

  4. Następnie wyjmij, przekrój bułeczki na pół, układaj sałatę, pomidora w plastrach, burgera, ser i doprawić wedle smaku: saute, ketchup, majonez

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

FIT BURGERY Z DROBIU

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?