3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

FIT BURGERY Z DROBIU


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Burgery

  • 350 g mięso z piersi indyka/kurczaka, 350
  • 1 jajko rozmiar L, sztuka
  • 140 g papryka czerwona
  • 140 g ogórek kiszony
  • 30 g cebula biała
  • 1 szczypiorek siekany, pęczek
  • 2 szczypty sól
  • 2 szczypty chili

Dodatki

  • 4 liści sałata lodowa
  • 2 porcje pomidor
  • 4 plastrów ser camembert/inny

Bułki hamburgerowe

  • 25 g drożdży świeżych
  • 10 g cukru
  • 120 g mleka
  • 25 g masła, temperatura pokojowa
  • 1 łyżeczek miodu
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 szczypty soli

wierzch

  • 1 jajko roztrzepane
  • 1 sezam w ziarnach, garść
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Zacznij od bułek – w czasie, gdy ciasto będzie wyrastać przejdź do przygotowywania burgerów:

    · do Thermomixa włóż drożdże,mleko,cukier i następnie podgrzej mieszając: 2,5 min./37 st C/obr.1

    · do zaczynu dodaj pozostałe składniki na ciasto – wyrabiaj 2 min/ Closed lid/Dough mode


    · Ciasto przełóż do miski, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 minut do wyrośnięcia.

    Następnie:

    · do Thermomixa włóż mięso, zmiel 10 s / obr. 6 – w razie potrzeby wydłuż o 2 s – przełóż do innego naczynia

    · do Thermomixa wrzuć paprykę, ogórka, cebulę pokrojoną na kawałki – posiekaj 8 s/ obr. 4

    · dodaj zmielone mięso, jajko, szczypiorek i wymieszaj 20 s/ obr. 2-2,5

  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Z powstałej masy następnie uformuj 4 burgery, włóż do naczynia żaroodpornego, zakryj przykrywą lub folią aluminiową, piecz w piekarniku przez ok 30-40 minut (po 20 minutach wstaw do pieczenia bułki). W międzyczasie można odlać wodę, którą oddadzą burgery.

  3. W tym czasie z ciasta na bułki:


    · uformuj 4 bułeczki (lepiej bardziej płaskie), wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp obficie sezamem.



    Gdy zostało ok 20 minut pieczenia, wstaw do piekarnika poziom niżej niż burgery (odpowiednia przerwa na wyrastające bułki) bułki hamburgerowe – piecz do końca pieczenia burgerów (ok 20 minut).

  4. Następnie wyjmij, przekrój bułeczki na pół, układaj sałatę, pomidora w plastrach, burgera, ser i doprawić wedle smaku: saute, ketchup, majonez
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wyglądają pysznie. Muszę koniecznie...

    Zgłoszony przez hunke na marca 2, 2017 at 10:34.

    Wyglądają pysznie. Muszę koniecznie wypróbować.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze