3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Falafel z bobu


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

Falafel z bobu

  • 500 g bobu, świeżego
  • 1000 g wody
  • 1 łyżek nasion kolendry
  • 1 łyżek nasion kminu rzymskiego
  • 100 g cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 g natki pietruszki, świeżej
  • 10 g kolendry, świeżej
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 łyżek ziaren sezamu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1 łyżeczki suszonych płatków chili
  • olej, do smażenia
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć bób, dodać wodę, gotować 11 min/100°C/Counter-clockwise operation/obr. Gentle stir setting. Przecedzić przez koszyczek, opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać nasiona kolendry i nasiona kminu rzymskiego, prażyć 5 min/120°C/obr. 1, następnie zmiksować 1 min/obr. 10.
  3. Dodać cebulę, czosnek, natkę pietruszki i kolendrę, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać nieobrany bób, mąkę, sezam, proszek do pieczenia, sól, pieprz i płatki chili, wymieszać 15 s/obr. 4-6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Powtórzyć 3-5 razy do uzyskania porządanej konsystencji (skórka bobu powinna zostać rozdrobniona na małe kawałeczki).
  5. Uformować małe kulki, smażyć na oleju, aż będą brązowe.
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy