3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Barszcz czerwony z pasztecikami (mięso/grzyby,kapusta)


Wydrukuj:
4

Składniki

2 litr/litra/litry/litrów

Barszcz czerwony

  • 500 g świeżych czerwonych buraków
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki octu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liści laurowych
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 litr bulionu drobiowego, wołowego, wcześniej przygotowany
  • 3 szczypty pieprzu

CIASTO NA PASZTECIKI

  • 250 g margaryny, pokrojonej na kawałki
  • 500 g mąki przennej
  • 50 g drożdży
  • 125 g gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • kminek
  • 1 całe jajko, do rozbełtania i posmarowania paszecików

FARSZ Z MIĘSEM

  • 1000 g mięsa np. łopatki, karczku, pokrojone na kawałki
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 3-4 szczypty pieprzu

FARSZ Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

  • 10 g suszonych borowików, namoczyć wcześniej ok 12h
  • 500 g kapusty kiszonej, przepłukać wodą przed gotowaniem
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    BARSZCZ CZERWONY
  1. Do Closed lid wrzucić obrane buraki, rozdrobnić 10s/obr. 4
  2. Wlać wodę, dodać czosnek, ziele, liście, ocet i gotować 30min/100st/obr. 1
  3. Przecedzić barszcz przez koszyczek. Do klarownej zawartości dodać bulion. Doprawić pieprzem i przyprawą uniwersalną.
  4. Podgrzać Closed lid 5min/80st./obr. 1. Po zakonczeniu doprawić do smaku wedle uznania.
  5. FARSZ Z MIĘSEM
  6. Pokrojone mięso umieścić w koszyczku wClosed lid. Na dno naczynia wlać wodę, dodać ziele, liść i przyprawę, gotować 60min/Varoma/obr.1
  7. Wystudzić i odcedzić mięso, następnie zmiksować 20s/obr.10 Doprawić przyprawą i pieprzem do smaku.
  8. CIASTO
  9. Drożdże rozpuść w osobnym naczyniu dodając do nich śmiętanę i cukier. Następnie dodać doClosed lid wszystkie składniki: mąkę, margarynę,2 żółtka, jedn całe jajko, sól, wyrabiać przy pomocy kopystki 1min/obr. 5.
  10. Wyrobione ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 3mm i wykrawać z niego prostokątne kawałki. Na środek prostokąta położyć farsz, zwinąć w rulon i docisnąć końce.
  11. Gotowe paszteciki ułożyć na blasze. Posmarować jajkiem i posypać kminkiem. Pieć w temp. 180 st. przez 25-30 min.
  12. FARSZ Z GRZYBAMI I KAPUSTĄ
  13. Ugotować namoczone grzyby 30min/st.100/obr.1. Odstawić do innego naczynia.
  14. Ugotować kapustę 30min/st.100/obr.1. Odcedzić i przełożyć do innego naczynia.
  15. Zmiksować w Closed lid ugotowane grzyby 5s/obr.5 dodać do tego kapustę,sól i znów zmiksować kolejne 5s/obr.5. Gotowy farsz doprawić do smaku.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Po dolaniu bulionu do wywaru z buraków, bardzo ważne jest, aby go nie zagotować.

Kapustę można ugotować w zwykłym garnku w trakcie gotowania grzybów, żeby zaoszczędzić czas.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy