 Witam dziewczyny mam pytanie jak ugotować :O kaszę jaglaną w mixsiu?Na koszyczku czy w dzbanku ? Czy w taki sam sposób gotować gryczankę lub pęczak?Zastosujcie proszę łopatologię stosowaną
 Witam dziewczyny mam pytanie jak ugotować :O kaszę jaglaną w mixsiu?Na koszyczku czy w dzbanku ? Czy w taki sam sposób gotować gryczankę lub pęczak?Zastosujcie proszę łopatologię stosowaną  
 
Forum Gotowanie kasz
Haniu juz pisze   kasza jaglana - kasze przeplukac zimna woda i przelac wrzatkiem aby pozbyc sie goryczki. Do naczynia wlac potrzebna ilosc wody - na opakowaniu jest instrukcja - jak dobrze pamietam na szkalnke kaszy potrzeba 2 szklanki wody, wode mozna osolic i wrzucic kasze do naczynia. Gotowac 17 minut w temperaturze 100 stopni obroty na poz. 1.                      Kasza gryczana - ja kupuje kasze w woreczkach i robie tak - do naczynia wlewam 1000 g wody, daje troszku soli i w koszyczku umieszczam kasze w woreczkach. Gotuje w temperaturze 100 stopni przez 25 minut przy obrotach na pozycji 1 - zawsze biore dwa woreczki kaszy.
 kasza jaglana - kasze przeplukac zimna woda i przelac wrzatkiem aby pozbyc sie goryczki. Do naczynia wlac potrzebna ilosc wody - na opakowaniu jest instrukcja - jak dobrze pamietam na szkalnke kaszy potrzeba 2 szklanki wody, wode mozna osolic i wrzucic kasze do naczynia. Gotowac 17 minut w temperaturze 100 stopni obroty na poz. 1.                      Kasza gryczana - ja kupuje kasze w woreczkach i robie tak - do naczynia wlewam 1000 g wody, daje troszku soli i w koszyczku umieszczam kasze w woreczkach. Gotuje w temperaturze 100 stopni przez 25 minut przy obrotach na pozycji 1 - zawsze biore dwa woreczki kaszy. 
 Magi dzięki ,już teraz jasne ,bo nie wiedziałam czy mogę kaszę wrzucić do naczynia
Magi dzięki ,już teraz jasne ,bo nie wiedziałam czy mogę kaszę wrzucić do naczynia 
Haniu, kaszę gryczaną kupuję na targu, prosto z wora i niepaloną, bo zdrowsza   Płuczę w zimnej wodzie a potem przesypuję do koszyczka. Na raz gotuję 200g kaszy. Do naczynia wlewam 750g wody i gotuję 20 minut w temp 100*C Podobnie gotuję ryż.
  Płuczę w zimnej wodzie a potem przesypuję do koszyczka. Na raz gotuję 200g kaszy. Do naczynia wlewam 750g wody i gotuję 20 minut w temp 100*C Podobnie gotuję ryż.
Natomiast kaszę jaglaną gotuję w naczyniu, bo jest tak drobna, że przelatuje przez otworki w koszyczku. Też ją płuczę zimną wodą a później przelewam wrzątkiem na gęstym sitku. Na 150 g suchej kaszy jaglanej potrzeba 450g wody i żeby się nie sklejała to dodaję łyżeczkę masła i odrobinę soli. Gotuję 20 min /90*C/ 0br.2
Kaszę mazurską, krakowską, perłową... tak samo jak jaglaną a pęczak w koszyczku jak gryczaną.   
  
Haniu, kaszę gryczaną kupuję na targu, prosto z wora i niepaloną, bo zdrowsza
Płuczę w zimnej wodzie a potem przesypuję do koszyczka. Na raz gotuję 200g kaszy. Do naczynia wlewam 750g wody i gotuję 20 minut w temp 100*C Podobnie gotuję ryż.
Natomiast kaszę jaglaną gotuję w naczyniu, bo jest tak drobna, że przelatuje przez otworki w koszyczku. Też ją płuczę zimną wodą a później przelewam wrzątkiem na gęstym sitku. Na 150 g suchej kaszy jaglanej potrzeba 450g wody i żeby się nie sklejała to dodaję łyżeczkę masła i odrobinę soli. Gotuję 20 min /90*C/ 0br.2
Kaszę mazurską, krakowską, perłową... tak samo jak jaglaną a pęczak w koszyczku jak gryczaną.

Elu wielkie dzięki za łopatologię już ją przekopiowałam do moich zapisków
  Też chętnie skorzystam z Waszych porad 
 Dziękuję ! 
  Elu, dziękuję za uzupełnienie mojej wiedzy
 Elu, dziękuję za uzupełnienie mojej wiedzy   na temat gotowania kasz
 na temat gotowania kasz  Ostatnio dowiedziałam się,że kaszy Kuskus nie gotuję się, tylko  zalewa się wrzątkiem 0,5 cm nad kaszą, po 5 minutach jest gotowa do spożycia. Oczywiście, wiadomości sprawdziłam, kasza jest pyszna, ugotowałam do drugiego dania.Polecam
 Ostatnio dowiedziałam się,że kaszy Kuskus nie gotuję się, tylko  zalewa się wrzątkiem 0,5 cm nad kaszą, po 5 minutach jest gotowa do spożycia. Oczywiście, wiadomości sprawdziłam, kasza jest pyszna, ugotowałam do drugiego dania.Polecam   
 
Grażynko polecam do kaszy kuskus dodać gotowane na parze warzywka - pycha  ja daje cukinie, bakłażana, paprykę lub marchewkę z groszkiem
 ja daje cukinie, bakłażana, paprykę lub marchewkę z groszkiem  czasami robię sobie właśnie taką sałatkę do pracy
 czasami robię sobie właśnie taką sałatkę do pracy 
  Marzenko, dziękuję za dobrą rade, wykorzystam ale bez groszku
  Marzenko, dziękuję za dobrą rade, wykorzystam ale bez groszku   
  
  Buziaczki
 Buziaczki   
  
Bezcenna rada Eli , skarbnica wiedzy !
Mnie panie przedstawicieli na prezentacji zapewniały, że jaglankę można gotować w koszyczku, że nie przeleci. Pytałam, bo jaglanki nie powinno się mieszać, bo się rozwala i wychodzi pulpa (a w naczyniu nie da się gotować bez mieszania). Miałam wątpliwości, że kasza za drobna, ale panie zapewniały. Niestety gospodyni nie miała kaszy, żeby sprawdzić. No i oczywiście okazuje się, że przelatuje, a ja lubię kasze na sypko, a nie rozciapcianą miazgę  buuuuuu
 buuuuuu
Mnie panie przedstawicieli na prezentacji zapewniały, że jaglankę można gotować w koszyczku, że nie przeleci. Pytałam, bo jaglanki nie powinno się mieszać, bo się rozwala i wychodzi pulpa (a w naczyniu nie da się gotować bez mieszania). Miałam wątpliwości, że kasza za drobna, ale panie zapewniały. Niestety gospodyni nie miała kaszy, żeby sprawdzić. No i oczywiście okazuje się, że przelatuje, a ja lubię kasze na sypko, a nie rozciapcianą miazgę  buuuuuu
 buuuuuu
Fakt, kasza jaglana jest bardzo drobna i nawet wcześniej namoczona chyba przeleci przez otwory koszyczka. Spróbuj gotowac na minimalnych obrotach , tzw. soft  "tinymce_custom_buttons.soft"
"tinymce_custom_buttons.soft" 
Tysięczne dzięki 
Moja nie przelatuje... no może kilka ziareniek. Najpierw podprażam, wsypuję do koszyczka i zalewam wrzątkiem. Gotuję 8-10 minut i mam na sypko.
A o jakiej kaszy mówisz?
 
 
     
 
