Forum Gotowanie kasz

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

17 odpowiedzi | Ostatni wpis

A o jakiej kaszy mówisz?

Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.


Moja nie przelatuje... no może kilka ziareniek. Najpierw podprażam, wsypuję do koszyczka i zalewam wrzątkiem. Gotuję 8-10 minut i mam na sypko.


Tysięczne dzięki Wink

„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 


Fakt, kasza jaglana jest bardzo drobna i nawet wcześniej namoczona chyba przeleci przez otwory koszyczka. Spróbuj gotowac na minimalnych obrotach , tzw. soft  Soft

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Mnie panie przedstawicieli na prezentacji zapewniały, że jaglankę można gotować w koszyczku, że nie przeleci. Pytałam, bo jaglanki nie powinno się mieszać, bo się rozwala i wychodzi pulpa (a w naczyniu nie da się gotować bez mieszania). Miałam wątpliwości, że kasza za drobna, ale panie zapewniały. Niestety gospodyni nie miała kaszy, żeby sprawdzić. No i oczywiście okazuje się, że przelatuje, a ja lubię kasze na sypko, a nie rozciapcianą miazgę Aw buuuuuu


Mnie panie przedstawicieli na prezentacji zapewniały, że jaglankę można gotować w koszyczku, że nie przeleci. Pytałam, bo jaglanki nie powinno się mieszać, bo się rozwala i wychodzi pulpa (a w naczyniu nie da się gotować bez mieszania). Miałam wątpliwości, że kasza za drobna, ale panie zapewniały. Niestety gospodyni nie miała kaszy, żeby sprawdzić. No i oczywiście okazuje się, że przelatuje, a ja lubię kasze na sypko, a nie rozciapcianą miazgę Aw buuuuuu


Bezcenna rada Eli , skarbnica wiedzy !

  Przez żołądek do serca .


Love Marzenko, dziękuję za dobrą rade, wykorzystam ale bez groszku  Wink Wink Love Buziaczki  Love  


Grażynko polecam do kaszy kuskus dodać gotowane na parze warzywka - pycha :D ja daje cukinie, bakłażana, paprykę lub marchewkę z groszkiem :D czasami robię sobie właśnie taką sałatkę do pracy :D


Love Elu, dziękuję za uzupełnienie mojej wiedzy  Wink na temat gotowania kasz Love Ostatnio dowiedziałam się,że kaszy Kuskus nie gotuję się, tylko  zalewa się wrzątkiem 0,5 cm nad kaszą, po 5 minutach jest gotowa do spożycia. Oczywiście, wiadomości sprawdziłam, kasza jest pyszna, ugotowałam do drugiego dania.Polecam  Love


 :) Też chętnie skorzystam z Waszych porad :) Dziękuję !


ElaK wrote:

Haniu, kaszę gryczaną kupuję na targu, prosto z wora i niepaloną, bo zdrowsza  Smile  Płuczę w zimnej wodzie a potem przesypuję do koszyczka. Na raz gotuję 200g kaszy. Do naczynia wlewam 750g wody i gotuję 20 minut w temp 100*C Podobnie gotuję ryż.

Natomiast kaszę jaglaną gotuję w naczyniu, bo jest tak drobna, że przelatuje przez otworki w koszyczku. Też ją płuczę zimną wodą a później przelewam wrzątkiem na gęstym sitku. Na 150 g suchej kaszy jaglanej potrzeba 450g wody i żeby się nie sklejała to dodaję łyżeczkę masła i odrobinę soli. Gotuję 20 min /90*C/ 0br.2

Kaszę mazurską, krakowską, perłową... tak samo jak jaglaną a pęczak w koszyczku jak gryczaną.  Cooking  1  

Elu wielkie dzięki za łopatologię już ją przekopiowałam do moich zapisków

Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.


Haniu, kaszę gryczaną kupuję na targu, prosto z wora i niepaloną, bo zdrowsza  Smile  Płuczę w zimnej wodzie a potem przesypuję do koszyczka. Na raz gotuję 200g kaszy. Do naczynia wlewam 750g wody i gotuję 20 minut w temp 100*C Podobnie gotuję ryż.

Natomiast kaszę jaglaną gotuję w naczyniu, bo jest tak drobna, że przelatuje przez otworki w koszyczku. Też ją płuczę zimną wodą a później przelewam wrzątkiem na gęstym sitku. Na 150 g suchej kaszy jaglanej potrzeba 450g wody i żeby się nie sklejała to dodaję łyżeczkę masła i odrobinę soli. Gotuję 20 min /90*C/ 0br.2

Kaszę mazurską, krakowską, perłową... tak samo jak jaglaną a pęczak w koszyczku jak gryczaną.  Cooking  1  

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


:DMagi dzięki ,już teraz jasne ,bo nie wiedziałam czy mogę kaszę wrzucić do naczynia Wink

Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.


Haniu juz pisze  :D kasza jaglana - kasze przeplukac zimna woda i przelac wrzatkiem aby pozbyc sie goryczki. Do naczynia wlac potrzebna ilosc wody - na opakowaniu jest instrukcja - jak dobrze pamietam na szkalnke kaszy potrzeba 2 szklanki wody, wode mozna osolic i wrzucic kasze do naczynia. Gotowac 17 minut w temperaturze 100 stopni obroty na poz. 1.                      Kasza gryczana - ja kupuje kasze w woreczkach i robie tak - do naczynia wlewam 1000 g wody, daje troszku soli i w koszyczku umieszczam kasze w woreczkach. Gotuje w temperaturze 100 stopni przez 25 minut przy obrotach na pozycji 1 - zawsze biore dwa woreczki kaszy. 


Love Witam dziewczyny mam pytanie jak ugotować Shock kaszę jaglaną w mixsiu?Na koszyczku czy w dzbanku ? Czy w taki sam sposób gotować gryczankę lub pęczak?Zastosujcie proszę łopatologię stosowaną Cool

Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.