Składniki
4 słoik/słoiki/słoików
- 2000 g wiśni
- 1500 g cukru
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Wiśnie wydrylować, zasypać w dużym garnku 500 g cukru, potrząsnąć, żeby cukier wymieszał się z wiśniami i odstawić na kilka godzin ( można na noc), żeby owoce puściły sok.
Sok odlać, zważyć w TM ( ok.800-1000g) i dosypać tyle samo cukru. Sok z cukrem zagotować 15-20 min. / 100*C / obr 2-3 ( pilnować, żeby nie wykipiał ).
Gorącym sokiem zalać wiśnie i odstawić w chłodne miejsce na ok 12 godz. Można do następnego dnia.
Tą czynność trzeba powtarzać 4 razy, a za czwartym razem wiśnie rozłożyć do słoiczków i gorącym syropem je zalać. Słoiki zakręcić, postawić na pokrywkach, przykryć kocykiem i poczekać aż ostygną.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ten przepis nie jest typowo termomiksowy ale go tu zamieściłam, bo warto zrobić kilka słoiczków i rozkoszować się taką pychotką w długie zimowe wieczory
Tak przygotowane wiśnie używam do cias, ozdoby tortów i deserów.
Polecam bo są wyśmienite
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMożna dodać alkoholu? jeśli tak to kiedy?
Można dodać alkoholu? jeśli tak to kiedy?
Gabrysiu, masz rację! Cena
Gabrysiu, masz rację! Cena domowych przetworów zawsze jest kilka razy mniejsza od tych kupionych w sklepie. W takich robionych własnoręcznie jest jeszcze jeden składnik: nasze serce
Moje wisienki stoją już w piwnicy, może zrobię jeszcze jedną porcję?
W sobotę na naszym targu wiśnie jeszcze były po 3,5zł/kg. Polecam Ci jeszcze wiśnie w czekoladowym syropie:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/wariant-wi%C5%9Bnie-w-czekoladowym-syropie-do-deser%C3%B3w-i-ciast/443901
Te są przepyszne i cudownie działają na poprawę humoru zwłaszcza w pochmurne jesienne dni. Polecam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, w ubiegłym roku nie
Elu, w ubiegłym roku nie zrobiłam tych wiśni, ale jak jeszcze teraz uda mi się je kupoić, to zrobię. Ostatnio byłam w internetowym sklepie "aledobre" i tam właśnie są w sprzedaży jako "delikatesy", robione domowym sposobem wisnie w syropie. To było wczoraj, kupiłam 1 sloiczek (10,79 zł) i czekam na dostawę. Będe mogła spróbować i potem porównać. Dziś przeglądając Twoje przepisy "wpadłam " na wiśnie w syropie! Cudowny przypadek. Zrobię i za około 15 zł. będe miała 4 słoiczki!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu, sok ważymy tylko
Gabrysiu, sok ważymy tylko raz -na początku i tylko raz dodajemy tyle samo cukru.
Te 4 kolejne razy dotyczyły tylko zlewania soku od wiśni, zagotowywania i zalewania gorącym owoców.
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, nie bardzo rozumiem ten
Elu, nie bardzo rozumiem ten przepis. Jak to powtarzać 4 razy? Za każdym razem dosypywac cukier? Może napisz krok po kroku, tak jak przepis na zakwas do chleba.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"