3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Konfitura z Pigwy


Wydrukuj:
4

Składniki

4 słoik/słoiki/słoików

  • sok z 1 cytryny
  • 100 g cukru
  • 300 g wody
  • 1000 g pigwy
5

Przygotowanie

  1. umieszczamy w kielichu obraną i wypestkowaną pigwę oraz wodę i miksujemy

    10 sekund, obroty 10.

     

    2.  gotujemy  :

    czas 30 minut / obroty 3 / temperatura 100 a gdy zacznie wrzeć zmniejszamy do 90

     

    3. dodajemy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze 15 minut/obr.3/temp.90

     

     

    4.  przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy 15 min., stawiamy do góry dnem

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Nasiona pigwy sa bardzo trujace dla ludzi jak i zwierzat i muszą być usunięte z owoców.

Ponieważ pigwa zawiera bardzo duzo pektyn nie trzeba dodawać już żadnych zagęstników(dlatego jest najczesciej uzywana do robienia dżemow i galaretek) .

Owoce zawierają całe mnóstwo minerałów (a trzeba dodać, że pigwa nie przyswaja zanieczyszczeń cywilizacyjnych) : wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę.....

Owoce pigwy zawierają także dużo witamin: B1, B2, C, PP i prowitaminę A, antyoksydanty.

Wzmacnia odporność, ma właściwości ściągające i dodaje apetytu, dobrze działa na wątrobę. Przeciwdziała biegunce i wymiotom.

Konfiturę można serwowac z tostem i z różnego rodzaju serami (np. Edam, Provolone, Cheddar, Gruyere, Manchego, Gulda lub nawet Brie) Ja najbardziej polecam dodac łyżeczkę przetworu do herbaty, jest pyszna! 

Jest także doskonałym lekiem na zmarszczki tmrc_emoticons.;) LEK Z PIGWY NA ZMARSZCZKI: maceruje się skórkę w alkoholu przez 25 dni, potem rozcieńcza do lotionu i nim przemywa się skórę. tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy