Składniki
3 słoik/słoiki/słoików
Ketchup
- 35 gramów octu
- 200 gramów koncentratu pomidorowego
- 800 gramów obranej cukini, pokrojonej w kawałki
- 250 gramów obranej cebuli, przekrojonej na pół
- 75 gramów cukru
- 1 łyżki soli
- 1 łyżeczek pieprzu mielonego
- 1/4 łyżeczek pieprzu cayenne
- 1 łyżeczek czerwonej papryki słodkiej
Przygotowanie
Cukinię i cebulę umieszczcamy w naczyniu miksującym dodajemy sól i rozdrabniamy 15 s/ obr.7.
Zakładamy motylek i gotujemy 15min/ obr.2/ temp.100 stopni, ostatnie 5 min zwiększamy obroty na 3.
Dodajemy cukier, ocet i gotujemy kjolejne 15min/ obr.3/ 100 stopni z założonym na pokrywie koszyczkiem.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, pieprz czarny i cayenne i gotujemy z 10 min/ obr. 3/ temp. Varoma z koszyczkiem na pokrywie.
Gorący ketchup rozlewamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Można przechowywać długi czas.
Przygotowanie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jeżeli ktoś lubi ostrzejszy ketchup można dodać czubatą lub 2 łyżeczki cayenne
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz