![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/85quix09-c5cd3-480692-f60be-3v7y1pbj/afa0a7d7-918d-47a1-b55e-d8491f98bacd/main/sos-sliwkowy-do-mies-i-serow.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/85quix09-c5cd3-480692-f60be-3v7y1pbj/59fae97d-5fbd-41f5-90d1-f10f1f18a93a/main/sos-sliwkowy-do-mies-i-serow.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/85quix09-c5cd3-480692-f60be-3v7y1pbj/4d50dafe-e1fd-4956-b0ce-5c435750adbd/main/sos-sliwkowy-do-mies-i-serow.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/85quix09-c5cd3-480692-f60be-3v7y1pbj/0db1dc9c-4854-4aca-a9de-05d35ebf7080/main/sos-sliwkowy-do-mies-i-serow.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/85quix09-c5cd3-480692-f60be-3v7y1pbj/8ba02599-3d62-44cc-a960-19a13a2a6697/main/sos-sliwkowy-do-mies-i-serow.jpg)
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
8
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Składniki
SOS ŚLIWKOWY DO MIĘS I SERÓW
- 1500 gramów śliwek, bez pestek
- 220 gramów cebuli
- 30 gramów oleju
- 100 gramów czerwonego wytrawnego wina
- 4 czubate łyżki cukru
- 2 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 i 1/2 łyżeczki chili, mielonego
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 30 gramów imbiru świeżego
- 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki, zmiksować 30 s /obr. 10.
Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek i gotować 45 min/ Varoma/obr. 2.
Sos zmiksować 1 min /obr. 10 i przelać do sparzonych wrzątkiem słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem na 10 min.
Sos podawać do mięs i serów.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?