3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasztet z okary i kaszy jaglanej


Wydrukuj:
4

Składniki

2 osoba/osoby

Składniki:

  • opcjonalnie sezam do posypania
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka maki kukurydzianej
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła, curkuma, gałka muszkatołowa, imbir mielony, kumin cały
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 150g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 150g okary (pozostałości po mleku sojowym wykonanym w Thermomix)
  • oliwa z oliwek do smarowania formy
5

Przygotowanie

  1. Marchewkę, cebulę (po obraniu i pokrojeniu na cząstki) oraz pomidory zemleć w Closed lid: 5 s/obr.6. 

    Na patelni rozgrzać masło, wrzucić marchew, cebulę i pomidory, smażyc ok 5 min.

  2. Do Closed lid włożyć okarę i kaszę jaglaną, zemleć 7s/obr.6.

  3. Dodać przesmażone warzywa, przyprawy i mąkę. Mieszać 6-7s/Counter-clockwise operationobr.5.

  4. Małą foremkę do zapiekania posmarować oliwą z oliwek, posypać sezamem, wyłożyć pasztet, posypać sezamem.

    Zapiec w piekarniku ok. 30 min/temp. 180'.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Pasztet jest smakowity na zimno do kanapek, doskonały także na ciepło, jako danie obiadowe, np. z dowolną surówką.

Przyprawy dodajemy według uznania.

Pasztet smaczny jest również bez posypki sezamowej.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • tej kaszy jaglanej ma byc

    Zgłoszony przez Malibu na czerwca 17, 2016 at 17:02.

    tej kaszy jaglanej ma byc 150g juz ugotowanej, czy po ugotowaniu? :P czasem tworzacy przepisy sie myla,wiec chce sie upewnic tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze