3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ketchup


Wydrukuj:
4

Składniki

0 litr/litra/litry/litrów

Ketchup

  • 1000 gramów pomidory, dojrzałe, sparzone, bez skórki
  • 250 gramów jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych
  • 125 gramów cebula, obrana
  • 4 kulki ziele angielskie, mielone, mogą również być kulki
  • 30 gramów cukier
  • 30 gramów ocet
  • 1 łyżeczki papryka słodka, mielona
  • 1/2 łyżeczki papryka ostra, mielona
  • 1/2 łyżki sól
  • 1/2 łyżki pieprz, mielony
  • 1 łyżki mąka pszenna
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    Ketchup
  1. Obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na ćwiartki jabłka włożyć do naczynia miksujacego.
  2. Dodać cebulę, obraną i pokrojoną na ćwiartki.
  3. Dodać pomidory. Sparzone, obrane, pozbawione gniazd nasiennych (dzięki temu ketchup nie będzie wymagał przecierania przez sitko).
  4. Rozdrobnić 5 sek/obr. 5
    Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia.
  5. Gotować z założoną miarką 30min/varoma/obr. 2
  6. Dodać przyprawy: ziele angielskie, cukier, ocet, paprykę słodką i ostrą, sól i pieprz.
  7. Gotować z założoną miarką 10min/varoma/obr. 2
  8. Dodać łyżkę mąki (opcjonalnie) i gotować z założoną miarką 5min/varoma/obr. 2

    Przełozyć gorący ketchup do wyparzonych i osuszonych szklanych słoiczków, zakręcić wyparzoną i osuszoną zakrętką.
    Z powyższego przepisu otrzymujemy około 700ml gęstego ketchupu.
    Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeśli chcemy użyć do ketchupu całe pomidory wraz z gniazdami nasiennymi po punkcie piątym należy przetrzeć ketchup przez sitko w celu pozbycia sie ziarenek.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy