3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ketchup z cukini


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

3 słoik/słoiki/słoików

Ketchup

  • 50 gramów octu
  • 200 gramów koncentratu pomidorowego
  • 800 gramów obranej cukini, pokrojonej w kawałki
  • 250 gramów obranej cebuli, przekrojonej na pół
  • 150 gramów cukru
  • 1 łyżki soli
  • 1 łyżeczek pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczek pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczek czerwonej papryki słodkiej
5

Przygotowanie

    Przygotowanie
  1. Cukinię i cebulę umieszczcamy w naczyniu miksującym dodajemy sól i rozdrabniamy 15 s/ obr.7.

    Zakładamy motylek i gotujemy 15min/ obr.2/ temp.100 stopni, ostatnie 5 min zwiększamy obroty na 3.

    Dodajemy cukier, ocet i gotujemy kjolejne 15min/ obr.3/ 100 stopni z założonym na pokrywie koszyczkiem.

    Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, pieprz czarny i cayenne i gotujemy z 10 min/ obr. 3/ temp. Varoma z koszyczkiem na pokrywie.

    Gorący ketchup rozlewamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

    Można przechowywać długi czas.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jeżeli ktoś lubi ostrzejszy ketchup można dodać czubatą lub 2  łyżeczki cayenne


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • muszę wypróbować, jakoś nie

    Zgłoszony przez czarnaperla222 na października 14, 2016 at 22:10.

    muszę wypróbować, jakoś nie dowierzam tej cukinii... Jutro się przekonamy...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry zamiennik

    Zgłoszony przez anna_102 na września 14, 2016 at 21:56.

    Bardzo dobry zamiennik zwykłego ketchupu, dodaje mniej octu, cukru oraz pieprzu i wychodzi wyśmienity.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jadłam robiony przez mamę,

    Zgłoszony przez stafakasia na września 5, 2016 at 14:51.

    jadłam robiony przez mamę, pyszny :) dziś sama będę robić :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super! Dla dzieci robie

    Zgłoszony przez AgaDadelloNiva na września 3, 2016 at 21:46.

    Super! Dla dzieci robie wersje mniej pikantna, czyli troche mniej cayenne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobilam jeszcze raz ale

    Zgłoszony przez susin na sierpnia 28, 2016 at 22:31.

    Zrobilam jeszcze raz ale dodalam pol lyzeczki pieprzy i lyzeczke soli. zamiast cukru ksylitol a octu 35 g i mimo wszystko byl pikantny ale tym razem juz smakowal:)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie dalam cukru bo nie jjem

    Zgłoszony przez susin na sierpnia 28, 2016 at 11:27.

    nie dalam cukru bo nie jjem cukru a pctu 20 g dalam. to co wyszlo to rzeźnia. nie da sie tego jesc. Jest słone i pikantne mimo ze dalam tylko lyzeczke pieprzu a pieprzu cayen nie dawalam. w przepisie chyba jest bląd. ZAmiast łyzki soli chyba trzeba dać łyżeczke?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam...pycha

    Zgłoszony przez grjolkar na sierpnia 24, 2016 at 17:19.

    Zrobiłam...pycha[[wysiwyg_imageupload:2702:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobione wyszedł bardzo

    Zgłoszony przez Magda Ewa na sierpnia 24, 2016 at 08:06.

    Zrobione :) wyszedł bardzo smaczny ale dałam mniej cukru, octu i przypraw.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja!!!!

    Zgłoszony przez Dodi123 na sierpnia 20, 2016 at 17:19.

    Rewelacja!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny !!!!

    Zgłoszony przez Dodi123 na sierpnia 14, 2016 at 18:23.

    Przepyszny !!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry, ale dla mnie za

    Zgłoszony przez annaczech na sierpnia 10, 2016 at 09:02.

    Bardzo dobry, ale dla mnie za dużo octu, mimo, że dałam mniej :) kolejna porcja będzie z minimalną ilością :) Dziękuję za ten przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry ketchup, ale

    Zgłoszony przez AngelinaK na sierpnia 4, 2016 at 15:17.

    Bardzo dobry ketchup, ale dałam dużo mniej cukru, no i mniej pieprzu i cayenne, a i tak był ostry.

    Polecam do wypróbowania :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki zaprzepis, podobny

    Zgłoszony przez Bodek_B na kwietnia 6, 2016 at 23:54.

    Dzięki zaprzepis, podobny gotowałem w zwykłym garze:)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny pomysł. Dla mnie

    Zgłoszony przez aglogo30 na października 18, 2015 at 16:10.

    Bardzo fajny pomysł. Dla mnie za słodki więc przerobiłam na sos do makaronu. Wyszło super i zużyłam ogrom podarowanej cukinii. Następnym razem spróbuję z mniejszą ilością cukru

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smak mnie bardzo pozytywnie

    Zgłoszony przez Mac na września 23, 2015 at 20:58.

    Smak mnie bardzo pozytywnie zaskoczył,robię już trzeci raz i nie zjem już chyba zwykłego ketchupu ;) dzieki za przepis na 5+ :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny :)  polecam

    Zgłoszony przez efunia79 na września 13, 2015 at 12:41.

    Pyszny :)  polecam ;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo przypadł do gustu

    Zgłoszony przez serja na września 8, 2015 at 10:23.

    Bardzo przypadł do gustu całej mijej rodzinie. Bardzo polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ketchup pyszny ale strasznie

    Zgłoszony przez MadziaZet na września 5, 2015 at 10:43.

    ;)

    Ketchup pyszny ale strasznie ostry, dla dzieci się nie nadaje. Wieczorem zrobię druga porcję z mniejszą ilością pieprzu 

    ,,Między tym, co słuszne, a tym, co błędne, rozciąga się wielka przestrzeń. Tam się spotkamy”

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny przepis , zrobiłam

    Zgłoszony przez lobuuzz na sierpnia 11, 2015 at 17:53.

    Fajny przepis , zrobiłam dzisiaj tylko dałam mniej octu , Za mocno wyczuwalny w takich proporcjach . Polecam  :cooking_2:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy motylek ma być w przez

    Zgłoszony przez kocia_melodia na czerwca 23, 2015 at 20:28.

    czy motylek ma być w Closed lid przez cały czas gotowania?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • słyszałam o tym ketchupie,

    Zgłoszony przez eliwona na października 3, 2014 at 21:13.

    słyszałam o tym ketchupie, ale nigdy nie robiłam... ale może najwyższy czas spróbować :)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis ciekawy napewno

    Zgłoszony przez Wioletta S. na września 17, 2013 at 18:22.

    Przepis ciekawy napewno zrobimy:)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny polecam.  

    Zgłoszony przez lodzia1241 na września 17, 2013 at 18:19.

    Pyszny polecam. :p

     

    ]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyśmienity, polecam

    Zgłoszony przez krystyna_rosinska na września 17, 2013 at 18:17.

    Wyśmienity, polecam :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kolejny super pomysł na

    Zgłoszony przez kasia1977 na września 17, 2013 at 17:48.

    Kolejny super pomysł na wykorzystanie dobrodziejstwa pt: cukinia! pole :bigsmile: cam!!!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • świetny przepis na ketchup,

    Zgłoszony przez KasiaO2 na września 13, 2013 at 00:21.

    świetny przepis na ketchup, chciaż ja osobiście wole bardziej ostre dodatki do potraw np : http://www.nareo.pl/pol_m_Sosy-Chili_Bardzo-ostre-6-8-169.html

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cukini mam dużo, wypróbuje i

    Zgłoszony przez ilonaw na września 1, 2013 at 10:37.

    cukini mam dużo, wypróbuje i ten przepis :bigsmile:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wykorzystam przepis napewno,

    Zgłoszony przez veronicab71 na września 1, 2013 at 00:19.

    Wykorzystam przepis napewno, ciekawy :bigsmile: :bigsmile:

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni :) :) ;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki za przepis   Cukinie

    Zgłoszony przez ElaK na września 1, 2013 at 00:08.

    Dzięki za przepis  :)  Cukinie mi szybko rosną, więc chętnie wypróbuję, bo takiego jeszcze nie robiłam  :)  

    ____________

    Mój blog kulinarny:

    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

     :) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię podobny przepis ale nie

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 31, 2013 at 09:36.

    Robię podobny przepis ale nie w TM :D zawsze w garnku i z kilku porcji od razu :) Twój przepis wypróbuję bo ketchup z cukinii jest pyszny :D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję :-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już jest OK drogie Panie,

    Zgłoszony przez MarcinEŁK na sierpnia 31, 2013 at 08:54.

    Już jest OK drogie Panie, dzięki za uważne czytanie przepisu :) . Podczas zapisywania coś się poprzestawiało. Życzę  smacznego

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już jest OK drogie Panie,

    Zgłoszony przez MarcinEŁK na sierpnia 31, 2013 at 08:54.

    Już jest OK drogie Panie, dzięki za uważne czytanie przepisu :) . Podczas zapisywania coś się poprzestawiało. Życzę  smacznego

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • : Zaraz ,zaraz chyba się

    Zgłoszony przez monika6500 na sierpnia 30, 2013 at 23:08.

    ::) Zaraz ,zaraz chyba się troszke pogubiłam ? Proszę o wyjaśnienie  :)

      

             Gorący ketchup rozlewamy d osłoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem .

             Można przechowywać długi czas.

             Dodajemy cukier oceti gotujemy kjolejne 15min/ obr.3/ 100 stopni z założonym na górze koszyczkiem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chyba coś się poprzestawialo

    Zgłoszony przez anka25 na sierpnia 30, 2013 at 21:04.

    Chyba coś się poprzestawialo w opisie wykonania.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze